Az Egyesült Államokban, Colorado államban szombaton lezuhant egy, a pécsi Magnus Aircraft által gyártott kisrepülőgép, számolt be a hírről a CBS televízió helyi csatornájára hivatkozva a magyar oldalak közül elsőként a Népszava. Egy férfi, a gép pilótája életét vesztette.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kisrepülőgépet a hírek szerint a pécsi Magnus Aircraft Zrt. gyártotta, egy Fusion 212-es típusú jármű volt. A gép még szombaton tűnt el, keresni kezdték, a roncsait másnap találták meg, egy erdőben. A balesetben egy személy, egy 66 éves férfi, a gépet vezető és azon egyedül tartózkodó Lelon Lewis elhunyt.

A Népszava az amerikai tévécsatornára hivatkozva azt írta, hogy a gép felszállása előtt a pilóta nem adott be repülési tervet, habár az az ilyen kisgépek esetében nem kötelező – mindezt a helyi rádióforgalom alapján jelentették. A baleset lehetsges okairól egyelőre nem érkezett hír, ezt szakértők bevonásával vizsgálják.

Azt nem tudni, a tudósítások erre nyilván nem tértek ki egyelőre, hogy a gép mikori gyártású, vagy hogyan kerül az USA-ba, amiből arra is lehetne következtetni, hogy a szerencsétlenségben érintett gépet már Pécsett gyártották-e vagy még Kecskeméten. A Magnus honlapján és Facebook-oldaláb egyelőre nincs szó a balesetről, azaz hivatalosan ezeken a csatornákon egyelőre nem kommentálták a hírt.

A Magnus Fusion 212 típusú kétüléses kirepülőgépe, szénszálas technológiával készült, és alapvetően műrepülésre szánta a gyártó.

Min emlékezhetnek, néhány éve, 2018 májusában Baranyában történt halálos kimenetelű tragédia, amikor Szalánta közelében zuhant le egy Pogányból felszálló, a Magnus Aircraft által gyártott másik típusú, kísérleti kisgép, az elektromos e-Fusion, amellyel kapcsolatban akkor azt is írtuk, hogy az nem a már kiforrott technológiával rendelkező Fusion 212 típus.

KategóriákMETÁL