Köztársasági elnöki kegyelemben részesült Jancsula Dezső pécsi tanár. Az ANK pedagógusa ellen korábban eljárás indult, mert más fiatalok és más tanárok védelmében a pécsi kertvárosi iskolánál lépett fel más diákokkal szemben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA leköszönő köztársasági elnök, Áder János döntése azt is jelenti, hogy a pedagógus tovább taníthat, amennyiben ugyanis jogerősen is bűnösnek találták volna, a több évtizede, 35 éve pályán lévő pedagógusnak a tanítással is fel kellett volna hagynia.

A köztársasági elnök azonban eljárási kegyelemben részesítette Jancsula Dezsőt, s így a megbecsült, szeretett pécsi tanár ellen megszűnt az eddig még be nem fejezett bírósági eljárás. Sőt, a korábban ellene kiszabott pénzbüntetésről szóló bírósági határozat is semmis.

A hírt valami miatt Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő és képviselő-jelölt osztotta/oszthatta meg. Hoppál azt írta, hogy “győzött az igazság, amiért hónapokig dolgoztunk Jancsula tanár úrral!”. Meg kell azért jegyezni, hogy Jancsula Dezső felmentéséért igazi országos civil akció is indult, hazánk minden pontjáról a pedagógus mellé álltak, és persze Pécsett is volt demonstráció mellette.

Mint megírtuk, az Apáczai Nevelési Központ általános iskolájában tanító Jancsula Dezső (61) ellen azért indult eljárás, mert az iskolája előtt, még 2020 őszén került összetűzésbe olyan nagyobb diákokkal, akik rendszeresen jártak az intézményhez bandázni, nem egyszer balhézni, miközben nem, vagy már nem jártak oda. A tanár az egyik olyan nagyobb gyereket, akit ismert, mert korábban a tanulójuk volt, az igazgatói irodába akart vinni, de az akkor 16 éves fiatal erre nem volt hajlandó, Jancsula ezért a fiút a táskájának a pántját megfogva, próbálta jobb belátáásra, bírni, miközben percekig nem eresztette el. Az esetről videófelvétel is készült, ami hamar virális tartalom lett az interneten. Az eset miatt azonban a pedagógus ellen az ügyészség a nyilvánosságra hozott felvétel miatt eljárást indított.

A Pécsi Járásbíróság, tárgyalás mellőzésével fiatalkorú ellen elkövetett személyi szabadság megsértése miatt 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a férfit.

Miután ez a döntés azt is jelentette volna, hogy Jancsula Dezső már nem taníthat, amíg nyugdíjaskorú nem lesz, a szülők, diákok, tanártársak és más támogatók kiálltak Jancsula Dezső mellett. Mint megírtuk a pedagógus szakszervezetek is elítélték a tanár meghurcoltatását és kiálltak mellette.

A köztársasági elnökhöz Jancsula Dezső védője nyújtott be eljárási kegyelmi kérvényt, ennek nyomán döntött úgy a második ciklusa után most búcsúzó Áder János, hogy megadja a kért kegyelmet a pécsi tanárnak.

KategóriákMETÁL