BÓLY – Százötvenmillió forintért talált gazdára a mohácsi Pikker Kft. bólyi húsfeldolgozó üzeme. A bővítésbe annak idején 1,2 milliárd forintot fektettek. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pikker Kft. hosszú évekig tőkehús-értékesítéssel foglalkozott, majd 2011-ben a mohácsi vágóhíd mellett felépítettek Bólyban egy húsfeldolgozót. Az 1,2 milliárdos forintos beruházáshoz a cég 400 millió forint uniós támogatást kapott. Akkor Miskolczi Imre ügyvezető elmondta, a 4800 négyzetméter alapterületű húsüzem naponta 150 tonnányi félsertés csontozására, feldarabolására, 90 tonna húskészítmény, 5 tonna zsiradék és 7 tonna előkészített hús előállítására, csomagolására képes. A dolgozók létszámát ezért 90-ről 160-ra tervezték emelni.

A lendület 2014-ig tartott, amikor is felszámolták a Kft-t. “Egy élet munkája, az életműve ment veszendőbe” – nyilatkozta akkor Miskolczi Imre a megyei lapnak. Hozzátette, abban, hogy idáig jutottak, a cégvezetésnek is szerepe van: többet vállaltak, mint szabad lett volna, a fejlesztések miatt nem maradtak tartalékaik. Így, amikor 2013-ban – az élő szerződésük ellenére – szinte egyik napról a másikra elveszítették a bevételeik többségét jelentő megrendelést, az megroppantotta őket. Ez körülbelül másfél milliárdos kiesést jelentett nekik egy év alatt; egy nagy áruházláncnak szállítottak be.

(Miközben Pikker Kft. üzemei bezártak, a Bonafarm-csoport új, évi egymillió sertés levágására alkalmas vágóhídjának előkészületei már zajlottak Mohácson. A létesítmény tizenötmilliárd forintba került, a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította. Ez a vágóhíd az eredetileg Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozott, később azonban a Pick kiszállt belőle, és a volt Wallis-vezér, Nagy György lett a cég egyedüli tulajdonosa és vezető tisztségviselője.)

A bólyi húsüzemet sokáig nem tudtak eladni, mert “az értékesítést nagyon nehezítette a közelben épülő nagy vágóhíd és húsfeldolgozó, ami elriasztotta a vevőket” – fogalmazott az MTI érdeklődésére Lázár Sándor felszámolóbiztos. 2015 eleje óta több mint tíz alkalommal hirdették meg a “nagyon jó” állapotú gépekkel és 600 négyzetméter hűtőtároló kapacitással rendelkező bólyi üzemcsarnokot, először mintegy 860 millió forintért. Most végül mindössze 150 millióért kelt el. Az új bólyi tulajdonosról a felszámoló – annak megnevezése nélkül – csak annyit közölt, hogy olyan szakmai befektető vásárolta meg a bólyi üzemet, amely közelben lévő húsfeldolgozótól független piaci szegmensbe kíván betörni – írta meg az MTI.

 

 

KategóriákMETÁL