PÉCSRossz értelemben marad emlékzetes az a remek családi programnak indult vasárnap délután öt gyereknek és tíz felnőttnek, akik az Északi várfalsétányra, a székesegyház és a Dóm-kőtár mögötti területre mentek, mesélte el a történetet a Szabad Pécsnek egyik olvasónk. Annyira jól telt a program, hogy nem vették észre, hogy közben bezárták őket. És az sem tűnt fel senkinek, hogy tizenöten még a kertben vannak. CIKKÜNK FRISSÜLT!!

A cikk a hirdetés után folytatódik? A 4,5 éves kisfiammal, Nimróddal egy másik anyukával és az ő kisfiával indultunk egy közös városi kerékpártúrára, nagyon jó kis programnak indult – kezd bele a vasárnapi, rossz értelemben vett kaland elmesélésébe a Szabad Pécsnek V. Noémi.

? Eljutottunk a Dóm-kőtárhoz és az Északi várfalsétányhoz, ami csodás hely, és észre sem vettük, hogy elrepült az idő. Úgy fél hét után indultunk volna haza, de sehol nem tudtunk már kimenni, mert bezártak minket – mesélte hétfőn délelőtt a Szabad Pécsnek az eset miatt igencsak feldühödött édesanya.

Nem csak ők voltak benn, hanem összesen tíz felnőtt és öt gyermek – az ő kisfiánál kisebbek is.

Noémi elismerte, nem tudták, s észre sem vették, hogy a hely délután hatkor zár. Szerinte viszont feltűnőbben is kiírhatnák ezt a figyelmeztetést. Másrészt nem is érti igazán, hogy a nyári időszámításra való átállás után miért nem tarthat egy ilyen békés hely tovább. Az pedig szerinte végképp felelőtlenség, hogy senki sem, vagy ha igen, akkor igencsak pongyolán ellenőrzi azt, hogy vannak-e még a kertben kapuzáráskor.

A Szabad Pécs egyébként úgy tudja, hogy nem az első, s nem is a második eset volt, hogy valakik úgy jártak, hogy a Dóm-kőtárnál lévő üvegajtót és a Káptalan utcai kaput is bezárva találták már, amikor távoztak volna, ha ennyire durva helyzet talán mindeddig nem is fordult elő. 

? Furcsállom, hogy egy járőr vagy illetékes nem szalad végig ilyenkor a kerten. Az 5 kicsi gyermek és 10 felnőtt értetlenül állt az eset előtt. A korábbi jóidőhöz öltöztünk. Amint viszont ment le a nap, úgy hűlt rohamosan a hőmerseklet. A gyerekek éhesek, szomjasak voltak. Felhívtuk a múzeum igazgatóságot, de csak sokadik hívásra értük el őket végül. Azt mondták, minimum két óra múlva tudnak csak kijönni. Ezt követően felhívtam a segélyhívót, annak a vonalnak a végén ülök pedig a rendőrséget. A rendőrök ezt követően körülbelül fél óra múlva értek a helyszínre, ugyanakkor ők sem tudtak bejutni, s minket kiengedni ? mondja tovább az egyre abszurdabbá, és egyben tragikusabbá váló esetet a pécsi anyuka.

Azt követően a kertben ragadtak kopogtattak a Püspökségen, de ott nem nyitottak ajtót nekik. Közben még hidegebb lett, a szülők pedig, s Noémi szerint talán ez igencsak érthető is, egyre feszültebbek lettek. Aztán, már bőven este hét óra után érkezett egy nő,  aki kinyitotta a forgóajtót. A benti, a lépcsőnél lévő nagy rácsot azonban már ő sem tudta kinyitni, ezért a gyerekeket a levegőben lógatva kellett átadniuk. Egy idős nőnek át kellett másznia a rács mellett, miközben a táskája egy videokamerával a mélybe zuhant – még jó, hogy nem ő maga, hangsúlyozta Noémi. Aztán, kis idő múlva megérkeztek a rácsos kapu ?őrei? is.

? Mi van ha nincs telefon nálunk? Vagy valaki rosszul lesz bent? Elalszik? Szinte csonttá fagytunk, és senki sem rohant a segítségünkre! Ha nincs nálunk telefon, a kisfiammal a sötétben éjszakázhattunk volna – mesélte még mindig az események hatása alatt V.Noémi, hogyan és mikor ért véget az este.

A rendőröket amúgy nagyon dicsérte: ?előttük le a kalappal, nagyon segítőkészek voltak?.

 

Zavarosak a viszonyok, de talán lesz majd hangosbemondó és új kapu is

A Szabad Pécs beszélt Tímár Krisztiánnal, a pécsi GerillArt Egyesület vezetőjével, ők felelősek ugyanis a kert karbantartásáért. A terület viszonyai ugyanis meglehetősen zavarosak. A tulajdonos a pécsi önkormányzat, a fenntartó a Biokom NKft., amely a GerillArttal kötött megbízási szerződést a terület karbantartására. A civilek részben közmunkára ítéltekkel együtt végzik a munkát. A két jelenlegi bejárat egyike azonban a Pécsi Egyházmegye által üzemeltetett Dóm-kőtárhoz, a másik bejárat a Janus Panonius Múzeum által működtetett Káptalan utcai Martyn Ferenc Múzeumhoz tartozik.

Ugyanakkor a nyári időszakban, amikor üzemel a Káptalan utcai vendéglátós kerthelyiség, a Lompos Uszkár, az ott lévő személyzet később is kiengedi a látogatókat – ők csak este későn zárják a kaput. Tímár Krisztián is megerősítette, jól tudjuk a területtel kapcsolatos tulajdonosi viszonyokat, s ő is tud arról, hogy sajnos nem egyszer előfordult már hasonló eset. Ők emiatt – habár csak a terület tisztántartásáért felelősek – kezdeményezték már, hogy legyen egy hangosbemondó, amely zárás előtt, akár három nyelven is figyelmezteti a látogatókat a kapu zárására. Ugyanakkor azt is, hogy legyen majd egy városi területre, az Aradi úton lévő sétányra is nyíló kijárat. Olyan, amellyel a mozgásukban korlátozott személyek, területre történő zökkenőmentes ki- és bejutása is biztosítható.

Természetesen kerestük a Biokom NKft.-t, a Pécsi Egyházmegyét és a janus Pannonius Múzeumot is. Amint kapunk választ tőlük, frissítjük cikkünket. 

FRISSÍTÉS 13.10

Az Egyházmegye csak az egyik kapuért felel

A Pécsi Egyházmegye hétfőn koradélután válaszolt kérdéseinkre, Azt írták, az Északi várfalsétányon található kert területe nem tartozik hozzájuk, annak üzemeltetője sem a Pécsi Egyházmegye. Kizárólag a Dóm-kőtár mellett található kapu tartozik a Pécsi Püspökséghez, amely a Dóm-kőtárnak és a Zarándokháznak a bejárati ajtaja. Ők tulajdonosként azok nyitásáért és zárásáért, s ezzel együtt a hozzá tartozó épületek megóvásáért felelnek. A terület zárásáról egyházmegyei oldalon két, falra rögzített, fém tábla figyelmezteti a látogatót – ezeket kollégáik néhány éve helyezték ki, jól látható, merev szerkezetre ?, amelyek megrongálódásáról, olvashatatlanságáról nincs tudomásuk. Mivel a terület üzemeltetése nem az egyházmegyéhez tartozik, ezért nincs olyan munkatársuk, akinek feladata lenne a terület ellenőrzése és az ott időt eltöltő, sokszor kárt okozó, rongáló társaságok figyelmeztetése. Kiírni sem tudnak olyan telefonszámot, ahol segítséget lehet kérni, hiszen a terület nem tartozik a hatáskörükbe – írták. Hozzátették: a nyitvatartás, így a zárás időpontja is feltűnően szerepel a kapu mellett mindkét oldalon, jól látható módon, rögzítve, időjárásnak ellenálló anyagból. A látogatók figyelmetlenségét nem lehet és nem is kell a kapu üzemeltetőjének felróni.

FRISSÍTÉS 15.10

A Pécsi Városháza vizsgálatot indít

Válaszolt lapunknak a pécsi városháza is. Azt kérdeztük tőlük, tudott-e a város arról, hogy az Északi várfalsétányon vannak időnként a fentiekhez hasonló esetek, s gondoltak-e arra, hogy ezt a helyzetet megpróbálják kezelni – akár közvetlenül a városháza, avagy a Biokom NKft. Felmerült-e esetleg az, hogy új bejáratot kellene nyitni, és ennek a költségeit finanszírozni, esetleg egy hangosbemondót felszerelni. A városházától érkezett válasz szerint, a várfalsétány park köztisztasági és zöldfelület gondozási, valamint karbantartási feladatait a park látogathatóságának érdekében a városüzemeltetési társasággal szerződésben álló Gerillart Egyesület látja el. E megállapodás értelmében az egyesület feladatkörébe tartozik, hogy gondoskodjon a park zárás előtti ellenőrzéséről és a látogatók tájékoztatásáról, ilyen módon a terület kiürítéséről intézkedjen. A pécsi önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy a fenti megállapodás be nem tartása miatt emberek rekedjenek a parkban, ezért a városháza vizsgálatot indított. Hozzátették: bíznak benne egyúttal, hogy fenti kötelezettségének ellátására az egyesület a lehető leghamarabb a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fog fektetni.

FRISSÍTÉS 16.15

Figyelmeztető tábla van a Martynnál is

A Janus Pannonius Múzeumtól azt írták megkeresésünkre, hogy természetesen nagyon sajnálják, ami az édesanyával és a társasággal történt. A JPM a Káptalan utcai kapura kihelyezte azt a táblát, amely a kapu zárására figyelmeztet. Azért, hogy mindez a látogatóikat ne érje váratlanul, a zárás időpontját 17.30-ra adták meg, így a Martyn Múzeum, a Sopianae állandó régészeti kiállítás, illetve a Múzeum Galéria nyitva tartásához (18.00) is igazodjon, s addig az érdeklődők el tudják hagyni a helyszínt.

 

KategóriákMETÁL