BARANYA – Vannak dolgok, amiket nem tanítanak az iskolában. Például azt, hogy egy lakóközösség hogyan tudja kezelni a vagyonát, mire kell figyelnie, mihez van joga. Bár a közös képviselőt azért bízzák meg a házak, mert bíznak a szaktudásában, előfordulhat, hogy az illető jó szándékú, de sok mindennel ő sincs tisztában. Vagy épp nagyon is tisztában van, és ellenőrzés hiányában könnyedén megszabadítja a ?felesleges pénztől? a lakókat. Hogy ez ne következzen be, pontokba szedtük, amit minden társasházban élőnek célszerű tudnia. 

A cikk a hirdetés után folytatódikHét plusz egy jó tanács.

1. Minden kérdésben a lakóközösség döntsön, ne a közös képviselő egy személyben – akkor is, ha macerás időközönként összegyűlni. A lakógyűlés témáját előre meg kell határozni. A napirendi pontokat, az időpontot és a megismételt közgyűlés tényét (lásd. 2. pont) tartalmazó meghívót minden lakóhoz külön el kell juttatni, lehetőleg minimum egy héttel előtte. Ha nem így történik, a lakóközösség (vagy akár egyetlen lakó is) felszólíthatja erre a közös képviselőt. Csak bátran, ez a dolga, ezért kapja a pénzt.

2. Ha a megadott időpontra nem ért oda elég lakó ahhoz, hogy a lakógyűlés határozatképes legyen (ez akkor van, ha a lakások számának fele nincs képviselve), ezt a tényt rögzíteni kell a jegyzőkönyvben, majd fél óra múlva újra meg lehet kezdeni a gyűlést – és akkor már mindegy, hogy hány ember van ott. Azaz lehet, hogy 20 lakás ügyében 4-5 megjelent lakó dönt a többieket érintő kérdésekben is. (Aki nem akarja, hogy a feje fölött döntsenek, menjen el lakógyűlésre!) Mindig legyen valaki, aki vezeti a jegyzőkönyvet (akár írásban, akár hangfelvételen), és két másik személy, akik hitelesítik (tehát ellenőrzik) majd a jegyzőkönyvet. Olyan ne kerüljön bele, ami nem hangzott el, és ne maradjon ki semmi, ami fontos.

3. A közös költségből befolyó pénz a házé, nem a közös képviselőé, így a lakóknak joguk van tudni, mikor, mire, mennyi megy el. Ne féljenek rákérdezni, számlákat kérni! Ha többszöri felszólítás ellenére sem kapnak könyvelési adatokat, beszámolót, számlákat, akkor irány a rendőrség. Jó, ha van a lakóközösségben egy ellenőrzési csoport is. Nekik nemcsak joguk, hanem kötelességük rendszeresen ránézni a közös képviselő dolgaira. A feladat nyilván nem népszerű, de nagyon hasznos.

4. Érdemes figyelni arra, hogy a háznak legyen biztosítása, méghozzá olyan, ami kiterjed a beázásokra, csőtörésekre, a fővezetéken történő dugulásokra, üvegtörésre stb. Így, ha bekövetkezik egy ilyen káresemény, a kihívott szakember által elvégzett munkáról készült számlát be lehet nyújtani a biztosítónak, amely rendezi az összeget.

5. Nincs haveri alapon elvégzett olcsó javítás stb. a házban! Főleg nem számla nélkül! A számla kötelező, mert csak azzal lehet nyomon követni, mire, mennyi pénz ment el, és csak azzal lehet érvényesíteni a jótállást. A számlákat a közös képviselőnek meg kell őriznie, és kérésre be kell tudnia mutatni!

6. Minden nagyobb munkálathoz (festés, szigetelés, ajtócsere stb.) árajánlatokat kell kérni több cégtől! Ez a közös képviselő dolga, de ha nem tenné meg, a lakók is utánajárhatnak. Amíg nincs több árajánlat, amiből a közösség választhat, nincs semmilyen megbízás, vagy munka! Az elkészült munkát át kell venni, a számlát pedig be kell tudni mutatni a lakóközösségnek. Ha a közös képviselő többszöri felszólítás ellenére sem tud bemutatni számlát, akkor ismét csak irány a rendőrség.

7. Csak logikusan! A ház közös pénze olyan, mint a családi kassza. Vannak bevételek és kiadások. Ha több pénz fizetünk be, mint amennyit ki, egy idő után megtakarításnak kell keletkeznie. Ha már évek óta fizetjük a felújítási alapot, mégsincs soha elég pénz semmilyen nagyobb munkára, legyen gyanús. A pénzfelvétel pedig soha ne legyen a közös képviselő kizárólagos joga, mert akkor a lakóközösség saját folyószámlájához sem férhet hozzá.

+ 1. Ha a társasház lakói úgy érzik, nem boldogulnak a számokkal, vagy nem tudják, pontosan mire is kell figyelniük, hívjanak a lakógyűlésre ügyvédet/könyvelőt. Még mindig jobb az ő megbízatási díjukat kifizetni, mint milliókat veszíteni.

 

KategóriákPOP