PÉCS – Miközben Najari új Zsolnay boltot nyitott Bécsben, addig a Ledina Épületkerámia Kft. ellen végrehajtást indított a NAV. Hogy mindez pontosan mit jelent a cégre és a dolgozókra nézve, annak a nap során igyekszünk utánajárni.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzerda este több forrásból is arról értesültünk, hogy a NAV végrehajtási eljárást kezdeményezett a Ledina Épületkerámia Kft. ellen, majd csütörtök reggel Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke osztotta meg blogján ugyanezt az információt. Egy screenshot-ot is posztolt róla:

Természetesen, minden érintettel felvesszük a kapcsolatot. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Frissítés!

Reagált – vagyis nem reagált az önkormányzat

A következő kérdésekkel kerestük meg a pécsi városházát.

“Napvilágot látott a hír, hogy a Ledina Épületkerámia Kft. ellen végrehajtást indított a NAV. Korábban pedig arról értesülhettünk, hogy jogellenesen mondtak fel tömegesen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél dolgozók tavaly nyáron. Az első fokú döntés szerint mindegyik volt dolgozót egy havi munkabérének a megfizetésére kötelezték emiatt, és a nem jogerős határozat szerint összesen több mint kétmillió forint ügyvédi költséget is állniuk kell a dolgozóknak. Amikor a tömeges felmondás megtörtént 2016 nyarán, a Ledina Kft.-nél, amit a pécsi önkormányzat alapított, az ígérték, hogy gondoskodni fognak a dolgozókról. Ez kiterjed a jelenlegi helyzetre is? Azaz, ha jogerős lesz a döntés, fizetik a dolgozók helyett a havi munkabért és a perköltséget? Vagy ezt a Ledina Kft. teszi meg helyettük? És ha a Kft. fizetésképtelen lesz, jótáll helyette az önkormányzat? Ha igen, milyen forrásból tervezik megtenni?”

A Pécsi Városháza gyorsan reagált, bár nem túl bőven:

“A pécsi önkormányzatnak egyelőre nincs közölnivalója az üggyel kapcsolatban, tekintettel arra, hogy nem született jogerős bírósági ítélet.” Hát, ennyi.

 

Előzmények

A Zsolnay gyár és a Ledina Kft. furcsa közös történetéről ITT olvashat. 

 

 

KategóriákMETÁL