HETVEHELY–BUDAPEST Egy 13 éves kislány egy kacskaringós erdei úton elérhető kis, ötszáz lelkes baranyai faluban él. Pénteken országos tanulmányi versenyt nyert. Felkapta a fejét már erre is? Többen tesznek majd így, ha elmondjuk, hogy a tehetséges, kedves kislányt Orsós Zsófinak hívják. A kép úgy lesz teljes, ha elmondjuk azt is, hogy a hetedikes Orsós Zsófi országos német szépkiejtési versenyen győzött.

A cikk a hirdetés után folytatódikBevallom, amikor nagyjából éppen három éve elhagytam Hetvehelyet, ahová kizárólag egy riport elkészítése miatt autóztam el Pécsről, akkor öröm és kétség, pontosabban óvó-féltő kétség egyaránt volt bennem.

Akkor a megyei napilapnak készítettem riportot, az akkor tízéves, negyedikes hetvehelyi tanulóval, Orsós Zsófival. Mert előtte nem sokkal negyedik lett az országos német szépkiejtési versenyen.

Nyilván attól fél, tart ilyenkor az ember, hogy a rövid ott tartózkodás alatt megismert bájos, kedves, szerény kislány tehetsége nehogy elvesszen, nehogy elpocsékolja. A félelem meglehetősen előítéletes, gondolhatják, és részben mindenképpen joggal. De ez az óvó-féltő kétség és félelem legalább annyira szól annak, hogy Zsófia roma családból származik, mint annak, hogy egy világtól szinte eldugott, szép, de sok mindentől messze lévő, az előrébbjutás szempontjából hátrányosabb, több áldozatot igénylő kicsiny faluban él. Ugyanakkor olyan bájos, kedves, már-már aggasztóan visszahúzódónak, szerénynek is vélt kislányt ismertem meg hogy ennek lehetőségét magamban, fejben elvetettem.

Szerencsére egyelőre mindenképpen jogtalan volt az aggodalmam. Orsós Zsófi ugyanis idén is elindult az Országos Német Szavaló Versenyen, amit pénteken tartottak Budapesten, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégiumban. S ezúttal már meg is nyerte a versenyt a korosztályában és kategóriájában (német vers- és prózamondás, 7-8. osztályos kategória) – tíz győztest avattak ugyanis összesen pénteken. A hírről a Szabad Pécset Pásztory Csongor, a hetvehelyi általános iskola igazgatója tájékoztatta. Zsófit Freiné Hergenrőder Mária, Zsófi korábbi némettanára készítette fel ezúttal is a megyei és az országos versenyre, csakúgy mint három esztendeje, illetve az azt megelőző években is. Úgy tűnik tehát, hogy a tehetséget ezúttal nem pazarolták el, és  az is, hogy valódi tehetség tört utat magának.

//Videónk három éve készült Hetvehelyen.//

KategóriákMETÁL