BARANYA A napokban adta hírül az MTI, hogy Békés megyében a méhek 15-20 százaléka elhullott a télen. Azóta kiderült, Baranyában még ennél is nagyobb a baj.

A cikk a hirdetés után folytatódikMay Gábor, az OMME Baranya megyei szaktanácsadója a Szabad Pécs kérdésére elmondta, az idei évben a termelésből a méhcsaládok fele (!) eshet ki a megyében. A méhcsaládok 30 százaléka elpusztult, 20 százalékuk pedig legyengült, így nem biztos, hogy képesek lesznek termelni.

Tavaly 88 ezer méhcsaládot regisztráltak Baranyában, egy méhcsalád értéke most 35-40 ezer forint között mozog. Ez pedig azt jelenti, hogy akár az 1,5 milliárd forintot is meghaladhatja a kár. A méhpusztulás nem érint egyformán minden méztermelőt: sajnos vannak méhészetek, ahol szinte minden család elpusztult, másoknál csak minimális a kár.

A méheket elsősorban az atkák (és az általuk terjesztett vírusok) gyengítették le még tavaly nyáron és ősszel, továbbá a méhcsaládok fertőző betegsége, az amerikai nyúlós költésrothadás. A bajt tovább tetézte télen egy bizonyos nozéma nevű betegség, ami hasmenéses tüneteket produkál a méhcsaládoknál. A méhek késő ősszel még sok nektárhoz jutottak, ezt azonban már nem tudták kellően besűríteni, megérlelni. A téli eleségül szolgáló híg anyag hamar eltelítette a méheket, amelyek a hosszú, nagy hideg miatt nem jártak ki a kaptárból, így bent ürítettek és hullottak el. 

Kártalanításra jelenleg nincs mód, de a varroa atka, a nozematózis, illetve az egyéb kártevők, betegségek elleni gyógyszeres védekezéshez lehet támogatási igényt benyújtani a MÁK felé április 6-ig. Ha sikerül pótolni a méhcsaládokat, vagy legalább egy részüket, és az időjárás olyan kedvezően alakul, mint márciusban, akkor talán mérsékelhetőek lesznek a károk. Hogy a méz mennyisége idén hogyan alakul, egyelőre nehéz lenne megmondani, de akár ki is egyenlítődhetnek a különbségek – véli May Gábor.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

KategóriákMETÁL