Pécs – Maria Vano közel egy éve költözött Pécsre. Az amerikai gasztro és boros témában mozgó újságírónő Olaszországot váltotta Magyarországra, hogy mélyebben elmerüljön a magyar borok és ételek világában.

A cikk a hirdetés után folytatódikismerőse pedig Budapestet ajánlotta jó szívvel. A fővárost azonban túl nagynak találta, s amikor egy másik magyar város után keresgélt a neten, akkor ugrott fel Pécs a Google keresőjében. Lecsekkolta a Street View-n az utcákat, s kikérte a véleményét két Pécsett élő amerikainak, meg két pécsinek.

?Aztán azt gondoltam. Miért ne??

Arra kértük, ugyan szedje már össze nekünk a tapasztalatait. Mint elmondta, nagyon beleszeretett a városba, s félig európaiként annyira azért nem futott bele sokkoló dolgokba, inkább csak meghökkent néha.

Az egyik ilyen volt, hogy elmondása szerint az ingatlanközvetítő simán átverte (de persze lehet csak félreértette), a kért csendes belvárosi lakásból lett egy zajos Király utcai, ahol a közeli vendéglátóegység zajaitól sokszor remegtek az ablakok. Némi keménykedés után sikerült visszaszereznie a kauciót, s kapott egy csendesebb albérletet is.

A várost, az épületeket és az itt élő embereket nagyon imádta, mint elmondta, olyan szép, mint egy festmény. A vásárcsarnokot különösen imádja, meg a kis utcákat. Az egyetem óriási előnye és lehetősége a városnak, de a sok külföldi diák ellenére mégsem érezte, hogy különösebben nemzetközi lenne a város: egyrészt totál hiányoznak azok az éttermek, street food helyek, amiket minden nagyvárosban megtalálni. Lásd például a vietnámi, japán, távol-keleti konyha. Aztán sok helyen van angol felirat, étlap és nyelv, de igazából messze nem mindenhol, ahol kellene, ráadásul nagyon kevesen hajlandóak és tudnak megszólalni angolul.

Maria szerint a fiatalabb generációnak több lehetősége van kimozdulni, de ő személy szerint keveselte a múzeumokat, és bár kifejezetten keresi a helyi dolgokat, igazán jó helyi ételeket kínáló étteremből sincs annyi, amennyi kellene. Apropó idősebb korosztály: Maria sokáig nem értette, miért néznek rá furán az emberek, amikor zenét hallgatva táncra perdül, léggitározik és légdobol az utcán. (Bár ezt megértjük.)

Pécs volt egyébként az első kelet-európai élménye, s mint mondta, sok ?hideg emberrel? találkozott ugyan, akik még a szocializmusban ragadtak, de legalább annyi szuperkedvessel is megismerkedett. S bár sok a lepukkant épület meg a szegénység is nagy, azért látni már pozitív kezdeményeseket.

Amúgy olyan szimbolikusnak érzékelte, hogy a Magasház bontása előtt érkezett a városba, és most fog továbbutazni.

Szerinte amin sürgősen változtatni kellene, az a nemzetköziesítés, a nyelvtanulás, a bürokrácia felszámolása, fejleszteni a várost, az üzleteket, befejezni a depizést, felemelni a fejünket, és elkezdeni mosolyogni. A rendszerváltás óta eltelt két és fél évtized, itt az ideje, hogy változzunk mi is.

Maria jövő hónapban továbbutazik Spanyolországba (de az is lehet, hogy Görögországba), mert következő célpontja az olíva olajok lesznek. Mint elmondta, nagyon hiányozni fog neki Pécs, s megérti azokat a külföldieket, akik rövid időre érkeztek a városban, de aztán itt ragadtak. Egy dolgot azonban nem fog hiányolni: ?az a meggyleves az nagyon beteg dolog, srácok.?

Pixabay.com/BeJan

KategóriákMETÁL