PÉCS – Elvégre is a Költészet napja van. Éppen ezért megkértük azt a pécsi költőt, akit nem csak mindannyian kedvelünk és tisztelünk (ilyenből szerencsére több is van), de dolgoztunk is vele korábbi munkahelyünkön, vagyis volt kollégánk. Halmai Tamást (1975-) mindannyian szeretjük, és amellett, hogy nagyszerű költőnek, irodalmárnak, s egészen kivételes korrektornak tartjuk, kitűnő embernek is, ami minden bizonnyal a legfontosabb.

A cikk a hirdetés után folytatódikEmiatt kértük meg őt, hogy ajánljon verset a Szabad Pécsnek a Költészet napján egy olyan költőtől, akit kifejezetten kedvel, s ajánljon egyet a saját versei közül is. Tamás megtisztelt minket azzal, hogy egy még publikálatlan versét is elküldte, emiatt ezt választottuk. 

Kérésünkre kommentálta is a választását: ?közeli nagy halottaink közül Székely Magda (1936–2007) bizonyosan több figyelmet érdemelne, az olvasói emlékezet elevenebb gesztusait. Intellektuális miszticizmusa, etikai vonzatú létbölcselete kivételes alaktani tisztasággal társult; ő valóban csak a legjobb verseit írta meg. Karcsú életműve bárhol fölüthető; olyan kincseket találni benne, mint például az alábbi miniatűr” – írta. Íme:

 

Súlytalanság

 

Alig valami dönti el

hogy ide vagy oda

kis mozdulatok súlytalanság

állapota

 

Alig valami ki a bátor

és ki a gyáva

honnét mégis a helyzetek

végső világossága

 

Szerkesztőségünk Székely Magda verséhez hasonlóan jó szórakozást, feltöltődést, gondolkodást kíván Halmai Tamás barátunk eddig sehol másutt nem olvasható verseéhez is, fogadják ezt is szeretettel

 

A bűvös hajó

 

?A lakatlan szigetre

arra a bizonyosra

hová kivetne

a jószerencse sodra

 

miféle könyvet

vinnél magaddal

hogy a halálnál többet

marasztald??

 

?Egy üres tömböt

hogy telerójam

amíg megjöttök

bűvös hajóban?

KategóriákMETÁL