Nagyon úgy tűnik legalábbis, hogy amint azt a Szabad Pécs megírta, a Baranya 1-es országgyűlési választókerületben valóban a nem fideszes, és nem KDNP-s Kővári János lesz a Fidesz-KDNP jelöltje jövő tavasszal. Most ugyanis már egy pécsi fideszes lap is arról ír, hogy Kővári lesz a fideszes induló.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs több alkalommal is írt arról, hogy a saját, nem hivatalos információink szerint már a nyáron eldőlt, hogy Kővári János lesz 2022-ben a kormánypártok egyik pécsi országgyűlési képviselő-jelöltje Baranya 1-es választókerületében. Azaz ő mérkőzhet meg majd az ellenzék közös jelöltjével, Mellár Tamás országgyűlési képviselővel – például itt is vagy éppen itt is így hivatkoztunk már rá. Igaz, korábban is leírtuk, hogy ő lehet a befutó. Amikor azonban a szívesen helikopterező, sürgős esetekben akár belföldön is repülő és az “ingyen” luxushajókázást sem megvető Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium az általános és diplomáciai protokollt totálisan felrúgva, és egy kormányzati részvételt nettó pártpolitikai célokra is felhasználva Kővári Jánosnak osztott ki szerepet egy pécsi gyáravatáson, már azt írtuk, hogy ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy ő lesz a jelölt.

Persze, azt is megírtuk már korábban, hogy az sem volt véletlen, hogyan aktivizálta magát Kővári, aki pár hónapja a volt Mandulás-kemping ügyével foglalkozott folyton-folyvást. Amivel amúgy, önmagában, egyáltalán nem volt baj, sőt, de az alkalmazott módszereket már igencsak lehet vitatni. Egyrészt arra játszott rá, hogy az egykori, magántulajdonban lévő és elhanyagolt Mandulás-kempinget könnyedén össze lehessen téveszteni a városi kézben lévő, kedvelt és rendben tartott Mandulás-parkkal és játszótérrel, másrészt amikor jól látszott, hogy ebbe az ügybe a pécsi városházi momentumosok is beleállnak, Kővári próbált előnyt szerezni és a lehető leghamarabb szóvá tenni az ügyet, nyilvánvalóan azért, hogy ő lehessen “a témagazda”.

Igaz, a vitatható módszerekben a Mandulás kapcsán a fideszes propaganda nem állt meg Kővárinál, egy, akkor még csak “kis-Fidesz”-tag, ma már a pécsi Fidelitas elnöki posztját is betöltő fiatal szakembert is megszólaltattak a Mandulással kapcsolatban, mint biológust. És szakértőként akár igaza is lehet/lehetett, csak éppen “elfelejtették” a neve mellé odaírni, hogy köze van a Fideszhez.

Aztán jött Kővári őszi akciója, amit akár gyűlöletkampánynak is lehet nevezni, s amely a Pécs Pride ellen irányult, többek közt a melegbüszkeség-felvonulás szervezői nyakába próbálva varrni azt, hogy a rendőrség elég erősen túltolta a Pécs Pride biztosítását. A rendőrséget és főleg a neonáci, szélsőjobboldali ellentüntetőket (akik miatt volt ez a ribillió) és az állítólagos fenyegetőket nem említve sosem. Igaz, később, konkrét kérdésünkre azt mondta, hogy ő igenis beszélt a szélsőjobboldaliakról is.

Most azonban szintet léptünk, mert a Bama és a Pécs Aktuál utáni legismertebb pécsi fideszes portál, a Pécsi Újság is arról írt ma, hogy Kővári János lesz az információik szerint a fideszes jelölt, és hamarosan be is jelenthetik. Ahogyan amúgy a Szabad Pécs megírta a fent említett cikkekben, hogy a hivatalos bejelentés október 23-a, a nem hivatalos választási kampánystart környékén lehet majd.

A hír egyelőre ennyi, várjuk a hivatalos bejelentést.

És egy kis vélemény a végére: Kővári Jánost a Pécsi Újság a nemzeti oldal jelöltjének hívja, nem először címkézve így a fideszeseket és a Fideszt. Attól azonban, hogy ezt sokszor leírják, még nem lesz igaz. A nemzet és a nemzeti oldal nem kisajátítható, és nem egyenlő a Fidesszel, pláne nem a szélsőjobbal. Ahogyan (és ezt e sorok írója egy kedves egyetemi tanárától hallotta így): a magyar is egy olyan melléknév, amelynek nincs sem közép-, sem felsőfoka.

KategóriákMETÁL