Sajtótájékoztatón értékelte az önkormányzati választások eredményét kedden Kóbor József, az LMP régi-új pécsi városházi képviselője és Keresztes László Lóránt, az LMP baranyai országgyűlési képviselője és a zöldpárt parlamenti frakciójának vezetője. Kóbor József azt ígérte, hogy már az új pécsi közgyűlés első, október végi alakulóülésére is beterjeszt előterjesztéseket (illetve már meg is tette). Kóbor és Keresztes is úgy látja, hogy a programok mentén együtt tudnak majd működni Péterffy Attilával és a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőivel.

A cikk a hirdetés után folytatódikUtóbbiról ők úgy tudják, hogy nem egy nagy frakció tagjai lesznek majd a Mindenki Pécsért zászlaja alatt bejutott képviselők, hanem minden hozzájuk tartozó pártnak lesz külön frakciója. Lapunk úgy tudja, ez a kérdés még nem eldöntött.

A sajtótájékoztatót, ahogyan azt az egyik, cikkünkhöz feltöltött videón is láthatják, Keresztes László Lóránt kezdte, és azzal, hogy megköszönte a választóiknak, hogy rájuk adták a voksukat, több, mint 3300-an. Szerinte az LMP Pécsett jelentős felhatalmazást kapott, hiszen nem sokon múlt az, hogy két képviselőt is bejuttattak a városházi közgyűlésbe.

Kóbor és Keresztes is arról beszéltek, hogy még mindig támadják őket “a baloldalról”, de szerintük most dolgozni kell, nem a korábbi sérelmeket rágni, illetve ők úgy látják, hogy az LMP a Fidesztől vett el nagy számban szavazatokat. Olyan kiábrándult valamikori Fidesz-szavazókat sikerült szerintük maguk mellé állítani, akik a Mindenki Pécsért jelöltjeire nem akartak voksolni.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon köszönhetik-e az EP-választásnál jobb listás eredményt (3,6% vs. 6,8%) annak, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem állított jelölteket, amely viszont tavasszal az LMP-nél több szavazatot szerzett, Kóbor azt mondta, hogy ő biztos benne, és van ilyen információja, hogy a kutyapárti szavazók vele szimpatizáltak. Keresztes viszont azt mondta, szerinte nem érdemes már utólag találgatni, hanem el kell fogadni és tiszteletben tartani, hogy a választók így döntöttek. Hasonló volt a felelet arra a kérdésre is, hogy nem lett volna-e az LMP-nek hosszabb távon szerencsésebb verzió Pécsett, ha csak listát és önálló jelölteket indítanak, külön polgármesterjelöltet pedig nem állítanak. Keresztes László Lóránt szerint a saját polgármesterjelölt is fontos lehetett abban, hogy a listájuk szép eredményt hozott. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy abban a két budapesti kerületben is, ahol volt saját területi listája és önálló képviselő-jelöltjei az LMP-nek, kiderült, hogy érdemes volt elindulniuk.

Nem kellett az LMP-ért aggódni

Azt is hangsúlyozta ennek kapcsán, hogy minden olyan aggodalom vagy kritika szerinte nem volt jogos, ami arról szólt, hogy nem tudnak saját listát, 18 képviselőjelöltet felállítani, és hogy le fognak szerepelni. Nem értékelte kudarcként vagy visszalépésként azt sem, hogy az LMP ebben a Fidesz-váltó hangulatban is “csupán” annyi szavazatot tudott szerezni, mint öt éve, miközben tízezer fővel többen mentek el. Keresztes László Lóránt szerint ezek kiragadott példák, semmi sem indokolja, hogy miért éppen az EP-választáshoz vagy az öt évvel ezelőtti önkormányzatihoz hasonítjuk az eredményt, hiszen a tavalyi országgyűlésihez is éppen úgy lehetne, és az mást mutatna. Szerinte az a számukra sikeresebb választás állt közelebb a valósághoz mint a nagyon speciális EP-választás.

Azt is mondta, hogy ő ha csak tud, részt fog venni országgyűlési képviselőként (pedig ő a legaktívabb pécsi országgyűlési képviselő) a pécsi közgyűlés ülésein, mert programokban biztos, hogy együtt tudnak majd dolgozni a választást megnyerő Mindenki Pécsérttel. Hangsúlyozta azt is, hogy az LMP volt az az ellenzéki párt, amely egyedül, a saját jogán szerzett mandátumot a pcési közgyűlésben. Szerinte nem csak a programot kellene végrehajtaniuk Péterffyéknek, ami egyébként Kóbor Jószef véleménye szerint is azonos alapokon, a korábban elfogadott pécsi városfejlesztési stratégián nyugszik, hanem az elszámoltatást is, de nem csak az elmúlt tíz évet, hanem az azt megelőző éveket illetően is. Az LMP az alakuló ülésre éppen ezért antikorrupciós csomagot nyújt be.

Kóbor beszélt a Boda mellé tervezett atomtemetőről is, aminek a megépítését meg kell akadályozni a zöldek szerint, és ismételten beszélt arról, hogy novemberre a Roszatom konferenciát szervezett Pécsre a paksi bővítést felügyelő tárca nélküli minisztérium közreműködésével. Kóbor szakmai résztvevőként már regisztrált a konferenciára.

Keresztes feljelentést tesz, mert nem teljesült Orbán Viktor ígérete

Még egy kifejezetten érdekes ügyet is megemlítettek a sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt azt mondta, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen annak kapcsán, hogy nem teljesült Orbán Viktor 2015 tavaszán a pécsieknek tett ígérete. Emlékezhetünk ugyanis arra, hogy akkoriban már téma volt az atomtemető és ezzel kapcsolatos kérdés is elhangzott Orbán Viktor és Páva Zsolt sajtótájékoztatóján, amikor bejelentették a Modern Városok Programot. Orbán Viktor azt mondta akkor, hogy a pécsiek akaratával szembemenve nem lesz aromtemető Pécs mellett. Keresztes szerint Orbán Viktor ígérete nem teljesült, hsiszen nyáron olyan döntés született, a pécsiek megkérdezése nélkül, és akarata ellenére, amely alapján egyértelmű, hogy Pécs mellett akarják felépíteni a végleges nagy radioaktivitású atomhulladék tárolót. Vagyis feltételezhető, hogy hivatali visszaélést követett el valaki, hiszen nem teljesült ez az ígéret, Pécs és a pécsiek mégsem szólhatnak bele abba, hogy mellettük atomtemető létesüljön-e vagy sem. Kapcsolódó hír, hogy az LMP ismét kezdeményezte, hogy az atomtemető létesítésének vétójogát illetően az illetékességi határt 50 kilométerre emeljék meg.

FRISSÍTÉS 15.40h – A feljelentés nyomán nem indult nyomozás

Félreértettük a sajtótájékoztatón, Keresztes László Lóránt nem, hogy arra készült, hogy feljelentést tegyen Orbán Viktor kijelentése és ígérete matt, hanem meg is tette már azt korábban. Sőt, most azt írta nekünk, reagálva a cikk ezen részére, hogy nemrég meg is kapták a választ a feljelentésre, mégpedig a nyomozás megszüntetéséről. Azt írta: “a válasszal nem értük egyet, ezért jogorvoslattal élünk”.

KategóriákMETÁL