Zádori János, Pécsvárad polgármestere jelentette be egy élő Facebook-videóban, hogy koronavírusos lett a helyi futballcsapat egyik játékosa. Arról is beszélt, hogy az utolsó meccsét a pécsváradi a szederkényi futballcsapattal játszotta, ezért a másik egyesület játékosai is karanténban vannak. A szederkényiek cáfolják ezt a bejelentést. Mindeközben egy újabb játékos tesztje lett pozitív, értesült a hírről a Szabad Pécs. Frissítés: mégis karanténba kell vonulniuk a szederkényi futballistáknak is.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét bejegyzés is megjelent az elmúlt 24 órában a szederkényi futballcsapatot működtető egyesület Facebook-oldalán, ami szerint nem igaz, hogy a szederkényi csapat játékosait kötelező hatósági házi karantéba helyezték volna. Minderről több helyi újság, köztük a Szabad Pécs is beszámolt, mindannyian Zádori János pécsváradi polgármester élő Facebook-os videójára hivatkoztunk. A városvezető azt mondta, van egy nem helyi, de a pécsváradi csapatban futballozó játékos, akinek pozitív lett a COVID-tesztje, emiatt nem csak ők, de a legutóbbi ellenfél, a Szederkény futballistái is karanténba kényszerültek.

Az elmúlt 24 órában azonban két bejegyzés is megjelent a szederkényi sportklub Facebook-oldalán, és a klub vezetősége azt írta, hogy ez a hír nem igaz.

Mindez azért is érdekes, mert Zádori-polgármester a tavasszal már egy koronavírusos bejelentéssel kicsit előresietett, és kiderült, mégsem az első pécsváradi COVID-betegről van szó, amire maga Zádori is utalt, azzal, hogy ellenőrzött hírt mond. És a pozitív teszt igaz is, sőt azóta kiderült – s erről a pécsi városháza is kommunikált –, hogy a megfertőződött játékos pécsi, akinek a vele egy háztartásban élő édesapja a Tüke Busz dolgozója (nem buszsofőrként dolgozik a cégnél).

Koronavírusos futballistáról beszélt egy friss Facebook-videóban a pécsváradi polgármester

Mint fentebb írtuk, a szederkényi klub vezetősége azonban határozottan cáfolta a karanténról szóló kijelentést, megjegyezve, hogy folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal. Lapunk megkereste Zádori Jánost és a szederkényi futballklubot is. Utóbbi vezetőitől azt kérdeztük, jól értjük-e, hogy volt olyan hivatlos döntés (például a megyei tisztifőorvostól), hogy nincs szükség hatósági házi karanténra, illetve hogy ha hatósági karantént nem rendeltek el, attól az még felmerült-e, hogy a játékosokat ők arra kérjék, hogy vonuljanak önkéntes karanténba. Arra is rákérdeztünk, hogy most végeztettek-e friss COVID-teszteket a játékosokon és a klub dolgozóin – ha igen, milyen eredménnyel, ha nem, akkor amiért nem. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Zádori Jánost pedig arról kérdeztük, mi az oka a nem pontos infónak, amire azt válaszolta, hogy ezt az információt (a szederkényi játékosokra is vonatkozó karantén hírét) a pécsváradi szakosztályvezetőtől kapta. Majd felhívott bennünket, mondván, újra rákérdezett erre, és most azt a tájékoztatást kapta a saját klubjuktól, hogy a komlói tisztifőorvos elrendelte volna a karantént, de Pécsett (valószínűleg a megyei tisztifőorvos) ezt a döntést felülbírálta. Meg fogjuk errről kérdezni a megyei kormányhivatalt is, és rákérdeztünk erre a szederkényieknél is.

Megkérdeztük a pécsiváradi polgármestert arról is, hogy mi a helyzet a pécsváradi klub futballistáinak a tesztelésével. A polgármester azt mondta, hogy a játékosok kartanténban vannak, az első tesztelés megvolt, az összes eredmény még nem érkezett meg, többeknek negatív lett az első teszteredményük egyvalakié azonbnan poziztív, így a pécsváradi futball klubnak (szakosztálynak) már nem egy, hanem két koronavírus-fertőzött játékosa van.

Frissítés 11.45

„Egyelőre tart a járványügyi vizsgálat. Az eseményekre nem vagyunk hatással, minden hatósági kérést maradéktalanul betartottunk. Számtalan megválaszolatlan kérdés áll nyitva előttünk is” – írta lapunknak a szederkényi klub vezetősége.

Frissítés 14.10

Cikkünk megjelenését követően azonnal írtunk a tisztifőorvosi szolgálatért is felelős kormányhivatalnak (Baranya Megyei Kormányhivatal, vezetője egy volt KDNP-s politikus, Horváth Zoltán), a még dél előtt a kormányhivatal sajtósának elküldött kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ — sem egyéb reakciót. Várjuk, s amint megkpajuk, frissítjük cikkünket a válasszal.

Frissítés 15.20

Frissítette nemrég a szederkényi klubb a Facebook-oldalán a híreket. Azt írták, hogy “a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a pécsváradi továbbfertőzések okán, felülvizsgálta egyesületünk helyzetét”. Majd leírják, hogy milyen döntést hoztak: “a múlt hétvégi, pécsváradi mérkőzésen pályára lépő labdarúgók a mai naptól, szeptember 5. 23:59-ig hatósági karanténba vonulnak”.

Azt is megírták, hogy a labdarúgóik továbbra is tünetmentesek, egytől-egyig jól vannak. A hatóság kötelező tesztelést nem rendelt el. A házi karanténban egy háztatásban élőkre a hatósági intézkedések nem vonatkoznak. A játékosokat ma délelőtt a hatóság telefonon tájékoztatta a döntésről, amelyet minden érintett tudomásul vett. A szederkényi sporttelep a felnőtt játékosok karantén ideje alatt zárva tart, semmilyen utánpótlás vagy szenior sportesemény nem kerül megrendezésre.

KategóriákMETÁL