A lakászövezetkezeteknek, társasházaknak kiírt pályázat időzítése – amivel szakmai szempontból is van probléma – nem csak nekünk tűnt fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz előterjesztést rohamtempóban vitte egy rendkívüli gazdasági bizottsági ülés elé Kővári János, aki amúgy a városfejlesztési és kommunális bizottság alelnöke. A javaslat szerint 50%-os támogatás mellet lakásonként maximálisan 50 ezer forintot igényelhetnének lakásszövetkezetek és társasházak a közös használatú terek fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére. A “Zöld Város lakóssági pályázat” (sic!) bevallottan a szocialista városvezetés panelprogramjának tapasztalataira épít. Az egyik érdekesség, hogy a pályázatok benyújtása folyamatos lenne egészen szeptember 30-ig, vagyis az önkormányzati választások hajrájáig. A másik furcsaság, hogy a pályázatokat indoklás nélkül utasíthatja el az önkormányzat. A bruttó 50 millió forintos forrást pedig abból a talált (mások szerint összetrükközött, a fideszesek szerint megspórolt) pénzből teremtették elő, amit a legutóbbi rendes közgyűlésen tárgyaltak a városatyák.

A pályázat dokumentációjának borítóján olvasható szöveg. A rohamtempó nem használt a helyesírásnak

Kóbor József (LMP) már akkor alternatív javaslattal élt, azt indítványozta, hogy ezt az 50 millió forintot ne aprózza így el a város, inkább teremtsék meg a PET-palack mentes önkormányzat feltételeit. A kormánypárti többségű közgyűlés, akkor teljes egészében az azóta a Fidesszel párszövetségre lépő ÖPE, azaz Kővári János javaslatát támogatta.

Az ügyben most ismét megnyilvánult az LMP-és képviselő. Kóbor szerint: “Ha egy ilyen programot komolyan veszünk, akkor ehhez sokkal több pénz kell – például az, hogy ne térítsék el az EU lakossági energiahatékonyságra szánt pénzeit, ahogy ez pl. Magyarországon történt. Így semmi egyéb, mint kampánycélú pénzszórás egy-két már nyilván meglévő kezdeményezettnek.”

A várható pályázattal kapcsolatban a tegnapi napon megkerestük a Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezetet. Balatoni Árpád, a lakásfenntartó elnöke szerdán még nem tudott a pályázatról, így tájékozódás után, a mai napon válaszolt a kérdéseinkre. Elmondta, hogy nem sokkal a lakástakarékok ellehetetlenítése után, tavaly decemberben már megkerestek városházi képviselőket, hogy amennyiben lehetséges jó volna valamilyen energiahatékonysági pályázatot kiírni. Összességében pozitív fejleménynek értékelte a tervezett pályázatot, de a délelőtt folyamán az önkormányzatnál is jelezte az aggályait. Egyrészt a nyári szabadságolások miatt túl szűk a határidő, szeptember előtt nem is szoktak ilyen kérdésekben lakógyűlést összehívni. Márpedig egy ilyen pályázaton való induláshoz, ahol az önrész 50%-os, legalább két lakógyűlési döntésre van szükség. Másik aggálya a tárolók energiahatékonysági fejlesztése a pályázat keretében, amit teljesen felesleges elemnek tart. A harmadik probléma, hogy az önkormányzat indoklási kötelezettség nélkül utasíthat el pályázatokat, ami azért nem jó, mert a benyújtásnak költségei vannak és méltatlan volna, ha nem tudnák meg, hogy végül miért nem kaptak támogatást.

Úgy tudjuk, hogy az előterjesztést elfogadták, ugyanakkor elnapolták Kővári egy másik javaslatát, ami szintén a Zöld Főváros címre való pályázathoz kapcsolódna. És, aminek koordinálásához “zöld biztosi” pozíciót kapott az elvileg egyelőre még ellenzékben lévő ÖPE elnöke. Érdekesség, hogy egy harmadik előterjesztés értelmében a pályázat tényleges írója a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. lesz, erre 10 millió forintot kapnak.

A pályázatról szóló előterjesztéssel kapcsolatban kerestük Kővári Jánost, aki nem kívánt nyilatkozni a Szabad Pécsnek, annyit árult csak el, hogy a témában holnap sajtótájékoztatót tartanak.

KategóriákMETÁL