OLVASÓI LEVÉL – Három évnek kellett eltelnie az első örömittas bejelentéstől (ti. hogy kezdődhet a munka) az alapkő letételéig. De hát, végül is, ahhoz képest, hogy a 25 emeletes lebontására jó három évtizedet kellett várni, ez nem is olyan rossz. A pécsi kosárlabda helyzete viszont annál inkább – véli olvasónk. 

A cikk a hirdetés után folytatódik“Letették a Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapkövét (nem is akármilyen körülmények között. – a szerk.Egy biztos valamit, egy hivatkozási pontot. Egy olyan kődarabot (ez esetben urnát), ami van. Nem úgy, mint a be nem tartott ígéretek, a végükre nem érő közbeszerzési eljárások, vagy a 2015-ös év végi nyitás.

Merthogy akkor, amikor igazi sportszerető pécsi polgárokként most ünnepelünk (amikor a már működő, a gyerekeknek edzési lehetőséget biztosító létesítmény szép és sikeres, élettel teli mindennapjait vizionáljuk magunk előtt), akkor bizony azért nem kellene elfelejteni, hogyan is jutottunk el a mai napig.

Akármennyire is szeretné Páva Zsolt, Szalay Ferenc, a helyettes államtitkár, Orbán Viktor vagy akár maga Rátgéber László úgy beállítani az alapkőletétel napját, mint egy olyan sikertörténetet, ami sokak életében soha sem fordul elő, vagyunk néhányan, akik azért a szívünk mélyén nagyon szeretnének odakoppintani egyet mindenki orrára, aki részt vett a Nemzeti Kosárlabda Akadémia megvalósításában és annak előkészítésében. Vagyunk néhányan, akik még emlékeznek arra, hogy 2014 nyarán, nagy csinnadratta kíséretében jelentették be, hogy kezdődhet a munka. A pénz megvan, a terület megvan, a bontás már elkezdődött, másfél év és már az új helyükön pallérozódhatnak a Rátgéber Akadémia növendékei. Aztán csak nem történt semmi. Sokáig. Nagyon sokáig. És a legbosszantóbb az egészben, hogy az azóta eltelt (most tessék figyelni) bő két és fél évben mindenki csak lapított. Rátgéber hónapról hónapra büszkélkedett saját akadémiája sikereiről, és közben, mint az NKA megálmodója, mint az az ember, aki kiboxolta a pénzt a kormánynál – szó se róla, utána alaposan meg is köszönte azt több körben, még magának Orbán Viktornak is, sőt, elsőként neki, mintha a miniszterelnök lett volna annak a majd kétmilliárdnak a ?tulajdonosa?… – csak sunnyogott az építkezés csúszásáról.

Persze ne legyünk igazságtalanok, hiszen azért a mi kis városunk is fejlődőképes. A 25 emeletes lebontására jó három évtizedet kellett várni. Ehhez képest az a már-már szűk három esztendő, amit sikerült elpepecselni az NKA építésének elkezdésével, már nem is olyan rossz.

Én már csak két dologban bízok. Egyrészt, hogy a szakmai munka sokkal jobban megtervezett lesz az új létesítményben, mint amit az épületek kivitelezésénél tapasztaltunk, másrészt, hogy egyszer talán újra eljön az az idő, amikor nem 100 néző előtt kell végignézni a pécsi női kosárcsapat bajnoki meccseit.

 
De ez már egy másik ügy. Egy sokkal nehezebb ügy.”
 
KategóriákPOP