A lap szerint több magyar háziorvos is megfertőződött a vírussal. A cikk azt követően jelent meg kedden este, hogy több egészségügyi érdekvédelmi szervezet is nyílt levelet írt Müller Cecilia országos tisztifőorvosnak, elpanaszolva, hogy nincs elegendő számú védőfelszerelésük, miközben azt szerintük az államnak lenne kötelessége biztosítani.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, aki igazoltan koronavírussal fertőzött – írt meg a hírt nem hivatalos, de biztos forrásokra hivatkozva kedden este az Index.

Azt is írják, hogy a hétvégén két magyarországi háziorvos megfertőződéséről lehetett hallani, de többen fertőződhettek meg, egyeseket még vizsgálnak, mások már karanténba kerültek. 

Az Index megkereste az operatív törzset, de egyelőre nem kaptak választ a cikk szerint a koronavírus-fertőzött háziorvosokra vonatkozó kérdéseikre.

Mindeközben kedden több egészségügyi érdekvédelmi szervezet is nyílt levelet írt Müller Cecilia országos tisztifőorvosnak, erről már a 444-en olvastunk. Azt panaszolták el, hogy nincs elegendő védőfelszerelésük, ezért kérik, hogy biztosítsák, mert a jogszabályok szerint az állam kötelessége a védőeszközök biztosítani.

Kiemelték azt is, hogy a nemzetközi példák szerint nem kétséges, hogy az alapellátásban dolgozó egészségügyisek vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzésnek a járványban, éppen azért, mert az esetek egy jelentős részében a fertőzést megkapok semminemű, vagy csak enyhe tüneteket tapasztalnak.

Az Index is megemlíti a cikkében az egészségügyi szervezetek Müller Ceciliának írt levelét, amely szerint egy 1998-as miniszteri rendelet, annak is  41. §-a a járási és a kormányhivatalok feladataként jelöli meg a védőfelszerelések biztosítását. Az érdekvédők szerint azonban az eddig a kormányzati szervek által számukra biztosított eszközpark – azaz a korábban kapott sebészi maszkok és FFP1-es maszkok – “jól érezhetően elégtelen a hosszú távú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban”.

KategóriákMETÁL