Elkészült a pécsi lakásgazdálkodási koncepció vitaanyaga, közölte hírt szerdán reggel sajtóközleményben a pécsi önkormányzat. Mint írják, a mintegy 240 oldalas dokumentumot az érintett civil szervezetek bevonásával bocsátja társadalmi vitára Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikA sajtóközlemény kiemelte, hogy a pécsi városvezetés választási programjának egyik hangsúlyos eleme volt a lakhatási biztonság javítása a város népességfogyásának megállítása érdekében. Pécs ugyanis nem lehet valóban megújuló város a lakhatási mobilitás növelése, a különböző társadalmi csoportok igényeit kielégíteni képes, különböző státuszú lakásokból álló lakásállomány fejlesztése nélkül.

A közlemény szerint a pécsieket érintő lakhatási problémát csak átfogó szemlélettel, a jelenlegi, elavult lakásgazdálkodási rendszer egészét alapjaiban megreformáló programmal lehet megoldani.

A lakáskoncepcióról szóló közleményben idézik Nyőgéri Lajos alpolgármestert is, aki arról is beszél, hogy létrehoztak korábban egy Városi Tőkealapnak nevezett, felülről nyitott vállalkozásokat segítő forráslehetőséget, amelynek kapcsán azt tervezik, hogy a helyi építőipari cégeket pénzügyi forráshoz segítik annak érdekében, hogy élénkítsék a pécsi lakásépítéseket.

A lakásgazdálkodási koncepció persze alapvetően a városi bérlakás-állományra vonatkozik, de célja egy megfizethető lakásállomány létrehozása is a különböző jövedelmi helyzetben lévő háztartások részére, és a mintegy 4000 lakásos pécsi lakásállomány hatékonyabb, gazdaságosabb és áttekinthetőbb üzemeltetése.

A jobbikos Fogarasi Gábor, a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke szerint alapvető törekvésük, hogy az önkormányzati bérlakások minél nagyobb részét felújítsák, komfortfokozatát magasabb szintre emeljék, ezeket a célokat elérjék. Másrészt az önkormányzati lakásállomány gazdálkodása terén rendezett, átlátható jogi és gazdálkodási szabályokat határoznak meg, „megszüntetve például a nem fizetés és a lakásfoglalás korábban kialakult káros gyakorlatát”. Harmadrészt törekvésük, hogy a lakásgazdálkodás elősegítse Pécs lakosságának megtartását.

A pécsi önkormányzat sajtóközleménye:

Társadalmi egyeztetés a pécsi lakásgazdálkodási koncepcióról

Elkészült a pécsi lakásgazdálkodási koncepció vitaanyaga. A mintegy 240 oldalas dokumentumot az érintett civil szervezetek bevonásával bocsátja társadalmi vitára a pécsi önkormányzat.

A pécsi városvezetés választási programjának hangsúlyos eleme a lakhatási biztonság javítása a város népességfogyásának megállítása érdekében. Pécs nem lehet valóban megújuló város a lakhatási mobilitás növelése, a különböző társadalmi csoportok igényeit kielégíteni képes, különböző státuszú lakásokból álló lakásállomány fejlesztése nélkül. A pécsieket érintő lakhatási problémát csak átfogó szemlélettel, a jelenlegi, elavult lakásgazdálkodási rendszer egészét alapjaiban megreformáló programmal lehet megoldani.

– Több lépést is megtettünk már azért, hogy a választási programban vállaltakat teljesítsük. A Pécsi Építési Szabályzat módosításával lehetőséget teremtettünk 400 új, piaci lakás megépítésére, és a napokban meghirdettük a fiatalok első otthonteremtését támogató Dénesi Ödön programot, amelynek keretében kedvezményes áron biztosítunk építési telkeket a Pécsett letelepedő fiatalok számára. A Városi Tőkealap kapcsán azt tervezzük, hogy a helyi építőipari cégeket forráshoz segítjük annak érdekében, hogy élénkítsük a pécsi lakásépítéseket. Az önkormányzati lakásgazdálkodás megújítása kapcsán pedig első lépésként teljes egészében felmértük a pécsi lakásállományt, hogy lássuk a kiindulási állapotot. Ezt követően, az eredmények ismeretében készült el a lakásgazdálkodási koncepció, amely kijelöli azokat a célokat, amelyeket szeretnénk megvalósítani a pécsi lakhatási mobilitás fejlesztése érdekében – foglalta össze Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

A szakértők által összeállított lakásgazdálkodási koncepció alapvetően a városi bérlakás-állományra vonatkozik, de sok tekintetben kapcsolódik a városfejlesztés és a társadalomfejlesztés területeihez is. A dokumentum alapján a pécsi önkormányzat alapvető célja egy megfizethető lakásállomány létrehozása a különböző jövedelmi helyzetben lévő háztartások részére és a mintegy 4000 lakásos pécsi lakásállomány racionalizálása révén hatékonyabb, gazdaságosabb és áttekinthetőbb lakásgazdálkodás és – üzemeltetés kialakítása.

– A koncepció megfogalmazza az alapvető törekvéseinket. Egyrészt az önkormányzati bérlakások minél nagyobb részének felújítását, komfortfokozatának magasabb szintre emelését szeretnénk elérni. Másrészt azt, hogy az önkormányzati lakásállomány gazdálkodását rendezett, átlátható és korrekt jogi és gazdálkodási szabályok határozzák meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy gátat szeretnénk szabni az önkormányzati lakások használatában eddig kialakult negatív tendenciáknak, így például megszüntetjük a nem fizetés és a lakásfoglalás korábban kialakult káros gyakorlatát. Harmadrészt pedig kifejezett törekvésünk, hogy a lakásgazdálkodás elősegítse Pécs város lakosságának megtartását, és a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes családok, és a szociálisan nehéz helyzetben élők mellett a nyugdíjasok igényeit is korszerű megoldásokkal tudja kielégíteni – mondta el Fogarasi Gábor, a Közgyűlés Népjóléti és Sport Bizottságának elnöke.

A koncepciót a lakhatási területen tevékenykedő civil szervezetek képviselőinek bevonásával bocsátotta társadalmi vitára a pécsi önkormányzat. A civilektől érkező észrevételek értékelését követően a közgyűlés vitatja majd meg a város végleges lakásgazdálkodási koncepcióját. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

Vezető fotónk illusztráció.

KategóriákMETÁL