PÉCS ?A mai magyar állapotok olyan gátlástalan és beteges lelkületű emberek produktuma, mint például Orbán Viktor és Habony Árpád.? Tistyán László ismert pécsi szociológussal beszélgetett a Pécsi Stop újságírója. Tistyán volt az, aki a kétezres évek elején a Baranya megyei közgyűlés ülésén a politikusok szemébe mondta, hogy alkalmatlanok.

A cikk a hirdetés után folytatódikTistyán László régóta mondja a magáét a hazai közélet, politikai szféra, társadalom visszásságairól. Az általa évtizedeken át vezetett intézet számos témában végzett kutatásokat, az elsők között észlelték és tárták fel például a 2010-es évek legelején a dizájnerdrogok terjedésének problémáját. Tistyán volt az, aki egy kétezres évek elején végzett kutatás eredményeit ismertetve a Baranya megyei közgyűlés ülésén az ott ülő politikusok szemébe mondta, hogy alkalmatlanok. Most a Pécsi Stop készített vele interjút, nem fogta vissza magát.

 

Néhány mondat a bezélgetésből:

A szociológus szerint a modern társadalmakban

?a belülről vezéreltség lassan átadta a helyét a kívülről jövő hatásoknak, mintáknak?.

?A tömegkommunikáció előretörése, az új minták, magatartásformák egyre inkább kívülre helyezték a referenciapontokat, és ezzel egyre inkább megnyílt a lehetősége az emberek befolyásolásának?

?az egyre erősebb külső hatásokkal szemben nincsenek jelentős ellensúlyok?

?a szocializáló intézmények, mint például a vallások, egyházak fokozatosan visszaszorultak, egyebek mellett azért, mert nem tudtak a folyamatosan változó körülményekhez elég gyorsan alkalmazkodni?

?az általuk hordozott olyan értékek, mint például a szolidaritás, az elesettek segítése, velük együtt sikkadt el?

?a mai magyar állapotok olyan gátlástalan és beteges lelkületű emberek produktuma, mint például Orbán Viktor és Habony Árpád. Olyanoké, akik tudatosan rájátszanak a fenti folyamatokra, akik stratégiájukba bekalkulálják, hogy meddig feszegethető a határ egy lassan már normák nélküli társadalomban.?

Emlékeztetőül: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, Habony Árpád pedig a tanácsadója.

A fotón (forrás: NAVA) Tistyán László a köztévében néhány évvel ezelőtt. Nagy összegben mernénk fogadni, hogy mostanában nem fogják meghívni.

KategóriákPOP