Nem lesz rövid az év utolsó ülése, 41+5 napirendi pontot tárgyalnak. Karácsonyfa van, békés karácsonyi hangulat még lehet, de nagy összegben nem fogadnánk rá, hogy lesz is.

A cikk a hirdetés után folytatódikLehet nézni is az ülést, egészen pontosan ezen a linken (elvileg):

Mondjuk szerintem a mi szöveges közvetítésünk sokkal szórakoztatóbb, úgyhogy inkább azt ajánljuk.

Itt lehet böngészgetni a napirendi pontokat, előzetesünket pedig itt olvashatják.

9.12: Indul a SHOW! Péterffy Attila polgármester megnyitja az ülést. Átadják a Csonka Ferenc-díjat, mégpedig a helyi közlekedési kultúra fejlesztéséért végzett munkájáért Gradwohl Szilveszternek.

Péterffy Attila a szerinte színházak integritását sértő, a parlament elé ma kerülő törvényről beszél és egy perces néma felállásra hívta fel a közgyűlés tagjait. A fideszes képviselők nem álltak fel.

Kővári János (ÖPE) szerint ilyen műfaj nincs, hogy a polgármester az ülés elején ilyen szerinte politikai akciót vezényel. Lovász István jegyző szerint simán megteheti ezt a polgármester.

Napirendre veszik a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. igazgatójának megválasztásáról szóló napirendi pontot.

Csizmadia Péter (Fidesz) szerint Péterffy a kampányban azt ígérte, ingyen fogják elvégezni jogászok az önkormányzat átvilágítását, ezért azt kéri, hogy a 19-es napirendi pontot vegyék le a napirendről. Ezt: “Fedezet biztosítása az Önkormányzat pénzügyi helyzetének átvilágítása, valamint az Önkormányzat intézményei jogi átvilágítása, és az Önkormányzat gazdasági társaságai és intézményei jogi átvilágításának szakértői felügyelete feladatok ellátásához“. A közgyűlés ezt elutasította. Ahogy Kővári János javaslatát is, hogy vegyék le a napirendről a 13-as előterjesztést. Ezt: Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok személyi kérdései.

Most zárt ülés következik.

A zárt ülésnek vége, de az nyílt még nem folytatódik, szünet van.

A Biokom, a PSN Zrt., és a Pécsi Vagyonhasznosító ügyvezetőjének személyéről döntött többek között a közgyűlés zárt ülésen – mondta a polgármester.

Bár a polgármester nem mondott neveket, úgy tudjuk, a PSN Zrt. igazgatója Máté János, a Vagyonhasznosítóé Szabó Szilárd lett.

10.45: Módosítják a város költségvetését, ezek technikai jellegű módosítások, mondja Péterffy Attila.

Csizmadia Péter (Fidesz): eljött az igazság pillanat, bebizonyosodott, hogy nincs csődben a város, mindez politikai propaganda volt. Ha lehet cégvezetők javadalmazását emelni, vagy lehet új tanácsnokokat kinevezni, akkor van fedezet mindezekre, tehát van pénz a kasszában.

Péterffy Attila: más filmet nézünk.

Ruzsa Csaba alpolgármester: 2020. dec 31-ig 8,5 milliárdot vissza kell fizetnünk.

Kóbor József: A Fidesz ne panaszkodjon, hiszen a választás előtti kampánydöntések anyagi vonzatait is most kellet megteremteni.

Kővári János: körülbelül ugyanazzal kezd, mint Csizmadia Péter. Visszautal arra, hogy 2010 előtt és körül még azt mondták, többek között Ruzsa Csaba mostani alpolgármester is, hogy az EKF-létesítmények önfenntartóak lesznek. Nem így lett. A városvezető koalíciónak azt mondja, akik korábban reszt vettek az EKF-beruházások előkészítésében, legyenek szerények. Szerinte fontos téma, hogy a 8,5 milliárdos visszafizetési kötelezettség létezik, érdemes beszélni róla, hogyan és miért jött létre.

Módosították a költségvetési rendeletet.

11.00: A szervezeti és működési szabályzatról szóló rendelet módosítása a következő napirendi pont.

Péterffy Attila: képviselői tiszteletdíjakat emelik, azokat a mindenkori minimálbérhez kötik.

Csizmadia Péter (Fidesz): ez nem csak egyszeri emelés, hanem folyamatos emelkedés lenne, mivel a minimálbérhez van kötve. Péterffy választási programjában nem olvasott ilyet. Az elmúlt öt évben nem volt emelés. Sok munka volt abban, hogy a ciklus végére egy kiigazított költségvetés álljon rendelkezésre. Nullás és pluszos lett a költségvetés. Előbb a munka, aztán a jutalom! Ne kezdjék azzal a ciklust, hogy megemelik a képviselők fizetését.

Péterffy Attila: a hasonló nagyságú vagy kisebb városok képviselői tiszteletdíjai a pécsinél magasabbak. Nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz rendbe rakta a költségvetést. Ha a mostani és az előző polgármesteri kabinetre költött ráfordításokat összehasonlítjuk, akkor elmondható, hogy már most spóroltak.

Csizmadia Péter: önök azok, akik úk pozíciókat kreaáltak, akik cégvezetői fizetéseket emeltek. Valóban Pécsen alacsony a képviselői tiszteletdíj Pécsen, de nem a kezdeti időszakban kéne emelni rajta, hanem esetleg akkor, amikor eredményesen tud működni az új városvezetés.

Nyőgéri Lajos (MSZP): Aki komolyan végzi a képviselői munkáját, az tudja, hogy sok időt vesz el a saját munkájától, családjától. Nem több százezer forintokról van szó, sokkal szerényebb összegekről. Kővárinak azt mondja: kezdeményezze a kormánynál, hogy egységes legyen az önkormányzati képviselők díjazása. Máshol százezreket fizetnek, itt minimálbér közeli összegeket – hangsúlyozza.

Berényi Zoltán (ÖPE): egyetért Nyőgérivel, hogy a testületek döntenek a saját fizetésükről. Azzal is egyetért, hogy először a munka, aztán jöjjön csak az emelés. Halasszuk el az emelést a jövő évre!

Kővári János (ÖPE): egyetért Nyőgéri Lajossal abban, hogy törvénynek kellene szabályoznia a tiszteletdíj mértékét. Furcsa ebben az egészben az, hogy a kampány során olyan hangokat hallott, hogy a helyi politikusok túl vannak fizetve. Önök azt ígérték, hogy egy takarékos városvezetést alakítanak ki, most pedig fizetést emelnek a cégvezetőknél, új pozíciókat hoznak létre. Miért vette el a kedvezményes parkolás lehetőségét a képviselőktől a polgármester, amikor a másik kezével ezt az elvonást visszaadja. Ezek a demagóg ígéretek voltak.

Topán László (Momentum): Nyugat-Európában az az alapállás, hogy a képviselők megfelelő javadalmazása a korrupciót kiküszöbölheti és biztosíthatja a függetlenségüket. Kevés állampolgárnak van pontos képe arról, mit és mennyit dolgozik egy politikus, és ez valószínűleg a politikusok hibája, nem az állampolgároké. A politikai elit deficitje az, hogy erről most itt beszélünk. Az, hogy erről viszonylag civilizált hangnemben beszélünk, már eredmény. Az ilyen témákkal a választókat a politikusok ellen lehet hangolni, pedig egy minimálbér közeli tiszteletdíjról beszélünk. Teszünk egy lépést affelé, hogy a képviselőség ne úri huncutság legyen, hanem munka. A jelenlegi és a megemelt tiszteletdíj közötti különbözetet felajánlja jótékony célokra.

Kunszt Márta (DK): szerinte már az alakuló közgyűlésen meg kellett volna lépni a tiszteletdíjak szabályozását, rendezését. Az emelés mértéktartó, támogatja a frakció.

Fogarasi Gábor (Jobbik): harmadik ciklusát tölti. Az első ciklusában nettó 78 ezer forintot kapott, aztán 93 ezer forintot, ez kerül most a minimálbér szintjére. Ellentmondásos szerinte, hogy a fideszesek a hitelességet emlegetik.

Csizmadia Péter: ezek az alapdíjak voltak, erre rakódtak plusz díjak, ha valaki több bizottságnak tagja volt, vagy elnök volt. Megsértődött kicsit a hitelesség emlegetése miatt. 🙁

Fogarasi Gábor: nem volt elnök a bizottságokban ellenzéki politikus.

Kezd parttalanná válni a vita meglátásom szerint, de SEBAJ!

Kővári János tovább fűzi gondolatai fonalát: forduljon a megyei jogú városok szövetsége (ennek lett társelnöke tegnap Péterffy Attila) a kormányhoz ebben az ügyben és akkor nem kell ilyen fölösleges vitát folytatni.

Bognár Szilvia alpogármester (DK): önökről azt feltételezem, hogy olyan munkát fognak végezni, amihez képest a minimálbér méltatlanul alacsony.

Berényi Zoltán (ÖPE) szeretné elnapoltatni az szmsz tiszteletdíjról szóló részét. De vajon sikerül-e neki? Kérem, tegyék meg tétjeiket! Elutasították.

Megszavazták az szmsz módosítását. Azt viszont nem, hogy a megyei jogú városok szövetsége kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a képviselői tiszteletdíjak központi szabáylozásáról.

11.51: Módosítanák az önkormányzat vagyonrendeletét.

Barkóczi Csaba (Fidesz): a módosítás gazdasági kérdésekben erősíti a polgármester szerepét a testülettel szemben. Szükség van szerinte a testület véleményére ezekben a kérdésekben. Miért van szükség a testület jogköreinek csökkentésére.

Péterffy Attila: maga a hivatal kezdeményezte azt, hogy a polgármester hatáskörét terjesszék ki, hogy bizonyos ügyek gyorsabban menjenek, mert a piac és az élet elmegy mellettünk.

Megszavazták.

11.56: 24 önkormányzati rendeletet módosítanak egy csomagban.

12.00: Nemzetiségi tanácsnokot választanak. A jelölt: Auth István (DK).

Bognár László (Fidesz): előző városvezetés alatt is volt ilyen, Hári József, aki kiválóan végezte a munkáját. A jelöltet kérdezi, hogyan végezné ezt a munkát.

Auth István: megköszöni a felkérést és elfogadja. Sváb, horvát és szlovák gyökerekkel bír. Ezekben az időkben, amikor a kormány a kirekesztés mellett teszi le a voksát, még fontosabb, hogy a nemzetiségek együtműködjenek. A multikulturalizmus mellett teszi le a voksát.

Csizmadia Péter: sajnálja, hogy országos politikát kevert az ügyben, amikor ez helyi ügy. A nemzetiségi szószóló pozíciót a Fidesz-KDNP hozta létre. Dékásként talán nem kéne a gyűlöletkeltésről beszélnie. Pécs már multikulturális város, nem kell azzá tenni. Milyen konkrét tervei vannak, kérdezi Authot. Néhány bővített mondatot kér.

Péterffy Attila: azt kérte tőle, hogy a következő másfél hónapban tegyen le egy tervet arról, mit szeretne csinálni.

Csizmadia Péter: nem részletes programot kér, hanem csak néhány mondatot, hogy melyek az elképzelései.

Nyőgéri Lajos: örül Csizmadia szavainak, hiszen egy támogató jellegű hozzászólást hallottunk. Nem lesz nehéz felülmúlni az előző tanácsnok munkáját.

Auth István: nem papírból akarja elmondani, hiszen nulla kilométeres képviselő. Másfél hónap múlva lerakja az asztalra a programját. A főzéseken például nem akar változtatni, de lesznek új javaslatai.

Csizmadia Péter: megvárja ezt a másfél hónapot. De megköszöni Hári József munkáját, aki megfelelő módon járult hozzá a soknemzetiségű Pécs ezt az arcát tudja mutatni.

Berényi Zoltán: örül, hogy lesznek új javaslatok, ahogy annak is, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat tagjai eljöttek erre az ülésre.

Fogarasi Gábor (Jobbik): örül, hogy ilyen aktív lett Csizmadia Péter és Berényi Zoltán, az előző ciklusban bezzeg nem voltak ennyire aktívak.

Bognár Szilvia: december 12-ére szervezik a nemzetiségek napját Auth István közreműködésével, a Koch Valéria iskolaközpontban. Nem látott beszámolót Hári Józseftől, pedig kereste. Szeretné, hogy a szlogen, hogy Pécs multikulturális város megteljék tartalommal.

Kővári János (ÖPE): fontos lenne foglalkozni a cigányság kérdésével és nem csak rendezvények kapcsán. Fontos lenne, hogy a kultúrájukat maguk gyakorolhassák. Nem került be a közművelődési megállapodások közé a Hősök terei cigány emberekkel foglalkozó egyesülettel korábban létező szerződés. Hári mellett érvel: az ő ideje alatt felújították a horvát iskolát és a horvát színházat is.

Bognár László: nem tartja meggyőzőnek Auth válaszait, de reméli, hogy igényes anyagot fog letenni. Fogarasi hozzászólására reagál: lehet, hogy ő itt ült, de csak lélekben az elmúlt öt évben, ki lehet kérni a hozzászólások listáját. Ironizálva azt mondja, hogy lehe, hogy kéne fogadni egy nemzetiségi ügyeket áttekintő ügyvédi csapatot, hogy megtalálják Hári beszámolóját. Szerinte volt ilyen.

Kunszt Márta Hári Józsefről (először véletlenül Jánost mondott): azért nem csak az ő tevékenységének köszönhető a színház vagy az iskola felújítása. A Hősök terei egyesülettel meg fogják kötni a közművelődési szerződést januárban.

Petrovics Gábor a roma nemzetiségi önkormányzat elnökeként szól hozzá: azt kéri, hogy a romákkal kapcsolatos üggyel őt keressék, ne a Khetanipe egyesületet és ne Lakatos Szilviát.

Magszavazták az előterjesztést: Auth István lett a nemzetiségi tanácsnok.

12.23: Megválasztják az Idősügyi Tanács tagjait.

Barkóczi Csaba: két szervezetet (Mecseki Nyugdíjas Polgári Egyesület, Mecseki Munkástanácsok Egyesületének Polgári Tagozata) javasol felvenni a tanácsba, ezek korábban is tagjai voltak.

Berényi Zoltán: Vasas, Somogy, Hird egyesületei is kerüljenek be a tanácsba.

Nyőgéri Lajos: napolják el a napirendi pont tárgyalását.

Bognár Szilvia: a szokásos felületeken meghírdettük, hogy lehet jelentkezni a tanácsba.

Berényi Zoltán: nem vitatja, elnézést kér, nem jutott el hozzájuk a hír.

Csizmadia Péter: ne csak Mellár Tamás legyen tagja az idősügyi tanácsnak, hanem a másik pécsi képviselő is, azaz Hoppál Péter.

Levették a napirendről a témát.

12.30: A településrészi testületek elnökeit választják meg. Vasas, Somogy, Hird: Berényi Zoltán. Újhegy-Üszög: Sík László Lajos.

12.33: Megválasztják a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács tagjait.

Barkóczi Csaba (Fidesz): nem szeretne tagja lenni a tanácsnak, maga helyett Vári Attilát (Fidesz) javasolja.

Fogarasi Gábor (Jobbik): maga helyett Fürj Csabát (Jobbik) javasolja.

Megszavazták.

12.36: Az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum önkormányzati oldal tárgyalócsoportjának tagjait választják meg. Megválasztották.

12.37: Képviselő delegálása a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás Társulási Tanácsának üléseire – DONE

12.38: Döntés a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának megválasztásáról

Péterffy Attila: a lemondott Merza Péter helyett Csúcs Zoltán műszaki igazgatót hat hónapra nevezik ki a cég élére.

Megszavazták egyhangúlag.

12.40: Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok személyi kérdései.

Ez izgi lesz.

Elsősorban felügyelőbizottsági tagokat választanak az önkormányzati cégekbe (meg néhány igazgatósági tagot és könyvvizsgálót).

Csizmadia Péter: szomorú vagyok. 🙁 Harminc éves gyakorlatot dobnak sutba most. Az fb-tag az ügyvezetés meghosszabbított keze. Saját vagyonukkal is korlátlanul felelnek. A mindenkori ellenzéknek megvolt a lehetősége arra, hogy delegáljon fb-tagokat, sőt, volt olyan, hogy önkormányzati képviselők is vállaltak ilyen pozíciót. Később ez megszűnt, de a pártok delegáltok a testületekbe személyeket. Ez a mai napig így működött. Ezt most felülírják. Minden testületbe egyetlen helyet kértek, hiszen mégiscsak a 43 százalékát kapták meg a szavaztoknak október 13-án. Mi az oka annak, hogy nem kaptak minden többségi tulajdonú cégnél helyet? Mit akarnak elrejteni az ellenzék elől? Az fb-kben attól még többségük lett volna, miért nem engedték, hogy legalább egyetlen ellenzéki delegált bekerüljön a testületekbe? Ez szégyenteljes és antidemokratikus. Önök átláthatóságot, polgári Pécset ígértek.

Péterffy Attila: éppen egy olyan átvilágítási program valósul meg, amelynek során tényeket fognak feltárni a cégek kapcsán, nincs rejtegetnivalónk. Civil szervezeti szereplők lesznek.

Kóbor József (LMP): mi legitimálja ezeket a helyeket? A politikai szereplők ezeket a helyeket azoknak az embereiknek adják, akik segítették a kampányukat. Zsákmánypozíciók ezek. Az lenne a jó, ha szakmai helyek lennének, hogy felügyelni lehessen az önkormányzati cégek működését. 44 pozícióról van szó. Az LMP-nek illene 3 helyet kapni ebből. Egy hely van felajánlva ehhez képest. Ez teljes mértékben méltánytalan. A Fidesz is ugyanezt csinálta, lehet ezt mondani, az LMP-nek viszont például valamivel jobb volt a reprezentációja abban az időszakban.

Fogarasi Gábor (Jobbik): furcsa, hogy a Fidesz félti a demokráciát. Nehéz lehet Csizmadiának egy egykor szebb napokat látott párt négyfős frakcióját képviselnie. Mit tudnánk elrejteni Önök elől, amikor minden képviselő mindenhez hozzáférhet?

Csizmadia Péter (Fidesz): nem fogják megmagyarázni, hogy demokratikus, ha ők nem tudnak minden cégbe ellenőrző személyt delegálni. Fogarasinak: nem érti a demokráciát, a bakancsdemokráciát talán.

Ágoston Andrea (Párbeszéd, Mindenki Pécsért Frakció): nemrég még kitessékelték ebből a teremből, szóval nem tudja, milyen alapon demokráciáznak morális alapon a fideszesek. Néhány nevet mond: Udvardi Péter közlekedésmérnök, dr. Szűcs Orsolya, dr. Sípos Anett, Farkas Ferencné, Balogh Robert, Fontányi Eszter.

Kővári János (ÖPE): nem az a kifogás, hogy önök kiket jelöltek, hanem hogy az ellenzék nem tud a szavazási arányoknak megfelelően fb-helyekhez jutni. Eddig mindig biztosítottak az ellenzéknek legalább egy helyet. Minden ülésen volt olyan intézkedésük eddig, ami a demokratikus elvekkel szembe ment. Kifizetőhelyként kezelik ezeket a cégeket, tisztelet a kivételnek. Jobbikos, MSZP-s párttagok, DK-s párttagok lesznek a testületekben úgy, hogy az ellenzék elől veszik el több cégnél a helyet. Azt kéri, vegyék le a napirendről a témát.

Kóbor József (LMP): az LMP ellenzékben volt eddig végig, van választói legitimációja. Osztom azt a véleményt, hogy a politikai erőknek arányosan kell részt venniük ebben a munkában. A másik: szakmai alapon kell leosztani a helyeken olyanoknak, akik értenek az adott területhez. Egyrészt napolják el a témát, és a fentieknek megfelelően osszák fel a helyeket egymás közt a politikai erők.

Csizmadia Péter (Fidesz): ügyrendben kér szót, mert elfogyott a hozzászólási ideje. Csatlakozna Kóbor indítványához.

Ágoston Andrea (Párbeszéd): szerinte még így is felülreprezentáltak a fideszesek az fb-kben.

Schmuck Roland (MSZP): a pénzügyi és ellenőrzési bizottság elnöke ellenzéki, fideszes lett, ami példátlan, ilyen korábban nem volt, ezt együtt kell vizsgálni az fb-tagság ügyével.

Fogarasi Gábor (Jobbik): a Fidesz is jelölt olyan fb-tagokat, akik képviselőként itt ültek öt évig a közgyűlésben, példaként Kis-Tihanyvári Dórát említi.

Kővári János: Schmuck Rolandnak egyetemi oktatóként nem áll jól, ha összekeveri a bizottságok témáját az fb-tagság témájával. Állítsák fel azt a rendszert, ami a demokratikus akaratot leképezi.

Már fél kettő, de még 30 napirendi pont vissza van! EZ IGEN!

SZAVAZÁS 1: nem napolják el a témát.

SZAVAZÁS 2: együtt szavaznak a határozati javaslatban szereplő személyekről.

SZAVAZÁS 3: megszavazták az előterjesztést.

EGYÓRÁS EBÉDSZÜNET, JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!

Mindenki a fedélzeten!

14.43: Bognár Szilvia alpolgármester a 90 éves korában a napokban elhunyt Ormos Mária történészre, a PTE akadémikusára emlékezik.

14.46: Két alapítvány alapító okiratát módosítják, jóváhagyják az Egyesített Egészségügyi Intézmények SZMSZ-ét, valamint kezdeményezik a Integrált Szociális Intézmény működési engedélyének módosítását.

14.54: Fogadjunk, hogy most hosszú vita következik! Az előterjesztés címe: “Fedezet biztosítása az Önkormányzat pénzügyi helyzetének átvilágítása, valamint az Önkormányzat intézményei jogi átvilágítása, és az Önkormányzat gazdasági társaságai és intézményei jogi átvilágításának szakértői felügyelete feladatok ellátásához” A témáról itt írtunk részletesebben.

Schmuck Roland (MSZP): ha pontosan ismert lesz a végösszege a szolgáltatásoknak, akkor tájékoztassák a bizottságot.

Csizmadia Péter (Fidesz): elvi és tartalmi kritikája van. Ha a városvezetés és Péterffy következetes lenne, akkor ezt az előterjesztést nem kéne tárgyalni, hiszen a kampányban Péterffy szerinte azt ígérte, hogy ingyenesen fogja elvégezni ezt a munkát egy jogászokból álló csapat. Az a minimum, hogy a jogi átvilágítás térítésmentes legyen. Javaslata: ebben a részében az előterjesztésnek az szerepeljen, hogy társadalmi munkában végzik el a munkát az ügyvédek. Míg a pénzügyi átvilágítás egyfajta közbeszerzés keretében kerül elvégzésre, a másik két rész abszurd. Felesleges például az ellenőrzőket ellenőrizni, ez olyan, mint az ötvenes években. Az intézmények jogi átvilágításáért fizetendő összegért az egész önkormányzati szférát át lehetne világítani. Még el sem kezdődött az átvilágítás, de már prekoncepciózus megállapításokat tesz az előterjesztés.

Péterffy Attila: olyan mondatokat adnak a szájába, amiket nem mondott, soha nem mondott olyat, hogy az átvilágítás ingyenes lesz.

Ruzsa Csaba alpolgármester: a jogi átvilágítást követően meg kell nézni szakértőkkel, hogy az adott teljesítés megtörtént-e és hogyan történt meg, ehhez az adott terület szakértőire van szükség.

Csizmadia Péter: látta azt a tévéfelvételt, amelyen Péterffy azt mondja Krug Emília riporternek, hogy hogy 12 ügyvéd várja azt, hogy elvégezze ezt a munkát önkéntesen.

Kővári János: ha most következik az átvilágítás, milyen alapon rúgta ki több cégvezetőt?

Ruzsa Csaba alpolgármester: a Zsök vezetője például egy beszerzést jogilag nem egyeztetett le a városházával, a Vagyonhasznosító vezetője esetében pedig bizalomvesztés történt.

Megszavazták az előterjesztést.

15.16: Felprögött a közgyűlés, számos, kisebb jelentőségű, illetve poltikai vitát nem generáló előterjesztéseket tárgyalnak.

15.20: Panelprogram, panelpályázat: nagyobb összegre pályáztak, mint a rendelkezésre álló keret, ezért átcsoportosítanának máshonnan pénzeket, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni. Az építményadó egy részét szerinte erre lehetne fordítani a jövőben.

Kővári János (ÖPE): ő volt az elindítója ennek a programnak még az előző ciklusban, mondja. Örül, hogy sikeres a program, reméli, folytatják, hiszen például helyi kis- és középvállalkozásoknak jelent bevételt.

Elfogadták az előterjesztést.

15.33: A Veress Endre úti rendelőintézet felújításának része lesz napelemek és tűzjelző rendszer telepítése.

15.34: E-közbringa rendszer: a telepítést végző vállalkozás kötbér gyanánt 14 modernebb kerékpárt ad a városnak azért, mert a tervezetthez képest csúszott a beruházás.

15.37: az új pécsi vásárcsarnok építésével kapcsolatban kell meghozni néhány, tulajdonképpen technikai jellegű döntést. A lényeg: az új városvezetés is támogatja a beruházást. Plusz forrásokra lesz szükség a kormányzattól, mivel a legalacsonyabb beérkezett árajánlat félmilliárddal magasabb, mint a rendelkezésre álló pályázati keret.

Péterffy Attila: úgy tudja, amennyiben a közgyűlés megerősíti a szándékot, akkor a kormányzatnál rá fognak bólintani a plusz forrásra.

A vásárcsarnokot egyébként a B Built & Trade Kft. fogja építeni, ami a Bánki Erik fideszes képviselővel kiváló kapcsolatot ápoló Benik Balázs cége. A közbeszerzést a fideszes városvezetés bonyolította le.

15.44: Homlokzatfelújításra írnak ki pályázatot. Helyi védett épületek felújítására lehet pályázni, összesen 6 millió 350 ezer forintos a keret. Bizonyos belvárosi utcák, közterek előnyt élveznek. Az előterjesztés itt olvasható. Az előterjesztést elfogadták. Kővári János módosító javaslatát is, így egymillió helyett 500 ezer forintot nyerhet el egy pályázó.

15.57: Víziközműfejlesztés: egy EIB-hitelkerettel biztosítaná a város, hogy az önkormányzati cég, a Tettye Forrásház európai uniós pályázatokat tudjon lehívni, az ehhez szükséges önerőt biztosítanák, ha úgy alakul, a hitelkeretből. Megszavazták.

16.04: Uniós pályázatot nyújtana be a város a régi Bóbita bábszínház felújítására, ahol zenei hubot, azaz innovációs központot hoznának létre.

Ruzsa Csaba alpolgármester: Az egyetemet és civil szervezeteket is bevonnának a működtetésbe. Zenekaroknak próbatermeket is kialakítanának az épületben. Önerőként elfogadják az épületet.

Horváth Tamás (független): Javasolja, vegyék be a projektbe a Gerillart Egyesületet, akik szerinte sokat tudnának lendíteni ezen a projekten.

Kővári János: ha itt próbahelyek lesznek, akkor a hangszigetelésre oda kell figyelni, nehogy az ott lakók lássák kárát az új funkciónak. Ezen kívül felhívja figyelmet a Janus gimnázium problémájára. Nincs aulájuk, így szívesen használnák az épületet majd.

Horváth Tamás: a zajterhelés miatt nem aggódna, a mai technikával már megoldható, hogy ne hallatszódjon ki onnan semmi.

Ruzsa Csaba kérdésekre válaszol: van előzetes értékbecslés a Bóbitáról. Az épület nem műemlék. Az önerő biztosítható. Jelenleg állami jelzálog van az épületen, de ennek másik ingatlanra való áthelyezése szerinte megoldható lesz, az államkincstáron nem fog múlni a projekt sikere. Megszavazták az előterjesztést.

16.20: Nyilatkozatot fogad el a közgyűlés a bodai atomtemető létesítésével szemben. A előterjesztő Kóbor József (LMP).

Ruzsa Csaba alpolgármester azt kéri, szavazzák meg a frakciók az előterjesztést.

Kővári János (ÖPE): elviekben senki nem vitatkozott eddig az LMP-vel. Tudjuk-e, milyen eszközök vannak a kezünkben, kérdezi. Helyi népszavazást nem lehet ezzel kapcsolatban kezdeményezni, megyeit lehetne, de azt nagyon nehéz megszervezni. Emlékeztet: Péterffy a Roszatom konferenciáján üdvözölte az atomerőmű bővítését. Viszont a hulladékot is el kell valahol helyezni, nem szabad Janus-arcúnak lenni. Szerinte az lesz a vége a kutatásnak, hogy itt nem lehet elhelyezni az atomhulladékot. Egyelőre Pécs városa nem lehet ügyfél ebben az eljárásban, azért kéne tenni, hogy az lehessen. Addig az ilyen nyilatkozatok csak politikai jellegűek, nincs hatásuk.

Péterffy Attila a Roszatom-konferencia kapcsán: világossá tettem, hogy mind a Bodára tervezett hulladéklerakó, mind az uránbánya kapcsán elutasító az álláspontunk. Paks 1-gyel nincs problémám, Paks 2-vel kapcsolatban pedig nincs kiforrott álláspontom. Pécsnek nem szabad kimaradnia a Paks 2 projekt pozitív hatásaiból. Nincs összefüggés Paks 2 és a bodai lerakó között, tehát nem kell itt lerakni az atomhulladékot.

Kóbor József: igaza van Kővárinak, ez egy politikai nyilatkozat lesz, ennyire kellett lecsupaszítani az ügyet. Az uránbánya azért más, hiszen ott Pécs közvetlenül érintett. Hangsúlyozza: Pécsnek a nukleáris ipar két vége jutott, az uránbányászat és a lerakó, egyik sem teremt sok munkahelyet. Az a legnagyobb baj, hogy nincsenek alternatívák Bodával szemben.

(Bohózatba torkollt a napirendi pont tárgyalása. Sikítva, lábkalimpálva röhögünk a szerkesztőségben. Nem szeretnénk részletezni, érdemes megtekinteni majd a felvételt.)

Elfogadták az előterjesztést.

Most ugyanez következik a mecseki uránbányával kapcsolatban. Kóbor József elmondja, hogy uránbánya=nem jó.

Péterffy Attila átadta az ülés vezetését Bognár Szilvia alpolgármesternek.

Kővári János az uránbányáról: régóta küzd Kóborral párhuzamosan ez ellen. Itt is az a kérdés, milyen eszközökkel lehet küzdeni. Azt mondja, hogy most elfogadhatnak egy ilyen nyilatkozatot, de úgy néz ki, hogy kicsi az esélye az uránbánya létesítésének, de nem ezen fog múlni az uránbánya ügye. Jogi és egyéb eszközökkel lehet megakadályozni a bányanyitást.

Most szövegmódosítási javaslatokat tesz Csizmadia Péter, egészen parádés kanyarokat vesz ez a vita is.

Bár az uránbányáról van szó, Csizmadia megint az atomtemetőről beszél, szerinte Orbán Viktor kimondta, ha a pécsiek nem akarják, nem lesz atomtemető a szomszédukban.

Kóbor József: nem bízik Orbán Viktor szavában.

Kővári János fontosnak tartja megjegyezni, hogy NEM a kormánnyal állunk szemben egyik ügyben sem.

Micsoda megkönnyebbülés!

Bognár László is szólni kíván. Akkor lenne elfogadható, ha nem politikai nyilatkozat lenne.

Ruzsa Csaba alpolgármester: minden módosító indítvánnyal egyet tud érteni. Ügyfélként be fognak jelentkezni abba az eljárásba, ahová tudnak. Azt szeretné, ha teljes egyetértéssel tudnák elfogadni a nyilatkozatot.

Kóbor József: a két nyilatkozattal az önkormányzat megteszi azt, amit eddig nem tett meg. Szerinte az ügy igenis a kormányhoz tartozik.

SOSE LESZ VÉGE

Kővári János újra megvédi a kormányt. Az uránbányát nyitni akaró céghez nincs köze a kormánynak.

Nem írunk le mindent, ami elhangzott, mert úgyse hinnék el. A lényeg: kisebb módosításokkal elfogadták a nyilatkozatot.

Péterffy Attila visszaveszi az ülés vezetését Bognár Szilviától.

Jelentéktelen napirendi pontok jönnek, kicsit pihenünk és csak élvezzük az életet.

17.15: közművelődési megállapodásokat köt a város 13 civil szervezettel, amelyek intézményeket működtetnek. További két egyesülettel is várhatóan megállapodást kötnek.

Szép hosszú és békés, már-már karácsonyi hangulatú (Kővári János majdnem énekelni kezdett, de aztán sajnos mégsem) levezetés után lassan véget ér a közgyűlés ez évi utolsó ülése.

Ágoston Andrea kevesebb visszafelé mutogatást, kevesebb farizeusságot és több szakmát kér a jövő évre.

De nem! Még nem! Barkóczi Csaba (Fidesz) a Pécsi Értéktár Bizottság 2019-es beszámolója kapcsán busong kicsit a nevezett bizottság másik bizottságba való beolvadása miatt. Kb 150 szóból álló módosító indítványt nyújt be ehhez a napirendi ponthoz! Atya. Úr. Isten. Megszavazzák a módosító indítványt és az előterjesztést is.

Utolsó napirendi pont: Polgármesteri beszámoló, lejárt idejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések.

Senki nem szól hozzá, ami egy csoda. Megszavazták.

17.55: Véget ért az ülés.

KategóriákMETÁL