PÉCS – Nem indult eljárás a játékpénzzel akciózó fiatalok ellen. Pedig ők türelmesen várták az illetékeseket.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogy arról portálunk elsőként beszámolt, kedden, a pécsi közgyűlés második napirendi pontjánál (ami a zárszámadásról szólt) a karzaton ülő fiatalok felálltak, kifeszítettek egy molinót, amin az állt, hogy “CSŐD”, és több marék játékpénzt szórtak a képviselők közé Páva Zsolt, illetve Mészáros Lőrinc arcképével. Az aktivisták az akcióval arra kívántak rámutatni, hogy ha a város – annak ellenére, hogy pár éve átvállalták az adósságát – kvázi csődben van, legyen politikai felelőse, vagyis, Páva Zsolt polgármester mondjon le. Ha pedig a rossz gazdálkodáshoz a közgyűlés asszisztál, akkor azt is fel kell oszlatni.

A polgármester kétszer erélyesen rászólt az aktivistákra, és kizavarta őket a teremből. 

Követte őket a Szabad Pécs egyik újságírója is, hogy megtudja, mi történik a fiatalokkal. Szintén kiment a teremből Lovász István, Pécs jegyzője, valamint Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője. A polgármester és a jegyző utasítására a közterület-felügyelet vezetője hívta a központjukat, és két közterület-felügyelőt kért a városháza elé, hogy felírják a fiatalok elérhetőségét, és eljárást indítsanak ellenük. Mindezt Páva Zsolt polgármester a közgyűlési teremben kérte, miután szólt, hogy vezessék ki őket. Lovász István a Szabad Pécsnek azt mondta, az ülés megzavarásának számít a cselekmény.

A felelősségre vonásából azonban egyelőre semmi sem lett.

 

Az aktivisták FB oldalunkon pontosan leírták, mi történt, miután kijöttek a teremből. Ez:

A sajtóban megjelent a hír, hogy közterület felügyelőket hívtak ránk, az akció résztvevőire.

Mint a videón is hallatszik (bár nehezen, és ez a helyszínen sem volt másképp), hogy Páva Zsolt polgármester először a biztonságiaknak szól, hogy vezessenek ki a teremből, csak aztán szólít fel minket is a távozásra. Ezt mi a második – már sokkal egyértelműbb – felszólításra meg is tettük, amikorra már amúgy is elfogyott a pénzünk, amivel a képviselőket próbáltuk kisegíteni a csődhelyzetből.

A folyosón találkoztunk is egy biztonsági őrnek tűnő emberrel, majd egy emelettel lejjebb Lovász István jegyzővel, de egyikük sem mutatkozott be, és később sem találkoztunk hivatalos eljárásnak tűnő intézkedéssel, csupán érdeklődtek az iránt, hogy elmegyünk-e.

A Polgármesteri Hivatal előtt még fél órát várakoztunk, ekkor sem jöttek oda hozzánk közterület felügyelők, senki sem igazoltatott minket, semmilyen eljárást nem indítottak ellenünk. Lehetséges, hogy a szintén az épület előtt várakozó 15-20 egyenruhás rendőr bátortalanította el a feltételezések szerint kiérkező köztereseket, akik még az év rendőre díj átadására érkeztek a közgyűlésre.

Véleményünk szerint nem is lett volna jogszerű, ha a közteresek igazoltatnak minket, bár nem előzmény nélküli Pécsett, hogy a közterület felügyelet hatáskörét túllépve intézkedik.”

 

Eljárás tehát nem indult, az akciónak köszönhetően azonban az egész ország megtudta, hogy Pécs pár év alatt újra több milliárdos hiányt termelt ki. Aminek pedig már nem sok köze van az “elmúltnyolcévhez”. 

 

FRISSÍTÉS 14.20.

Nem tudtak arról a pécsi közterület-felügyelők, hogy a városházi pénzszórásban részt vevő négy fiatalember a városháza előtt várakozik a keddi akció után – tájékoztatta a Szabad Pécset Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője. Mint elmondta, amiatt nem intézkedtek végül, és nem érkezett a helyszínre kifejezetten emiatt az akció miatt közterület-felügyelő járőrpár, mert addigra, amire ez megtörtént volna, az akciót befejezték az elkövetők, a jogellenes helyzet megszűnt, a közgyűlés folytatódhatott, a fiatalemberek pedig elhagyták a helyszínt és a városházát is. Ő maga jelen volt az ülésen, ellenőrizte a helyszínt és a karzatot, de a pénzszórás befejeztével gyakorlatilag azonnal elhagyták a városházát a fiatalemberek. (B. A.)

KategóriákMETÁL