CSODAZONGORA Lécci-lécci ne adjátok fel, legalább amíg a mi zongoránk elkészül, addig ne! És ne hallgassatok az ugatókra, akik csak irigykednek rátok! (A cikkben macskás gifek!)

A cikk a hirdetés után folytatódikMi az, ami értelmetlenebb a kamuprojektekre lehívott EU-s támogatásoknál és szépen példázza a kormány esztelen pénzszórását, ha szívüknek kedves ötletek támogatásáról van szó? 

Ma este írta meg a 444, hogy a Bogányi-féle csodazongorát gyártó Zongafons Kft. tavaly az előző évekhez képest is kevesebb, egészen pontosan 

0 Ft

árbevételt termelt, míg az eredménye

236.000.000 Ft

volt

MÍNUSZ!

via GIPHY

Ez a veszteség majdnem eléri az induláskor kapott Új Széchenyi-terves meg MNB-s támogatást is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ugyebár a kormány jó két éve berendelt saját költségre 10 darabot, ami 764.054.000 forint, ebből eddig egy darabot sem sikerült leszállítani. De majd idén, s hát majd akkor csámcsogjunk a 2017-es pénzügyi eredményen, az milyen szép lesz!

Pécsett több vonatkozása is van a csodazongorának. Egyrészt a Bogányi-família érintett a pécsi komolyzenében, hiszen Bogányi Tibor évek óta sikeres és kedvelt vezető karmestere a Pannon Filharmonikusoknak. Ugyanakkor ha ő művészként nem is, mások biztos leizzadtak egy pillanatra, amikor Páva Zsolt 2015 elején bedobta: jópontot kell gyűjteni a fideszes kultúrembereknél Pécsnek is lesz egy csodazongorája, méghozzá közadakozásból. 

via GIPHY

Szerencsére sem városi cégnek, sem az önkormányzatnak nem kell kiköhögnie az összeget, ugyanis a totális kudarcba és lebőgésbe fulladt közadakozásra befolyt pénzt az üzembe helyezésre fordítják majd, míg a kormány a saját 10 darab zongorájából egyet ideadományoz a baranyai megyeszékhelyre. A témát egyébként az utóbbi években leginkább a PécsiStop (és az akkor még független Új Dunántúli Napló) tartotta napirenden. Legutóbb arról olvashattunk a pécsi példánnyal kapcsolatban, hogy leghamarabb októberre készülhetnek el vele, és novemberben telepíthetik a Kodály Központba. Viszont a késésért cserébe a nagyobbikat, ami szűk 30 millióval drágább (108 millió Ft) a fapados verziónál. 

Tegyük hozzá, a Kodály Központ különlegessége okán még szép hogy megérdemli a legjobb zongorát, csak amikor egy komolyabb, világetalonba tartozó Bosendorfer vagy Steinway is kb feleannyiba kerül lábon, mint a Bogányi-féle, akkor több szempontból is felvetődik a beruházás értelme. (Főleg, hogy a zongora zenei csodásságának mértéke egyelőre nem egyértelmű.)

 

via GIPHY

Páva egyébként legalább józanul járt el az ügyben, habár elég merész volt közadakozást kiírni. A célul kitűzött 65 millióból 2015 januárjától 2016 júliusáig, másfél év alatt csak 2,3 millió jött össze félszáz adakozótól. Egy nagyobb, milliós támogatót és a polgármesteri 250.000 forintot leszámítva inkább pötyörésztek a támogatások. Amiből persze túlzás lenne következtetéseket levonni a polgármester vagy az ötlet támogatottságát illetően, de annyi biztos, hogy a pécsi fideszesek nem igaz, hogy nem álltak bele a dolgoba, hiszen az összeg felőlük nézve még pitinek is mondható, és a félszáz adakozónál biztos, hogy több pártember mozog a megyében.  

De legalább a város és a kormányzat előre menekült, és végül is a zongora is nagyobb lett a végére, és nem csak a pécsi polgárok adójából állják a cehet.

És még egyszer nem árt nagyon távirati stílusban összefoglalni:

Van egy tehetséges zongoraművész, aki elhivatottságból kitalál egy több szempontból újdonságnak, egyedülállónak számító ötletet, ami azonban annyira mégsem különleges, hogy nemzetközi téren mérettessen meg. Szerencsére az aktuális kultúrpolitika szereti a jó sztorikat és a hangzatos neveket, tehát pénzzel is beállnak a történetbe. A magyar álom pedig megy a maga útján, elkészül a prototípus, le is nyűgözi a közönséget, meg nem is, mindenesetre a külföldi befektetők és vásárlók egyelőre nem tolonganak. (Pedig a Soros vehetne néhányat az alapítványainak.) A rezsit meg az embereket azonban fizetni kell, a számlák gyűlnek, s a kormányunk sem olyan, hogy még időben kihátráljon egy szépen a fejére égő dologból, ezért közpénzen rendeletileg berendel 10 zongorát majd 750.000.000 Ft értékben. Itt tartunk most. 

via GIPHY

Nem azért, tényleg nagyon fontos a magyar feltalálók felkarolása, mégsem csinálhat mindenki egy Prezit! De legközelebb azért érdemesebb lenne tovább keresgélni az innovációs szektorban a jelöltek között.

KategóriákMETÁL