A nap, sőt a hét közéleti híre egyértelműen az, a Blikk által megírt információ volt, hogy a miniszterelnök legidősebb gyermeke, Ráhel, és tegyük hozzá, a politikai-közéleti hírekben saját jogán és férje tevékenysége miatt a legtöbbet szereplő Orbán-gyermek Spanyolországba költözik a családjával. Na, de mit is mondtak a fiatalok elvándorlásával kapcsolatban, nem is sokkal korábban vezető fideszes politikusok? Felidézünk néhány erősebb nyilatkozatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikVegyük azonnal a leginkább érintett személyt, Orbán Viktort, aki nem máskor, hanem éppen ma mondta azt a Kossuth rádióban a budapesti Demográfiai Csúcsról, hogy elindult egy vita Európa jövőjéről, aminek legfőbb kérdése, hogy lesz-e gyerek, az európai szülők “folytatásaként”, mert Európa jövője szerinte nem csak a digitalizációban rejlik, hanem elsősorban a gyerekekben, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekeket. A magyar családpolitika pedig (felfelé) kilóg a sorból, hazánk a legtöbbet költi az EU-ban családtámogatásra. Viszont beismerte (és itt lehet a kulcsa annak, hogy miért is döntött minimum a részleges távozás és költözés mellett a Tiborcz-család: a családpolitika sikerességéhez 2-3 évtized kell, de Orbán emlékeztetett rá: “nekünk csak tíz évünk volt eddig”.

Orbán Viktort a parlamentben éppen egy pécsi, baranyai országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt (LMP) kérdezte tavaly márciusban a tömeges kivándorlásról, mondván, 2010 óta több százezer magyar fiatal vándorolt külföldre, és csak Pécset 15 ezren hagyták el az elmúlt 10 évben.

Orbán azonban azt mondta erre, hogy azok a fiatalok, akik kipróbálják magukat külföldön, azt teszik, ami a belátásuk szerint nekik a legjobb. Tavaly már többen tértek haza, mint ahányan kivándoroltak, és őket sem ítéljük el döntésük miatt“- közölte Orbán Viktor.

Arra a megjegyzésre azonban a kormányfő nem mondott semmit, hogy a kivándorlás nem egyenlő a kalandvággyal, hanem gazdasági kényszerből származó döntés utáni következmény.

Orbán és a Fidesz ugyanis korábban arról is beszélt, hogy kalandvágyból mennek a fiatalok külföldre.

Sőt, ha ugrunk egy nagyobbat, visszafelé az időben, akkor megtalálhatunk egy 2014-es bejegyzést, amiről a megboldogult, 2016-ban a Fideszhez kötődő üzletemberek által beszántott Népszabadságban is olvasni lehetett, és amelyben Orbán Viktor válaszolt az ellenzék felvetéseire, amelyek súlyos problémaként írják le a fiatalok elvándorlását, s persze igyekeznek a Fidesz politikája csődjének feltüntetni, több százezernyi „gazdasági menekültről” beszélvén.

„Miért kell azokat a fiatalokat, akik vállalják, egyébként az életkoruknak megfelelő, nagyon komoly kalandot, hogy elmennek dolgozni, és idegenben próbálnak helytállni, miért kell őket állandóan megbélyegezni azzal, hogy menekültnek nyilvánítják őket? Önök igazságtalanok, tisztelt hölgyeim és uraim; azt kell mondanom, hogy úgy tűnik, a modern idők szavát sem értik!” – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor persze itt azokról beszélt, és hát az ellenzék is róluk szólt, akik gazdasági nehézségek miatt, a jobb élet reményében mentek el itthonról:

„Egy dolgunk van, hogy köszönetet mondjunk nekik, amiért nem a munkanélküli-segélyt választották itthon, hanem fogták magukat, nagyon nehéz körülmények között, idegenben vállalták a versenyt. (…) És miért akarjuk megtámadni azokat a fiatalokat, akik egyébként lassan már – Európában ez nem szokatlan – az élet természetes részének tekintik, hogy más országokban vállalnak munkát? Szeretném jelezni önöknek, hogy nemcsak Közép-Európából mennek fiatalok más országokba dolgozni, hanem franciák is sokan vannak Londonban, aztán Németország is tele van spanyolokkal” – mondta a miniszterelnök.

Két évvel még korábban, 2012-ben, azaz nagyjából a második Orbán-kormány félidejében használta először nyilvánosan Orbán Viktor a kalandvágy szót, amikor arról beszélt egy, a Fidelitassal tartott konzultáció után, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek, például pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból.

Na és persze voltak mások is, a Fideszből is, akik különféle módon és megközelítésből, más-más hangnemben beszéltek a külföldre távozó fiatalokról.

Mint írtuk, már fent is linkelt mai cikkünkben, azért is érdekes nagyon Orbán Ráhelék döntése, hogy elköltöznek, minimum részben Magyarországról, ráadásul Nyugatra, Dél-Európába, Spanyolországba, még pontosabban Andalúziába, amit Orbán és a Fidesz az elmúlt években mondott a “migránsokat” befogadó, haldokló Nyugatról, illetve az annak ellenpontjaként emlegetett biztonságos, fejlődő, az Ázsia felé egyre nyitottabb Magyarországról.

Novák Katalin családügyi miniszter a nyáronm, egy konferencián beszélt arról, hogy azok az országok, amelyek a migrációt választják a családtámogatás helyett, lemondanak a saját jövőjükről. Itt a miniszter nyilván nem az EU-n belüli költözésről beszélt, habár a legtöbbször annak is a gazdasági kényszer az oka, ami a migráció három fő oka közül az egyik, a legfontosabb ok a klímaváltozás hatásai miatti kényszer, a másik pedig a háborús konfliktusok.

Dömötör Csaba államtitkár pedig külön videót is szentelt annak mintegy két hete, hogy megmagyarázza, mennyire jó a helyzet hazánkban, hogy például a V4 többi országával szemben nálunk megfordult a trend, egyre többen jönnek, költöznek külföldről haza, és szerinte ennek nem a covid-járvány az oka.

A G7 gazdasági portál is írt erről, egy hosszú, kiváló elemző anyagot, ők azonban egészen más következtetésekre jutottak, mint az egyszerű és egyoldalú politikai üzenet megfogalmazásában érdekelt fideszes államtitkár.

KategóriákMETÁL