PÉCS – BUDAPEST Felmelegítette a pécsi buszok kiszervezésének az ügyét hétfőn, Budapesten, a T. Házban Csizi Péter, a Fidesz-KDNP egyik baranyai országgyűlési képviselője. Az MSZP csípőből visszalőtt, ők a már egyértelműen Csiziékhez köthető holland buszok ügyével kapcsolatban várnak választ.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz azonnali kérdések órájában a jobboldali politikus az iránt érdeklődött, hogy nyolc évvel ezelőtt, az akkori szocialista városvezetés tudott-e vajon arról az ügyletről, amelynek során szerinte ?ellopták? a pécsi közösségi közlekedés buszait.

 

Lopást emleget Csizi

A fiatal baranyai honatya azt mondta, hogy lopás volt, ami történt. Közölte azt is, hogy a pécsiek jól emlékeznek az ügyre, mivel Pécs a buszok eladása (kiszervezése) után ugyanazon cégtől, a PK Busrent Kft.-től vette vissza bérbe a buszokat, amelyiknek előzőleg eladta, ráadásul nagyjából éppen annyiért éves szinten, mint amennyi az eladási ár volt.

A mintegy száznyolcvan buszt nagyjából két és fél milliárd forintért adták el, de a másik ügylet miatt igazából nem volt valódi pénzmozgás, idézte fel az esetet a honatya.

 

Vajon tudtak-e róla?

Csizi szerint ma is nyitott kérdés az még, hogy vajon tudott-e az akkori, MSZP-s városvezetés minderről, mielőtt a sajtóban először megjelent a hír a buszok kiszervezéséről.

Név szerint említette Csizi Tóth Bertalant, az MSZP jelenelgi parlamenti frakcióvezetőjét, aki akkoriban alpolgármesterként dolgozott, de később, Tasnádi Péter halála után átmenetileg ő volt az ügyvivő, vagyis igazából ő gyakorolta a polgármesteri jogköröket.

 

MSZP: nem merült fel Tóth érintettsége

Tóth Bertalan a Szabad Pécs megkeresésére az MSZP ügyben kiadott közleményét juttatta el lapunkhoz. Aszerint  ?a pécsi buszok 2009-es törvénytelen eladását a Páva Zsolt által vezetett fideszes többségű pécsi önkormányzat 2010 májusában tudomásul vette?. A buszok törvénytelen eladásával kapcsolatban Tóth Bertalannak semmilyen formában nem merült fel az érintettsége. Sőt, a közlemény szerint Tóthnak éppenhohgy elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a törvénytelen eljárás miatt Pécs városát végül nem érte kár, mivel az általa javasolt garanciális szerződéses rendelkezés alapján nyert az ügyben bírósági és választottbírósági pert a város.

 

Kérdezzék Nagy Csabát

Tóth Bertalan szerint a pécsi buszközlekedésbe 2008-ban történt szakmai befektető bevonásának részleteiről Nagy Csaba akkori pénzügyi bizottsági elnök, a Baranya Megyei Közgyűlés mai fideszes elnöke tud részletes tájékoztatást adni. Szerinte, ha  a Fidesz bármire kíváncsi, tőle bátran kérdezhet.

 

Hollandusok és hibádzó 700 millió

Majd egy időben közelebbi, 2015-ös ügyet hozott fel, ami miatt úgy véli, a pécsi buszokkal a Fidesznek kell elszámolnia. Akkor ugyanis az önkormányzat közlekedési cége, a Tüke Busz Zrt. 3,5 milliárd forintért egy egyedüli pályázóként jelentkező holland cégtől megvásárolt 113 használt buszt. Azokat, amiket szerntük egy magyar vállalattól 700 millió forinttal olcsóbban is be lehetett volna szerezni.

Majd ő is kérdésekkel folytatja, amit már Csizinek intéz. Miért engedte Pécs fideszes vezetése, hogy a Tüke Busz Zrt. 700 millió forinttal többet adjon egy holland cégnek azokért a buszokért, amiket egy magyar cég olcsóbban hirdetett nekik? Melyik fideszes politikus keresett ezen és mennyi pénz folyt be a többletkiadásból Fidesz kasszájába?

KategóriákMETÁL