MÁNFA – Félti a kistelepüléseket Gémesi György. Az Új Kezdet elnöke a Szabad Pécsnek azt mondta, szerinte, ha jövőre ismét kétharmaddal nyerne a Fidesz, 2019-ben már nem lenne önkormányzati választás kétezer főnél kisebb településen. A gödöllői polgármesterrel, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével a MÖSZ felzárkóztatásról szóló konferenciáján beszéltünk Mánfán.

A cikk a hirdetés után folytatódik– Az Új Kezdet októberig építkezik és programot ír, de addig is dolgoznak.

– Gémesi György szerint leváltható a Fidesz, ami elsődleges szempont, de a minimális cél azt elérni, hogy legyen végre igazi kontrollja Orbánnak.

– A Momentumot nem tartja konkurenciának, mert más platformon mozognak, és más az útjuk is.

– Gémesi György szerint annak lehet igazi esélye 2018-ban a Fidesszel szemben, aki valódi alternatívát képes felállítani a kormánnyal szemben.

 

? Pártelnökként ön is a kormány leváltásának szükségességéről beszél, ám a Fidesszel szemben egy új párt önmagában e feladatra kevésnek tűnik. Van olyan párt, amellyel szövetkeznének? 
– Októberig nem foglalkozunk ezzel, addig építkezünk. Akkor kell majd erről nyilván tárgyalni, attól függően, milyen a támogatottságunk. Az viszont fantasztikusan nagy dolog, hogy az elmúlt két hétben, amióta kijöttünk a fényre, milyen elképesztő érdeklődés van irántunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy hatalmas az igény egy kormányzati alternatívára. Arra, hogy ebben a veszekedős, gyűlölködő politikai mezőben nagyon szétszórt erőtérben egy egységes, új arculat jelenjen meg.

? Vagyis nem zárja ki, hogy lesz valamiféle együttműködés az ellenzéki pártokkal?
– A baloldali dagonyába nem szeretnénk belemenni.

? A Momentumot hová sorolja?
– A Momentum friss erő, nem szeretném sehová sem sorolni. A munkásságuk nem látszik még, hogy miként fognak tudni majd részt venni a mindennapi politikai életben, hiszen azért az egy egészen más műfaj, mint egy aláírásgyűjtés. Én több évtizede vagyok a politikában, s tudom, hogy a pártépítés sokkal többről szól.

? Ugyanúgy kell pártot építeni, mint 15-20 éve?
– Nem, valóban nem, egészen más felületek vannak.

? Nem lehet, hogy éppen ezért ezt a momentumos fiatalok jobban tudják, vagy legalábbis jobban érzik, mint az önhöz hasonló tapasztalt politikusok? Néhány napja Pécsett jártak, teltház előtt beszéltek, szervezettek voltak, s látszólag nagyon értettek az emberek nyelvén.
– Nem ismerem őket ilyen mélységben, hadd építkezzenek, aztán majd meglátjuk, hová jutnak.

? De konkurenciát jelentenek-e önöknek?
– Szerintem nem, mi más alapokon kezdtük az együttműködést. Az a fontos, ki milyen erős, hiteles és megvalósítható alternatívát tud felállítani. Annak lesz adott esetben nagyobb a támogatottsága. De mi nem azzal foglalkozunk, hogy ők mit csinálnak, vagy bármely más párt mit csinál, hanem hogy mi, mit csinálunk. Rengeteg a munka, és nagy az érdeklődés felénk. Azt is látni kell, hogy ma egy fórumon vannak kétszázan, az internetes felületeken meg akár ötezren lájkolnak, vagy nézik a bejegyzéseket. Vagyis igen, alapjaiban hasonló, de felületein, módszerekben, technikákban viszont nagyon mások a pártszervezési lehetőségek ma, mint az előző évtizedekben, de továbbra is a személyes, emberi kapcsolatok a legfontosabbak.

? Elég lehet ez a bő egy év az Új Kezdetnek ahhoz, hogy meghatározó erő lehessen, és jó eséllyel induljon 2018-ban?
– Relatív, mi a sok, vagy a kevés. Már két hét után olyan érdeklődés van a párt iránt, amit én magam sem gondoltam. Nagyon gyorsan lehet felkerülni, de nagyon gyorsan lehet lezuhanni is, jóval gyorsabban pörög az élet. Visszatérve egy szóra még a Momentumra: ma olyan politikai erőteret kell felépíteni, amely kormányzati alternatívát képezhet. Tehát kevés az, hogy adott esetben azt mondjuk, ez nem jó. Le kell tenni egy programot, egy megvalósítható programot, olyan emberekkel, akik ezt képesek is végrehajtani – ez a nagy kihívás. Például azt megmondani, hogy miként lehet úgy változtatni, hogy az Magyarországot valóban versenyképes állammá tegye. Hogy a mérhetetlen korrupciót felszámoljuk. Hogy a fiatalok elvándorlását megakadályozzuk. Hogy az egészségügyet képesek legyünk újjáépíteni. Hogy a szociális lemaradottságot leküzdjük, valós felzárkóztatási programokon keresztül megerősíthessük a családokat. Hogy a legfontosabbakat említsem. Emellett egy dolog, hogy egy pártot fel lehet építeni, lehet vele szimpátiát nyerni, de ami biztos, az az, hogy valós, versenyképes kormányzati alternatívát kell felépíteni. A kemény kritika önmagában kevés ahhoz, hogy valaki oda tudjon érni, anélkül be lehet menni a Parlamentbe öt-hat-nyolc százalékkal, de sok értelme a dolognak úgy nincsen. És igen, arra kell törekedni, hogy új kormány legyen Magyarországon.

? Ezt az alternatívát ígéri októberre az Új Kezdet?
– Igen, addigra már be is mutatjuk a teljes csapatunkat, és a pártprogramot is kitesszük az asztalra.

? Mi lesz addig?
– Március 15-én bemutattuk 12 pontunkat, amit a Facebookon egy nagyon komoly társadalmi konzultáció előzött meg. Ezeknek a témáknak a kapcsán lesznek sorra konferenciáink, nagyon komoly, kormányzati tapasztalatokkal rendelkező előadókkal. Részben olyanokkal, akik a szakértőink lesznek a programunkban.

? Ön az MDF vezetőségi tagja volt, konzervatív, jobboldali emberként ismert, s az Új Kezdetről is jobboldali pártként beszélt eddig minden alkalommal. Van esélye a Fidesz mellett egy új mérsékelt jobboldali pártnak?
– Mi jobbközép párt vagyunk. Én jobboldali ember vagyok, az voltam, így nevelkedtem, s az is maradtam az elmúlt 27 évben, nem változtattam, mint például a jelenleg hatalmon lévők. Mi besorolás alapján jobboldali párt vagyunk, de a párttagság és a szavazók szempontjából már vegyes a csapat. Abban viszont megintcsak egyezünk a Momentummal, hogy azt mondjuk, vége ennek a hagyományos bal- és jobboldali besorolásnak. A világ és az élet ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb. A Fidesz nem jobboldali párt, hanem populista. Régen otthagyta azt az értékrendet, amit a jobboldaliság jelent.

? Sokat beszélt arról, hogy programot írnak, és annak milyennek kell majd lennie. Ugyanakkor az elmúlt két választást Magyarországon olyan erő nyerte meg, amelynek legutóbb egyáltalán nem volt pártprogramja, és előtte is biztosan elfért egy söralátéten. Biztosan szépen, nagyszerű szakértőkkel bőven kidolgozott programmal lehet választás nyerni?
– Nyilván lesz egy sokkal könnyebb és fogyaszthatóbb, mindenki számára azonnal és világosan érthető verziója is a programunknak, rövid, tömör mondatokba, vagy akár jelszavakba foglalva. Korrupció, egészségügy, fiatalok elvándorlása, családpolitika. Ezek irányába megyünk, és fogunk róla még sokat beszélni az országban. Az első lépést megtettük, a korrupcióval kezdtük, benyújtottuk az Országos Választási Bizottságnak azt a népszavazási kezdeményezést, konkrét kérdést, illetve annak hatféle verzióját, amellyel szerintünk előrébb lehetne jutni a korrupció felszámolásában. Csak akkor lehet hitelesen a korrupció elleni harcot elindítani, ha van olyan konkrétum, ami mellé fel lehet sorakozni. Mi amellé sorakoztunk fel, hogy azoknak kell elszámolni egy vagyonosodási vizsgálat során, akik ott voltak a hatalom közelében, magas rangú állami vezetők, országgyűlési képviselők, polgármesterek – ebbe a körbe én is beletartozom, természetesen. Az derülhetne ki, hogy ki az, aki ezzel a bizalommal kapott hatalommal komolyan élt, és ki az, aki visszaélt. Ez akkor is elég konkrét vélemény, ha az OVB ezt le fogja söpörni ilyen-olyan indokokkal az asztalról. A tény akkor is tény, el kell számolni. Nem lehet új kezdet elszámolás nélkül. Ha nem most, akkor majd akkor, ha kapunk hozzá megfelelő támogatottságot. Tarthatatlan a helyzet, naponta dőlnek ki a csontvázak a szekrényből.

? Elszámolás lesz vagy elszámoltatás?
– Elszámolás a vagyonnal. Az viszont egészen elképesztő, hogy pont egy Baranya megyei országgyűlési képviselő (Bánki Erik – B. A.) jelentette be, hogy megszűnik a vagyonosodási vizsgálat, mondván, hogy erre nincs szükség, minden rendben van.

? A Fidesszel szemben induló pártok mind ugyanezeket a témákat sorolják. Hogyan fog ebből a közegből kitűnni az Új Kezdet?
– Mondjuk, éppen pont a korrupciós ügyekben a parlamenti pártok már léphettek volna. Kevés az, hogy azt mondjuk, hogy korrupt. Nem indult el ennek a felszámolására semmi eddig. Népszavazást lehet a kétharmaddal szemben is kezdeményezni. Az utcára ki lehet menni. A Fidesz is ezt tette ellenzékben. Nem forradalmat gondolok én, a Józan ész forradalmán kívül. Nem akarom bántani a parlamenti ellenzéki pártokat, de annál tehettek volna többet, amit ezidáig megtettek.

? Ugyanakkor sokan azt mondják, hogy csak akkor lehet esély a Fidesz leváltására, ami az önök célja is, ha egyáltalán van erre esély, ha nem aprózódnak el a szavazatok, ha nincs ennyi különböző erő és alternatíva a legszélesebben vett ellenzéki oldalon. Ha ez igaz, akkor önök is rontották az esélyét a kormányváltásnak?
– Ezzel nem értek egyet. Van olyan felmérés, ami szerint a baloldali ellenzéki pártok külön és külön több szavazatot kaphatnak, mint együtt összesen. Mindemellett sajnos olyan ellenszenv, sőt gyűlölet alakult ki az ellenzéki szavazótáborok között, amelyet nehéz feloldani. A jobboldal ezzel szemben más, mert sok a kiábrándult Fidesz-szavazó, akik már nem szavaznának azokra a pártokra, amelyek a Parlamentben vannak. Őrájuk számíthatunk, de nem csak rájuk. Nem engedheti meg azt egyetlen igazi hazafi sem, hogy ezt az irányt, ami most megy az országban, folytathassák ezt a kontrollálhatatlan hatalomgyakorlást.

? Ha jól értem, azt mondja, hogy leváltható a Fidesz 2018-ban?
– Leváltható, de legalábbis úgy megszorítható, hogy amellett, hogy valós alternatívát kapjanak, igazi kontroll alá is kerülhessenek. A mai ellenzék ma nem kontroll, csak beszél és beszél, de nem jelent igazi kontrollt.

? Mi a legnagyobb baj a Fidesszel?
– Az, hogy totálisan hiteltelen, nem vállalható. Nem csak politikában, hanem retorikában, kommunikációban is, egyre többet hazudik.

? Rendben, hogy egy politikus ezt mondja, akkor inkább másképpen kérdezzük: mi volt az a pont, amikor a Fideszről lemondott?
– A Quaestor-ügy. Az volt az utolsó. Kibocsátottak 150 milliárd forintot kötvényekben, fedezet nélkül, ehhez a Magyar Nemzeti Bank asszisztál, és ma senki nincs börtönben, az számomra teljességgel elfogadhatatlan. Éppen a legfrissebb, minapi hír, hogy azt az egy embert is kiengedték a háziőrizetből, akivel szemben volt érvényben kényszerintézkedés. Az Európai Unió egyetlen egy tagállamában sem történhetett volna meg ilyen eset. Amikor az önkormányzatok gazdálkodása többszörös felügyelet alat van, és állandóan jönnek az ellenőrzések, és kismillió adminisztrációt kell megcsinálni, akkor ezt teljesen elfogadom amiatt, mert egyetértek azzal, hogy kontrollálni kell a közpénzt. Amikor azt mondják, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványaihoz kicsatornázott pénz, az nem közpénz, az nem csak felháborító, hanem ennél is több, minden bizonnyal büntetőjogi ügy is lehet. Amikor a baloldalisággal nem vádolható Professzorok Battyhányi Köre azt mondja ki, hogy Magyarországon intézményesült a korrupció, és a kormánypárt egyre agresszívabb, akkor már nem lehet mit mondani, csak azt, hogy ezt nem lehet tovább csinálni.

? Ön nemcsak 27 éve polgármester, de a Magyar Önkormányzatok Szövetségének az elnöke is. Tudnak arról valamit, hogy mi történhet 2019-ben a kistelepülésekkel? És, ha valóban az lesz, amit hallani lehet, akkor tudnak tenni bármit is, érdemben?
– A MÖSZ nem tud tenni sokat, legfeljebb látszategyeztetésre fogják meghívni, vagy arra sem. Van egy elkészült anyag a magyar kistelepülések jövőjéről. A kétezer fő alatti településeken nem lesz önkormányzati választás 2019-ben, ha jövőre a Fidesz újra kétharmadot szerezne. Meggyőződésem, hogy erről nem mondott le a miniszterelnök, hiszen ezeken a településeken nincs közvetlen befolyása még a Fidesznek. E településeken másfél-kétmillió ember él. Ez lesz az egyik nagyon komoly tétje a 2018-as parlamenti választásoknak.

 

KategóriákMETÁL