PÉCS Fekete festékkel fröcskölték le, azaz rongálták meg ismeretlenek a Jobbik ?Ti dolgoztok, ők lopnak? feliratú plakátjainak jelentős részét szerte a városban. Közben alig van már a kormány brüsszelezős óriásplakátjaiból, viszont annál több a Fidelitas Fidesz-pénzből fizetett bábozós, egyszerre sorosozós és simicskázós, vonázós és botkázós reklámjaiból. 

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyértelműen a Fidesz (bocsánat, a Fidelitas) áll nyerésre Pécsett plakátfronton. A brüsszelezős tematika ugyan háttérbe szorult, már csak városrészenként 1-2 ilyen óriásplakát van kint, és néhány citylight, tudják, azok a jóval kisebb, függőleges helyzetbe állított téglalap alakú reklámok a buszmegállókban. (Jaj, bocsánat, kiment a fejemből, hogy a magyar kormány akarta megállítani Brüsszelt, és nem a Fidesz.)

De ne örüljenek (már ha örülnek egyáltalán), mert helyettük tele van rakva a város a Fidelitas ?Milliárdosok emberei? feliratú óriásplakátjaival, amelyeken egy Soros Györgynek tűnő figura egy Botka Lászlónak tűnőt, egy Simicska Lajosnak tűnő figura pedig egy Vona Gábornak tűnőt mozgat bábként. (Pontosítok: mivel ez egy állókép, nem lehet szó mozgatásról, de a emberi képzelet csodálatos dolgokra képes, nyilván számolt ezzel a kampányt jó sok pénzért megtervező kreatív agytröszt is.)

Csak a Komlói úton 11-3-ra vezet a Fidelitas a Jobbik ?Ti dolgoztok, Ők lopnak? plakátjai ellen. Lehet, hogy 12-5 egyébként, totál elvesztettem a fonalat egy idő után, lényeg, hogy az egész városban jóval több látható a bábozós reklámból, mint a lopósból. Igazából zárójelben kéne megemlítenem, mert annyira kevés vizet zavarnak, de van az MSZP-nek és a Momentumnak is 1-2 reklámja.

Nem tudtam nem észrevenni, hogy a Jobbik plakátjainak körülbelül harmadát megrongálták, megengedőbb olvasatban átértelmezték ismeretlen alkotók, akik vélhetően a rongálászat festékkel fröcskölős ágát képviselik. Nem átfestette ugyanis a művész a számára kellemetlen / zavaró / fölösleges szöveget, hanem fekete festékkel összefröcskölte, de úgy, hogy az anyagból a legtöbb helyen bőven jutott a plakát fém keretére, az állványzatra, sőt a környék növényzetére is.

A Pom-Pom meséiből jól ismert Festéktüsszentő Hapci Benő nyomdokaiba lépő ismeretlenek nyilván létrával felszerelkezve akcióznak, anélkül ugyanis nem lenne lehetséges a plakátoknak ez a sajátos átértelmezése. Nehezen megközelíthető helyekre is bejutottak a pécsi street art legújabb zsenijei. Egy géniusznak a betonkerítés sem szabhat határt, pláne a MÁV Zrt., majd pont egy bakter fogja megmondani, hogy hol mutathatja meg tehetségét és hol nem!

Nem maradt más hátra, mint:

KategóriákMETÁL