A választás alapelvei sérülhettek Komló Kenderföld nevű városrészének 13-as választókörzetében – pontosabban annak egyik szavazókörében. Ezt állítja legalábbis a komlói ellenzéki összefogás egy beadványban, amellyel az érintett szavazókörben új szavazás elrendelését kezdeményezték. Ha elfogadják az érveiket és új szavazást rendelnek el, azzal akár még a polgármesterválasztás végkimenetelében is fordulat jöhet.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsupán 118 érvényes szavazat volt a különbség Polics József (4177) és Ferenczy Tamás (4059) közt. Nem sok, de az nyer, akinek legalább eggyel több voksa van, így a Fidesz-KDNP polgármesterét, Polics Józsefet újraválasztották a komlóiak, miközben a testületbe közvetlenül bejutott képviselők többsége ellenzéki lett, azaz a Komló Összeköt nevű szervezet jelöltjeként került be.

A kompenzációs listáról két fideszes képviselő, és az ellenzéki polgármesterjelölt, Ferenczy Tamás jutott a testületbe. Azaz a mostani állás szerint a 12 fős testületből a polgármesterrel együtt is csupán öt fideszes képviselő van.

Kivéve, ha a szavazatok újraszámolását célzó fideszes beadványt elfogadják, Komló 1. sz. választókerületét érintően, és változik az eredmény. Ott ugyanis mindössze 8 szavazattal győzött a Komló Összeköt Egyesület jelöltje, Kispál László a Fidesz-KDNP jelöltje, Molnár Zoltánné előtt. Erről és az ellenzéki beadványról is írt a helyi független online lap, a 7300. Szavazategyenlőség esetén sorsolás dönt arról, hogy ki lesz az egyéni választókerület képviselője. Azaz akár még így is bejuthatna a fideszes jelölt az ellenzéki helyett.

Ha ez megtörténne, és a polgármesterválasztás végeredményében nem lenne fordulat, akkor viszont hat-hat képviselőt adna a két tömb, amivel Policsék kerülhetnének nyeregbe a polgármester szavazatával. 

A Szabad Pécs pedig megírta azt tegnap, hogy Polics Józsefet Ferenczy Tamás lemondásra szólította fel.

Még érdekesebb azonban az, hogy egyetlen komlói választókerületet, a 13-as számút, az egyik Komló-kenderföldit érintően a választás megismétlését kérte az ellenzéki szövetség.

Mégpedig azért, mert szerintük abban a szavazókörben sérültek a választási törvényben rögzített alapelvek. Ezt már érdeklődésünkre Barbarics Ildikó ügyvéd, a beadvány megfogalmazója, egy másik választókerületből a testületbe jutott képviselő is megerősítette nekünk.

Az történt ugyanis a Szabad Pécs információi szerint, hogy a szóban forgó szavazókörben több szavazásra jogosult polgártársunk sem önmaga sétált be a szavazófülkébe, hanem kísérővel lépett be oda. Mondván segítségre szorul, miközben információink szerint a szavazatszámlálók és a delegáltak között is volt, aki úgy gondolta, hogy nem állnak fenn azok a speciális körülmények, amelyek esetén megengedett az, hogy valaki ne egyedül, ne önmaga erejéből húzza be az ikszet a neki tetsző polgármester- és képviselőjelöltre. Mindezekről jegyzőkönyv is készült.

Sőt, úgy tudjuk, hogy amikor ezt szóvá tették, a szavazók egy részét “bekísérő” emberek még ki is kérték maguknak a “beleszólást” az üzemi folyamatokba, mondván, ők is szeretnék végezni a munkájukat.

Mivelhogy a Szabad Pécs értesülései szerint kb. 10-12 ember is lehetett, aki vissza-visszatérően megjelent, úgymond segítőként a szavazókörben, és a fülkébe kísérte a választópolgárokat. Ha így nézzük, és az egymástól független beszámolók valóban igazak, akkor ez tényleg olyan volt, mintha dolgoznának azon a szép vasárnapon.

Úgy tudjuk, hogy ebben a szavazókörben a fideszes polgármesterjelölt és a fideszes képviselőjelölt javára a legtöbb más szavazókörökhöz képest szignifikáns eltérés mutatkozott. Úgy tudjuk, itt a 118-as végső különbségnél is többel szavaztak Policsra mint Ferenczyre.

Lapunk információi szerint ma már volt olyan, a szavazókörben élő lakos, aki megjelent a komlói önkormányzatnál azzal, hogy neki a választás előtt valamiféle szociális juttatást ígértek, és most érdeklődne, hogy mikor kapja meg a jussát.

Meglátjuk, hogyan döntenek majd, de nem kizárt, hogy meg kell ismételni a választást. Információink szerint mindkét komlói ügyben csak szombaton, délelőtt 11 óra után születhet döntés. Értesülésünk szerint akkor ül össze ugyanis ismét a területi választási bizottság, amely a mai ülésén e kettő és egy harmadik ügyről nem határozott. Ha bármelyik kifogást/fellebbezést elutasítják, a beadványt benyújtók még bírósághoz is fordulhatnak.

KategóriákMETÁL