Szerdán hozott határozatot a Kúria, értesült a hírről a Szabad Pécs. És mivel a tömeges azonnali és rendkívüli felmondás miatt megítélt jogerős és végrehajtható kártérítés végrehajtását csak felfüggesztették a Kúria döntéséig, a volt dolgozóknak most már fizetni kell. A pécsi önkormányzatnak és a Pécsi Vagyonkezelőnek pedig összesen mintegy 13 millió forint ügyvédi és peres költséget kellene megfizetnie Bachar Najariéknak két másik per miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikNincs tovább a Zsolnay-gyárat működtető cég és a volt dolgozók perében, miután szerdán a Kúria is döntött, és ők is úgy ítélték meg, hogy a volt dolgozók indokai nem voltak elég meggyőzőek ahhoz, hogy tömegesen éljenek az azonnali rendkívüli felmondás lehetőségével, így a kárt, amit a kilépésükkel okoztak a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát működtető cégnek, meg kell fizetniük. Ez pedig korábbi ítéletek szerint meghaladja összesen a 23 millió forintot.

Mint megírtuk, a döntés már jogerősen megszületett ebben az ügyben, másodfokon, de a dolgozók jogi képviselője fellebbezett és kérte a végrehajtás felfügesztését – a Kúria határozatáig.

Miután azonban az ma megszületett, így az ítélet végrehajthatóvá vált. Egyetlen dolgozó ügyében folytatódik még a pereskedés a tudomásunk szerint, ám az ő esetében sem a kártérítés jogalapja a vita tárgya immáron, hanem annak összegszerűsége. A volt 112 dolgozónak összesen 23 millió forint kártérítést kell megfizetnie a Zsolnay részére. Sőt, ez még akár több is lehet, ha önként nem teljesítenek, és végrehajtásra kerülne sor emiatt, mert az további ügyvédi költségeket jelentene pluszban.

Ahogyan két másik peres eljárás miatt is összesen mintegy 13 millió forintot kell, vagy kellene kifizetnie a pécsi önkormányzatnak és a Pécsi Vagyonkezelőnek. Azért írjuk, hogy kellene, mert az egyik esetben a Zsolnay jogi képviselőjétől kapott tájékoztatás során már végrehajtásra került 3,7 millió forintos perköltség, azt ugyanis nem fizették a határidő lejártáig. Ezt az ügyvédi költséget annak az ügynek a kapcsán kell megfizetnie Pécsnek, amelynek eredményeként mintegy 300 milliós városi ingatlanvagyonra került rá Bachar Najari jelzálogjoga. Érdemes felidézni, hogy több értékes pécsi belvárosi ingatlan is a csomagban van.  Akinek amúgy elég jó a mérlege várossal folytatott perek tekintetében. Sőt, egy másik perben, a város és a vagyonkezelő kártérítést követelt Najaritól, de teljes pervesztéssel ért véget a számukra az eljárás, így mintegy 9 millió forintos peres költséget kell megfizetnie a városnak és a vagyonkezelőnek. Azonban már jelezték a Zsolnay felé, hogy a 15 napos határidőn belül nem fogják tudni az összeget kifizetni, így arra haladékot kérnek.

Nem vennénk rá azonban mérget, hogy a Zsolnay-gyár tulajdonosai a történtek után megértéssel rábólintanak az efféle kérésekre, így akár az is végrehajtás alá kerülő összeg lehet majd végül, ha tényleg nem fizetnek.

Kerestük a tömeges felmondás után az önkormányzat által alapított, később egy Angliában bejegyzett vállalkozáshoz került, jelenleg felszámolás alatt lévő, de a dolgozókat elvileg még foglalkoztató cég felszámolóját, aki jövő hét elejére ígért nyilatkozatot. Azt kérdeztük tőle, továbbra is fenntartják-e, hogy kifizetik a dolgozók helyett a bíróság által megítélt kártérítést.

KategóriákMETÁL