Hangzatos, újságcikkekben jól idézhető véleményeket fogalmazott meg Pécs 2020-as, kedden tárgyalandó költségvetéséről és az új pécsi városvezetésről hétfő délután, közös sajtótájékoztatón a Fidesz és az ÖPE három pécsi politikusa. Csizmadia Péternek, Kővári Jánosnak és Vári Attilának lesújtó volt a véleménye arról, hogy szerintük milyen munkát végeznek Péterffyék. Várhatóan nem fogják megszavazni a költségvetést, de azt ők is elismerték, hogy az előző ciklusban felhalmozott adósságot nem lehet visszafizetni az év végi határidőig.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉrdekes sajtótájékoztatót tartott a Fidesz és az ÖPE a pécsi költségvetésről hétfőn délután, egy nappal azt megelőzően, hogy holnap a közgyűlés várhatóan el fogja fogadni a 2020-as büdzsét. (Nem kaptunk meghívót, nyilván csak tévedésből, de végül megtudtuk, hogy lesz, majd azt is, hogy mikor és hol lesz, így elmentünk. Sőt, akkor már nem is dobtak ki minket, és még kérdezhettünk is.)

A mintegy félórás sajtóeseményen kiderült, hogy a Fidesz és az ÖPE, na és nyilván a KDNP sem fogja megszavazni a város idei költségvetését. Nyilván van a között is különbség, ha konkrétan nemet mondanak vagy inkább tartózkodnak, de a költségvetés elutasítása szempontjából mindegy, melyik lesz végül.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi közgyűlési frakcióvezetője azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy Pécs új vezetése riogat és rémhíreket terjeszt, amelyhez hasonlóra még nem volt példa a rendszerváltás óta. Arról beszélt, hogy a kedden tárgyalandó 2020-as költségvetésben szerinte tarthatatlan állapotokat vázol fel a városvezetés, alapvető szolgáltatások korlátozásával vagy szüneteltetésével, ideértve például a közvilágítást vagy a helyi buszközlekedést.

Erről az apokaliptikus elképzelésről már írtunk a napokban. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a 2020. december 1-jéig visszafizetendő kamatmentes kormányzati támogatás, ahogyan az ma délután is kiderült, sem a Fidesz, sem a KDNP-ÖPE pécsi frakciója szerint sem fizethető vissza 2020. december elsejéig. Ami pedig a határidő volt. Az ÖPE egy korábbi sajtótájékoztatón is beszélt erről.

Aztán (kérdésünkre) csak kiderült, hogy ők is tudnak arról, hogy van a 2020-as, holnap tárgyalandó költségvetésben három forgatókönyv is felvázolva. Sőt, véleményük is volt arról a kettőről, amiről addig nem beszéltek.

Az ÖPE vezetője, Kővári János is bemondta a maga hangzatos, idézhető véleményét, ez volt az, hogy Péterffyék túszul ejtették Pécset.

Csizmadia Péter szerint az is a baj, hogy szerintük Péterffyék nem dolgoztak az elmúlt öt hónapban, mert mással voltak elfoglalva (nem mondta ki, de a vájtfülűek kihallhatták, hogy az ő kommunikációjukat idézve pozíciók osztogatására és politikai tisztogatásra gondolhatott). Pedig csak dolgozni kellett volna szerinte. Ami azt jelenti, hogy letárgyalni mostanra a kormánnyal az adósság ütemezett visszafizetését. Szerinte azonban az új városvezetés háborús retorikában gondolkodik és bozótharcot hirdetett.

A politikusok ma délután is sokat beszéltek 2010-ről és a szocialisták általuk elképzelt bűneiről. Ugyanakkor kiderült, majd egy kérdésünkre még inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az előző városvezetés örökségére kizárólag pozitívumként tudnak tekinteni. Igaz, azt is mondta Csizmadia Péter, hogy az ilyen célzott kérdést azt az előző városvezetésnek kell feltenni.

Meg kell jegyeznünk azonban (ez a sajtótájékoztatón is megtörtént), hogy persze nem volt polgármester vagy alpolgármester az előző öt évben Csizmadia, de a város pénzügyi és gazdasági bizottságát ő vezette. Ahogyan azt is megjegyezzük, hogy éppen egy érdekes, és e tekintetben valóban, s kifejezetten a volt városvezetésnek szánt egy kérdésünkre Decsi István volt pécsi alpolgármester szerint a korábbiakra vonatkozó kérdésünkkel már ne őket, hanem a Fidesz pécsi frakcióját keressük.  

Nem ismerték azt el, hogy Péterffyéket nehéz helyzetbe hozták Páva Zsolték, vagy hogy nekik lenne felelősségük. Mint ismert mintegy 45 milliárd forint hitel kormányzati átvállalása miatt 2014 végére lenullázták a pécsi önkormányzati adósságot Orbánék. Azt követően, azaz 2015-2019 közt sikerült a fideszes városvezetésnek fideszes kormánnyal a háta mögött mintegy 8-9 milliárd forint hiányt felhalmozniuk.

A fő téma persze a 2020-as pécsi büdzsé volt. Ahhoz azonban lapunknak kellett kérdeznie, hogy a sajtótájékoztatón is szóba kerüljön érdemben az, hogy nem csak egy apokaliptikus vízió szerepel a költségvetésben, hanem két másik lehetőség is. (Sőt, az is, hogy az egyik lesz csak végül megszavazva.)

Az persze egy érdekes kérdés, hogy egy komoly szakmai anyagban, mert a költségvetésnek alapvetően annak kellene lennie, mennyire van helye a politikai kommunikációnak. Merthogy a 8,5 milliárdos kormányzati támogatás visszafizetésére három forgatókönyv van felvázolva. Az “A” verzió politikai kommunikációval ér fel. Ez szól arról, hogy ha azt kellene végrehajtania Pécsnek, amelyet a Páva-Decsi-Őri hármas fémjelezte Fidesz-KDNP-vezetés örökül hagyott a 2014-2019. közötti, legutóbbi önkormányzati ciklus végére, akkor milyen különleges intézkedéseket kellene bevezetni.


A “B” szerint ütemezve, négy év alatt, idén 2,5, majd 3x 2 milliárdos egyenlő részletekben fizetnék ki a tartozást. A “C” verzió pedig azt mondja, hogy az ebben az évben lehetséges pénzbeli visszautalás felett megmaradó 6 milliárdos tartozást egy ilyen értékű ingatlancsomag felajánlásával váltaná ki Pécs.

Pécs új vezetése a C verzióra hajlana, Csizmadiáék és Kőváriék a B-t szeretnék, ha már ez a három verzió van. (Magyarul az apokaliptikus verziót, amiről mindaddig beszéltek a politikusok, senki sem akarja igazából megszavazni. Az azért arra is szolgál, ha nem tudnak megállapodni, hiszen a B és a C verzióhoz is kell a kormány beleegyezése. Csak ahhoz nem kell, ha visszafizetik az adósságot december elsejéig.) 

Az is érdekes volt, hogy a jobboldali politikusok szerint 2010-ben azzal szembesült Pécsett a Fidesz, hogy van egy rendre, évről évre visszatérő, újra és újra keletkező, s halmozódó évi 5-7 milliárdos hiánya a pécsi költségvetésnek. Amit adósságtermeléssel ellensúlyoztak. Bevalljuk, ezt így eddig nem hallottuk, sőt, a korábbi városvezetés sem említette ezt így. Pláne, hogy arról beszélt mindenki korábban, hogy évi 2-4 milliárdos hiány van benne a pécsi rendszerben, amelynek elsősorban az az oka, hogy az átlagos kormányzati normatív támogatás nem elegendő egy akkora és olyan speciális, sok feladatot is vállaló város esetében, mint amilyen például Pécs.

KategóriákMETÁL