A cikk a hirdetés után folytatódikPÉCS Mit tehet a kisember, ha úgy érzi, palira veszik, és belekerül akaratán kívül egy olyan helyzetbe, ami szerinte világosan megmutatja az Amit szabad Jupiternek, nem szabad a(z) (kis)ökörnek latin közmondás igazságát? A sajtóhoz fordul – illetve annak azon részéhez, amelyet még nem kebelezett be az Örökké Éhes Nagy Állami Központosító Hatalom.

A pécsi Piroska Illésné egészen biztosan így érezhetett, és egészen biztosan vívódott is sokat, hogy felhívja-e az RTL Klub Híradóját. Végül így tett, és elmesélt egy olyan történetet, amelyről sajnos kb. 9,5 millióan azt gondolják itthon, hogy csak itthon történhet meg ilyesmi, esetleg még tőlünk is keletebbre. 

A riportban ugyanis elhangzik, hogy a hölgy 39 éve él a pécsi levéltár egykori dolgozójaként egy állami lakásban. A hölgy nem volt rest, és úgy tűnik, nem is olyan, aki könnyen feladja. Huszonhárom éve próbálja ugyanis megvenni a lakását. Nem vehette azonban meg mindeddig. Huszonkilenc alkalommal próbálta megvenni 1994 óta, ennyiszer kérvényezte a Király utcai lakás megvásárlását, de mindannyiszor elutasították, legtöbbször azzal, hogy összegzik a lakásállományt, avagy nem is kívánják értékesíteni, illetve, hogy most nem, majd pár hónap múlva.

Mindeközben azonban kiderült, hogy néhány éve egy  jelenlegi helyettes államtitkár megvehetett egy lakást, ugyanabban a házban. Állítólag kapott már olyan jelzést is, hogy nem örültek annal, hogy a sajtóhoz fordult, és emlékeztették arra, hogy akár ki is tehetik a lakásból, ami ugye nem az övé, ?csupán? 1978 óta bérli a Baranya Megyei Levéltártól. Egészen pontosan azt vetették fel, hogy azzal, hogy a nyilvánossághoz fordult, az kimerítheti a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megszegését, ami pedig felmondási okként is értelmezhető.

Dr. Garai Péter volt az, aki 2011-ben megvásárolhatott ott egy lakást az RTL Híradó szerint, ő akkoriban a Türr István Képző és Kutató Intézet pécsi igazgatója volt. Később a Magyar Nemzeti Levéltár felügyeletét ellátó Emberi Erőforrások Minisztérimához tartozó Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságnak lett a helyettes államtitkára. Ma pedig európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár.

Idén már olyan levelet kapott a Magyar Nemzeti Levéltártól, hogy talán nem is jogszerűen lakik ő és családja abban a lakásban, amelyet 1978 óta bérel, és amelynek megvásárlását célzó kérelmeire folyamatosan válaszolgattak. Azokban a levelekben szó sem volt arról, hogy nem jogosan lakik ott, csak hogy nem veheti meg az ingatlant.

KategóriákMETÁL