A cikk a hirdetés után folytatódikPÉCS Építőmunkások tucatja jelent meg a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, hiszen a napokban kezdetét vette az egyetemfejlesztési program megvalósítása, szól a PTE pénteki sajtóközleménye. A PTE-nek Orbán Viktor a Modern Városok Programban 24 milliárd forintot ígért meg, de mindeddig nem sok látható dolog történt. A fő cél, mint ismert, az idegen nyelvi pécsi egyetemi képzések fejlesztése, s mind több fizetős képzést igénybe vevő külföldi hallgató Pécsre csábítása.   

Ismert, hogy a 1035/2016. (II. 9.) Korm. határozattal a Modern Városok Program részeként 24 milliárd forintnyi forrás nyílt meg, melynek célja a Pécsi Tudományegyetem versenyképességének javítása, az idegen nyelvű oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának jelentős növelése, és az egyetem kutatási potenciáljának erősítése, közölte pénteken a PTE.

Leírták: a Gyógyszerésztudományi Karon megvalósuló fejlesztések mintegy 450 millió forintba kerülnek. A beruházás a gyógyszerészképzést kiszolgáló infrastruktúra minőségében és kapacitásában egyaránt jelentős fejlődést eredményez, így a megnövekedett számú hazai és külföldi hallgatókat méltóképpen tudja majd kiszolgálni.

Perjési Pál professzor, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja a beruházással kapcsolatban elmondta: ?Tény, hogy a gyógyszerészet az egyik legdinamikusabban fejlődő tudomány. Az elméleti képzés mellett óriási szerepe van a gyakorlati képzést biztosító korszerű infrastruktúrának. A jelenlegi laborkapacitások szűkösek, és az épületen is szembetűnő, hogy évtizedek óta nem volt komoly felújítás. Az immár elindult fejlesztés során új laboratóriumokkal, modern eszközparkkal, oktatási helyiségekkel, közösségi terekkel gazdagodik a kar. Méltó helyszíne lesz a magyar és angol nyelvű, valamint a tervezett német nyelvű gyógyszerészképzés számára.? – hangsúlyozta a dékán. ?Amennyiben komolyan gondoljuk a nemzetköziesítést, márpedig igen, és lépést akarunk tartani a nemzetközi piaccal, nem spórolható meg ez a fejlesztés. Jelenleg 150 külföldi és 170 magyar hallgató tanul a karunkon, és a külföldi hallgatói létszám megduplázását vállaltuk 2020-ig. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy ebből a beruházásból a magyar hallgatóink is ugyanúgy profitálnak majd.? – emelte ki a pécsi gyógyszerészkar vezetője.

Lényeges hangsúlyozni továbbá, hogy az egyetemfejlesztés nem szűk oktatási program, hanem Pécs kiemelt jelentőségű projektje, hiszen szándék szerint jelentős hatást gyakorol a város társadalmi életére, gazdaságára és imázsára.

 

KategóriákPOP