PÉCS – Nettó százharminc millió forintból, és teljesen saját forrásból (azaz pályázati pénz nélkül) újíttatta fel a Jókai teret a pécsi önkormányzat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA városi forrásból biztosított fejlesztés egyik kellemes következménye pedig az, hogy nem kell hatalmas hirdetőtáblát kerülgetni a város egyik legszebb és legközpontibb terén. Tudják, olyanokat, amelyeken érthetetlen számokkal, jelkódokkal és emblémákkal dicsekszik a kormány, vagy a manapság idehaza sokat szidott EU, hogy tessék őt szeretni a szépítésre adott tízmilliók miatt. Ennél jóval fontosabb azonban, hogy a jövőben a babakocsisoknak és a tűsarkú cipőben járó hölgyeknek is jobb lett a korábbiakhoz képest, s ezt a pécsi polgármester, Páva Zsolt is külön megemlítette a pénteken délután tartott avatóbeszédében.

Átadták

A téren néhány százan nézték meg az átadót, volt műsor kórussal, ügyes szaxofonos fiúval, na és persze politikusi beszédekkel. Csizi Pétert, Pécs egykori alpolgármesterét, jelenlegi pécsi országgyűlési képviselőt, aki a legszívesebben Kertváros képviselőjeként tűnik fel hasonló rendezvényeken, például egyenesen a Jókai tér házigazdájaként mutatták be. Kiderült: azért, mert itt van a Kormánytól kapott pénzen Hoppál Péter kulturális államtitkárral közösen bérelt országgyűlési képviselői irodájuk. A jófejség-faktor egyértelműen a tér más bérlőié volt, akik az általuk a mindennapokban kínált finomságokat kínálták az egybegyűlteknek – de ne vitassuk el, mert ami, jár az jár: ebben az ötletben egészen biztosan van szerepe a városházának! A rendezvényt amúgy első szabad térhódításnak nevezték el, így azt remélhetjük, hogy lesznek majd még a jövőben, sőt egészen biztosan 2018 tavaszáig olyan pécsi terek, amelyeket megújítanak.

Elővették Tollert

Az átadó legneccesebb része az a kis egyszeri installáció volt, amelyen az eggyel ezelőtti, és a most lerakott köveket tették ki egy, ránézésre felsős technikateremből kölcsönkért asztalra. A vállalhatatlan állapota miatt felszedett dalmát mészkövet és az egységáron annál valamivel drágább, most lerakott olasz mélységi-vulkanikus olasz porfirkőzetet mutatták be, megcímkézve. De akkor még akár azt is hihettük volna, hogy nem elmúltnyolcéveznek, meg visszalövöldöznek a 2000-ben, az első Orbán-kormány idején regnáló, akkori szocialista többségű pécsi városvezetés első emberére, a néhai Toller Lászlóra, csak közlik, hogy ezelőtt ő újíttatta fel a teret. Mivel azonban nem tűntünk el tíz évre az országból, kikapcsolva minden pc-t meg okoseszközt, sejtettük, hogy nem erről van szó, de ezt nyomatékosította is Páva Zsolt, amikor arról beszélt, hogy 2000-ben zsúfolásig telt téren adták át az új Jókai teret, aztán ez a szépreményű beruházás is a ?szocialista szégyenlista? egyik emblematikus elemévé vált, amit most ők rendbehoztak. Csizi Péter pedig frappánsan azt mondta, hogy a korábbiakkal ellentétben a Széchenyi tér kistestvére helyett a 2000-ben átadott új Jókai tér a mára lebontott pécsi szellemház, a Magasház kistestvérévé vált.

Történelem

A pécsi főtér, a Széchenyi tér szomszédságában álló Jókai teret ezelőtt a milleniumi pályázatokból, 2000-ben újíttatta fel a város akkori vezetése, és 2000. augusztus 20-án avatták fel. Az akkori beruházásnak azonban nem sokáig örülhettek felhőtlenül a pécsiek, a tér állapota ugyanis már az első tél után romlani kezdett, s az elmúlt bő tizenöt évben csak romlott a helyzet, számtalan állagmegóvási kísérletet követően. Most a dalmát mészkövet egy valamivel drágább mélységi-magmás kőzetre, olasz porfirra cserélték az összesen 2000 négyzetméteres alapterületű téren. A mostani beruházás a városháza tájékoztatása szerint – a vízelvezetéssel, térkőfeltöréssel, az új megvásárlásával és lerakásával, padokkal, fákkal nettó 130 millió forintba került. A 2000-ben felállított szobrok maradtak. A 2000-es teljes felújítás nettó 100 millió forintba került, de abban már a szobrok ára is benne volt, s összesen abból mintegy nettó 30 millió forintot jelentett.

Így nyilatkozott Páva Zsolt a SzabadPécsnek. 

 

KategóriákMETÁL