HARKÁNYA fizetőparkolás korlátozását, jelentős területen eltörlését célzó helyi népszavazást kezeményeznek civilek Harkányban. Mondván, a nagyjából teljes egészében a turizmusból élő, ám az elmúlt évtizedekben sok látogatót vesztő baranyai fürdőváros nem engedheti meg, hogy elüldözze azokat, akik még őket választják.

A cikk a hirdetés után folytatódik? Mindenféle hatástanulmány és egyeztetés nélkül, a lakosság feje fölött döntve, kibővítette és átalakította a város parkolási rendszerét 2015 nyarán a harkányi képviselő-estület – nyilatkozta a Szabad Pécsnek pénteken Varga László harkányi vállalkozó.

A Szabad Pécs amiatt kereste meg, mert szerkesztőségünk tudomást szerzett arról, hogy a civil férfi helyi népszavazást kezdeményezett a harkányi fizetőparkolás eltörlése érdekében. Illetve a fizetős terület jelentős szűkítése érdekében.

A népszavazási kérdés konkrétan az lesz, ha meglesz a szükséges számú aláírás, hogy: Egyetért-e Ön azza|, hogy Harkány Város Önkormányzata, Harkány

kőzigazgatási területén 2018. január 01-től megszüntesse – a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca, a Bartók Béla utca, a Liszt Ferenc tér és a Kossuth Lajos utca 3.- 57. számú ingatlan

előtti tertület kivételévei – a díjfizetős parkolást?”

 

Varga László kérdésünkre azt mondta, hogy innentől kezdve már nem csak a strandolóknak, hanem a piacra érkezőknek, a szupermarketekbe bevásárolni szándékozóknak is fizetni kellett. De fizetni kellett a mozgásszervi kórházba érkezőknek, vagy az éttermekbe, cukrászdákba látogatóknak is. Mindezt a hét minden napján, reggel 8 és este 6 között. A piac, a szupermarketek, a kórház, illetve a vendéglátóegységek a fürdőtől távol helyezkednek el, az ott parkolók nem vették el a parkolási lehetőséget a fürdővendégek elől.

A népszavavazást kezdeményező férfi, aki egyébként korábban a pécsi Agora Kft. ügyvezetője volt, azt hangsúlyozta, hogy miközben a vállalkozók, a szállásadók és vendéglátósok mindent megtesznek annak érdekében, hogy valahogy visszacsalogassák az évek során elpártolt vendégeiket, az üdülőváros vezetése mintegy hatezer autóst büntet meg évente az új rendszerével. Szerinte ők tuti biztos, hogy a jövőben nem Harkányt fogják választani pihenési célként.

Utóbbit nyilván nem tudjuk, hogy így van-e biztosan, de az egészen biztos, hogy még a Dunántúli Naplónál dolgozó újságírókként tudtuk, hogy a rendszer bevezetését követően számos panasz érkezett az olvasóktól, helyiektől, megyében élőktől és távolabbról érkezőktől egyaránt.

Varga azt mondta, hogy ami vicc az egészben, hogy ha bárki megnézi a város idei, 2017-es költségvetését, akkor már be van tervezve erre az évre is a mintegy hatezer   autós ?mikuláscsomaggal? történő ellátása.

Hogy miért nem próbált előbb másként helyben eredményt elérni? A férfi azt mondta, megpróbálta. Szeretett volna egyeztetni a város vezetésével, ?de ők valahogy nem kívánnak kommunikálni az őket megválasztó lakossággal?. Ezért választották ezt a megoldást, a rendszer remélt átalakítása érdekében.

H

Hangsúlyozta, hogy nem a parkolási rendszer megszüntetését szeretnék, hanem a fizetőparkolós területek szűkítését, az értelmetlenül fizettetett területek kivonását a fizetős rendszer alól.

Amennyiben a helyi választási bizottság elfogadja a kérdést – a szervezeti és működési szabályzat szerint ?, akkor lehet helyi népszavazást tartani, ha a kezdeményezéséhez a választópolgárok huszonöt százaléka csatlakozik, ami nagyságrendileg ezer főt jelent ma, közölte.

KategóriákPOP