Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait, írta mai közleményében a pécsi önkormányzat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt – hangsúlyozták. „Meggyőződésünk, hogy költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni” – olvasható a pécsi önkormányzat közleményében.

Mint ismert, Orbán Viktorék a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben sem mondanak le az augusztus 20-i tűzijátékról, sőt talán soha nem látott budapesti tűzijátékot rendeznek, miközben titkolni szerették volna “Európa legnagyobb tűzijátéka” költségeit, de a Magyar Turisztikai Ügynökség kénytelen volt kiadni legalább a rakéták beszerzési adatait, közérdekű adatigénylés után. Az augusztus 20-i tűzijátékok beszerzésére az év elején nettó 1,3 milliárd forintot, bruttó 1,65 milliárd forintot fordítottak, ugyanannyit, ugyanannyit, amennyit tavaly is költöttek.

Pécshez hasonlóan azonban számos magyar város nem tart tűzijátékot augusztus 20-án. A pécsi önkormányzati közleményen azt írták, hogy a fenti szemlélet jegyében zajlik például jelenleg is a betonfelületek bontása Pécsett, a Keller János tömbben. A beruházás egyik célja ugyanis éppen a klímavédelem. A töredezett, esztétikailag is kifogásolható beton helyét ugyanis parkosítjuk, és a zöldfelület ilyetén növelésével nemcsak szebbé válik a környék, de klímabaráttá is. Ezzel a megoldással ugyanis a csapadékvíz jobban tud hasznosulni a területen élő növények gyökérzónáiban.

A Pintér János Parkmegújítási Program keretében máshol is hasonló megközelítéssel járnak el a szakemberek. A Balokányliget újraélesztésénél például szintén fontos szempont volt a klímavédelem, ezért a betonfelületek rovására növeltük a zöldfelületek arányát a területen. Ugyanerre törekszünk a parkmegújítási program további állomásain is.

– Célunk, hogy közparkjaink ne pusztán kellemes környezetet biztosítsanak a kikapcsolódáshoz, de egyúttal támogassák a klíma védelmét is. Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra – írták.

KategóriákMETÁL