VÉLEMÉNY Ha a külföldi vagy a magyar diákok a kormányzat CEU elleni támadásának vagy az egyetemekkel szembeni egyéb izmozásának hatására úgy döntenek a közeljövőben, hogy nem kell nekik magyar diploma, az Pécset (is) katasztrofálisan érintené.

A cikk a hirdetés után folytatódikKirály Miklós jogászprofesszor, akadémikus, Orbán Viktor egykori híve Facebook-oldalán állt ki a CEU és a magyar felsőoktatás függetlensége mellett. Az ELTE jogi karának tanszékvezetője egyben arról is ír, mekkorát zuhant a hazai felsőoktatás színvonala, magyar egyetem már nincs a világ 500 legjobbja között.

Ha esetleg valaki azt gondolná, hogy a CEU kinyírására irányuló kormányzati akarat miatti tiltakozáshullám csak a budapesti (?mocskos libsi?) értelmiség ügye, és mondjuk Pécsre vagy a pécsiekre úgysem lesz semmilyen hatással, az nagyobbat nem is tévedhetne.

Pécs azért maradt az elmúlt években komolyan vehető nagyváros katasztrofális gazdasági teljesítménye ellenére, mert van egyeteme, sok ezer magyar és külföldi hallgatóval. Mint nemrég cikkünkben rámutattunk, a pécsi lakáspiacon például minden a külföldi diákokról szól, akik a magyar egyetemistákkal együtt milliárdokat költenek el a városban évente. Nagy cégek híján a PTE a megye legnagyobb munkáltatója (ami azért elég nagy baj).

Lehet össze-vissza kamuzni arról, hogy micsoda fejlődésnek indult a város, aki minimálisan tájékozott, és nem érdekelt a hazudozásban, az tudja, attól még, hogy uniós meg központi forrásokból felújították a négyszáz ágyast meg az állatkertet, még nagyon nagy bajban lenne Pécs, ha mondjuk eltűnnének a külföldi hallgatók vagy lejtmenetbe kerülne az egyetem.

Márpedig a CEU levadászásának ez lehet az egyik következménye. Az elmúlt években számos alkalommal adta tanújelét a kormányzat annak, hogy imádná, ha mélyebben beleszólhatna az egyetemek ügyeibe, a kancellári rendszer bevezetése, a rektorok hatáskörének csökkentése például ebbe a stratégiába illeszkedett. Ennek és más, az egyetemekre vonatkozó központi intézkedéseknek ugyanaz volt az üzenete, mint amit Orbánéktól minden területen megszokhattunk: majd mi megmondjuk, mi legyen, nektek meg kuss van! Ha valami, akkor a diktatorikus irányítás, a ?bármit megtehetünk veletek, kistáskák? hozzáállás biztosan nem szolgálja az egyetemek nemzetközi versenyképességének növekedését és borzalmasan rossz hírét kelti a magyar felsőoktatásnak a világban. Nagyon nagy a veszélye annak, hogy az agresszív és ostoba oktatáspolitikai lépések (lépések, ugyan, inkább tökönrúgások) és a zuhanó színvonal miatt egyre több magyar és külföldi diák fog úgy dönteni, inkább máshol szeretné megszerezni a diplomát, nem Magyarországon.

Mondanom sem kell, egy ilyen trend mekkora katasztrófa lenne az ország egésze, és különösen a szinte kizárólag az egyetemre és az egyetemistákra épülő pécsi gazdaság számára. Ehhez képest egyetlen pécsi, baranyai kormánypárti politikus sem emelte fel a szavát CEU ügyben. Vagy azért vannak csendben, mert nem ismerik fel a városra leselkedő veszélyt, vagy felismerik, de politikai túlélésüket, rövidtávú érdekeiket fontosabbnak tartják.

Ha így van, ha úgy, alkalmatlanok pozíciójukra.

KategóriákMETÁL