Cseh Katalint kérdezhettük más magyar újságírókkal csütörtökön Brüsszelben. A Momentum EP-képviselője újságírói kérdésre örömét fejezte ki amiatt, hogy Magyar Péter és új pártja is beszáll a politikába, mert ezzel a verseny nő, ami jó. A Szabad Pécs kérdésére beszélt arról is, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban növekedhetnek-e a teleplési önkormányzatok részére közvetlenül elérhető költségvetési források.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Alapvetően tökre örülök a versenynek” – fogalmazott Cseh Katalin csütörtökön, Brüsszelben, az Európai Parlamentben annak a magyar újságírócsoportnak szervezett beszélgetésen, amelyen a Szabad Pécs egyik újságírója is részt vett. A Momentum egyik EP-képviselője újságírói kérdésre beszélt arról, mit gondol arról, hogy Magyar Péter is beszáll a politikába, s mint a vele kapcsolatos egyik friss hír szól, már meg is találta azt a pártot, a Tisza Pártot, amelyet „átvéve” kezdi el a pártpolitizálást. Sőt, azt is bejelentette, hogy már nemcsak az EP-választásra készülnek, hanem az önkormányzatit is megcélozhatják.

Cseh Katalin arra az újságírói kérdésre, hogy vetélytársnak tartja-e Magyar Péter pártját, illetve ha igen, mennyire, úgy felelt, hogy az mindenképpen bátorság, hogy a politikussá lett Magyar tulajdonképpen a NER „belső köreiből” lépett ki, és az, amit azóta tesz, az előbb megrepesztheti az NER-t és az Orbán-rendszert, s később hozzájárulhat annak lebontásához is.

Mint EBBEN a cikkükben írtuk, szerdán migrációs és menekültügyi paktumot fogadott el az Európai Parlament, nyolc év előkészítés után, habár így is csak vékony többséggel. Hivatkozott cikkünkben megnézhetik azt a rövid videót is, amelyben arra kértünk Brüsszelben, a migrációs paktum előtt tüntető baloldali-liberális fiatalokat, hogy üzenjenek Orbán Viktornak.

Mint arra abban a cikkben utaltunk is, a Szabad Pécs egyik újságírója ezen a héten Brüsszelben tartózkodik, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája meghívására, más magyar újságírók társaságában. Ennek köszönhetően több háttérbeszélgetést is tudtunk folytatni, például fideszes parlamenti képviselők munkáját és véleményét ismerő forrásokkal, a brüsszeli intézmények és hivatalok működését, a döntések előkészítését és hátterét ismerőkkel, ugyanakkor azok végül mind megmaradtak háttérbeszélgetéseknek, még részleteiben, egy-egy kijelentés erejéig sem tudunk hivatkozni a konkrét forrásokra, ugyanakkor lesz még olyan cikkünk, amelyben érdekes információkról számolhatunk be ezzel együtt is.

A Cseh Katalinnal folytatott beszélgetésre azonban hivatkozhatunk, mert a momentumos európai parlamenti képviselő jelezte, hogy idézhetők a szavai és válaszol minden kérdésünkre.

A Szabad Pécs azt kérdezte, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy növelni tudják a következő uniós költségvetési ciklusban, avagy az új Európai Parlament a települési önkormányzatok számára közvetlenül lehívható forrásokat, illetve, hogy akár ezt úgy is meg lehet tenni, hogy az egyes országoknak kijelölt források keretének terhére biztosítanak közvetlenül, vagyis a mindenkori nemzeti kormány kikerülésével megpályázható uniós pénzeket. Előbbire Cseh Katalin azt mondta, hogy büszke arra, hogy ő azok közé az európai parlamenti képviselők közé tartozott, akik ennek a kezdeményezésnek az élére álltak és biztos abban, hogy a közvetlen, decentralizált források növekedhetnek-e a jövőben. Arra pedig, hogy ezt nemcsak egy nagy európai verseny részeként tehetik majd meg esetleg a – többek közt – magyarországi önkormányzatok, hanem az országnak jutó források részeként, azt mondta, hogy ennek sem lehet akadálya, ha a költségvetés elfogadásánál ezt is, így is beleírják, akkor lesz olyan szabály is, ami ezt lehetővé teszi, és ő ebben is bízik.

Rákérdeztünk arra is, hogy a Momentum a legújabb belföldi politikai fejlemények ismeretében alakíthat-e az EP-kampányban a kommunikációján, és a saját üzeneteik, és a kormány bírálata mellett megjelenhet-e Magyar Péter és újdonsült pártjának a bírálata amiatt, hogy egyes elemzők előrejelzése szerint Magyar Péterhez jelentős számú, korábbi (csalódott?) momentumos szavazó vándorolhat, s így akár az is megeshet, hogy a Momentum nem jut be az EP-be. Cseh Katalin erre a kérdésünkre azt mondta, hogy a Momentum nem egyszer ellenszélben vagy nagyon nehéz, szinte lehetetlen helyzetben tudott jó eredményt felmutatni, s ő továbbra is arra készül, hogy pártja mandátumot vagy mandátumokat szerez az EP-ben. Arra pedig semmiképpen sem készülnek, hogy egyfajta kifejezett kritikai kampányt folytassanak Magyar Péterék ellen, viszont szerinte az már most kezd kirajzolódni, hogy milyen alapvető különbségek vannak Magyar Péter Európa-képe és Európa-politkája és a Momentum elképzelései közt. Szerinte az a fontos, hogy ők a saját üzeneteiket eljuttassák a választókhoz, azt, hogy a Momentum erős és egységes Európai Unióban gondolkodik és ezért fog küzdeni az új európai parlamenti ciklusban is.

KategóriákMETÁL