Alig-alig vannak információink az egyetemi átalakításról, hiszen az megfelelő érdekegyeztetés nélkül, szűk körön belül zajlik, nincs ismeretünk az alapítványról, annak gazdasági erejéről, a kuratóriumról, annak jogköreiről, összetételéről, írta lapunknak eljuttatott közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, illetve annak PTE-s szervezete. Hozzátették: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte minden esetben súlyosan sérült az egyetemi autonómia.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legnagyobb sérelem a közalkalmazotti státusz elvesztése, aminek előnyeit nem pótolja az alamizsnaként beígért kétszer 15 százalékos emelés, emeli ki a dr. Horváth Csaba, az FDSZ PTE Intézményi Szervezetének elnöke aláírásával szignózott közlemény.

Amiatt szólaltak meg, mert immáron a Pécsi Tudományegyetemet is elérte az a folyamat, ami a Corvinussal kezdődött. Most a debreceni, a szegedi és a pécsi kerül sorra, de mint írták, már be van táblázva az ELTE, a BME és a Semmelweis is.

„Naivan úgy gondoltuk, hogy az eddigi 6-7 egyetemi átalakítás tapasztalatait megvárva folytatódik a folyamat, de helyette inkább felgyorsult” – írták.

Arról, hogy immáron a pécsi egyetem is célkeresztbe került és ezt elismerte a PTE rektora és kancellárja is EBBEN a cikkünkben írtunk. Annak idején, már a Corvinus alapítványi fenntartásba kerülésével kapcsolatos hírek kapcsán megírta a Szabad Pécs, hogy a Corvinus példájára egyfajta modellként tekinthet az Orbán-kormány.

A teljes közlemény az alábbiakban olvasható:

Az FDSZ PTE Intézményi Szervezetének

Nyilatkozata a Modellváltásról

A Pécsi Tudományegyetemet is elérte az a folyamat, ami a Corvinussal kezdődött. Most a debreceni, a szegedi és a pécsi kerül sorra, de már be van táblázva az ELTE, a BME és a Semmelweis is. Naivan úgy gondoltuk, hogy az eddigi 6-7 egyetemi átalakítás tapasztalatait megvárva folytatódik a folyamat, de helyette inkább felgyorsult.

Nem folytattak és folytatnak egyeztetést a dolgozók érdekvédelmét képviselő szakszervezetekkel, a legfőbb érdekeltekkel, az oktatókkal, dolgozókkal, az őket képviselő kari szervezetekkel és a szenátusokkal sem.

Ha ez a folyamat végbemegy, akkor vége a több száz éves egyetemi autonómiának és kidobhatjuk a felsőoktatási törvényt is.

A FDSZ PTE Intézményi Szervezete követeli, hogy az átalakítás folyamata nyilvános legyen, és minden információt bocsássanak rendelkezésre. 

Meg kell indítani az érdekegyeztetéseket az oktatókkal, a kari és egyetemi szervezettel, a szakszervezetekkel. De legfőképpen ki kell kérni az egyetemen dolgozó több ezer fő véleményét az átalakításról.

Pécs, 2021. január 12.

Dr. Horváth Csaba 

FDSZ PTE Intézményi Szervezetének elnöke”

KategóriákMETÁL