PÉCS ? Szinte minden a külföldi diákokról szól a pécsi ingatlanpiacon. A befektetési céllal lakást vásárlók vagy építők az ő vélt vagy valós igényeik szerint hozzák meg döntéseiket. Egy tapasztalt pécsi ingatlanszakértő válaszolt kérdéseinkre.

A cikk a hirdetés után folytatódikMiért éri meg manapság Pécsen ingatlanba fektetni?

Mert a lakások bérbeadhatósága hasonló árszinteket is elérhet, mint Budapesten, viszont 35-40%-kal kevesebbért lehet vásárolni. Ez persze elsősorban a minőségi, frekventált helyen lévő ingatlanokra igaz.

Mely városrész volt a nyertese az elmúlt egy-két évnek, és melyik a vesztese?

A belvárosban, a Széchenyi tér környékén és a POTE környékén jelentősen emelkedtek felfelé mentek az árak, a Mecsek-oldalon (Angster, Surányi, Magaslati) viszont stagnálnak. Az Aradi-Kodály vonal fölé nem nagyon költöznek külföldiek, a diákok közül csak maximum azok, akiknek van autója.

A Szigeti út környékén folyamatosan épülnek és bővülnek a kisebb lakóparkok. Folytatódik ez a trend?

Már most nagy a túlkínálat ott, ráadásul elkezdtek ?beszivárogni? onnan a külföldi diákok a belvárosba. Nekik ugyanis nem az a fontos, hogy két perc alatt beérjenek az orvosira, hiszen szeretnek biciklizni, nem gond nekik, ha pár percet tekerniük kell. A diákok ott akarnak lakni, ahol ?zajlik az élet?, és ez a belváros. Nem lenne baj, ha az önkormányzat odafigyelne arra, hogy biztonságban, gond nélkül tudjanak bringával közlekedni.

Vannak-e új trendek a piacon? Vásárolnak-e külföldiek befektetési céllal?

Új fejlemény, hogy megjelentek az arab országokból, elsősorban Dubajból és Kuvaitból származó vásárlók. Ugyanakkor arra senki ne számítson, hogy irreális pénzt fizetnének a lakásokért. Felmérik a piacot és utána lépnek, eltúlzott árakkal nem lehet őket átejteni.

Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik nem befektetési céllal, hanem maguknak vásárolnának, például a csokosoknak?

Nincs könnyű dolguk. A történelmi belvárosba nem szívesen költöznek, mert többségük nyugalomra vágyik, és ott már helyenként egész háztömböket ?foglalnak el? a külföldi diákok. A Mecsek oldalon nem épül elég új lakás, a peremterületeket pedig nem szívesen választják, de ezzel nem csak ők vannak így, ez általános trend. Patacs például amennyire felkapott volt 10-15 éve, mára nagyon lepasszolt, ami a keresletet és az árakat illeti, pedig élhető, tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.

Mit kell tudni az új lakások minőségéről? Mire figyeljünk, ha venni akarunk?

Érdemes szakember véleményét kikérni a vásárlás előtt, utána kell kérdezni a kiszemelt lakópark kivitelezőjének. Vannak kóklerek, de a szakmában tudják, kik azok, így minimális tájékozódás után képbe lehet kerülni.

És mi van szegény magyar bérlőkkel? Rájuk már senki nem kíváncsi?

Egy jó magyar bérlői állomány van jelen, amiről sokan nem vesznek tudomást, pedig többnyire megbízhatóak, fizetőképesek, ugyan nem a prémiumkategóriás ingatlanokat keresik, de rájuk is lehet alapozni.

KategóriákMETÁL