Nem is kicsit. Merthogy csöppet sem találta viccesnek néhány, magát a közélet iránt aktívan érdeklődő egyetemistának valló, amúgy nyilvánvalóan kormánybarát, “fideszes” pécsi fiatal, és két idősebb ??56-os? pécsi úr, hogy Simon Wintermans, a facebookos profilképén szovjet tiszti egyenruhában látható. Külön tiltakoztak a tányérsapkán látható vörös csillag ellen, feljelentést is beígérve a pécsi holllandnak. Kár, hogy – ha már ők maguk nem vették észre, miközben éppen ez ellen tiltakoztak – nem volt legalább egy jó ismerősük, aki szóljon valamelyiküknek arról, hogy Wintermans április 9-én váltotta le a profilképét. És, hogy ez esetleg jelenthet valamit.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs jelent is. A Pécsett sikeres kormányellenes tüntetést szervező, az azt megelőzőn pedig szenvedélyes beszédet mondó pécsi holland közgazdász-művészettörténész a Szabad Pécsnek ugyanis azt mondta, hogy egy éppen 30 évvel ezelőtti fotót vett elő a régi emlékei közül, nagyon is okkal, és sajnálatos okkal.

Igen, valóban nem véletlen, hogy ezt a fotót választottam április 9-én az új Facebook-profilképemnek, ugyanis azt kívántam jelezni, hogy szerintem nagyon, nagyon rossz úton halad az ország, az időben visszafelé, akkorra, vagy még jóval korábbra, mint amikor ez a fotó készült, egyébként az egykori Szovjetunió területén.

 

?Éppenhogy a demokráciát féltő emberként, európai felvilágosult, kereszténydemokrata családból származó emberként posztoltam ki ezt a fotót ? figyelmeztetésül. De azért is, mert ez a fénykép nekem személyesen jó élményt is jelent az ifjúságomból? – közölte.

 

Simon a fényképet élőben is megmutatta lapunknak, a hátoldalára valóban fel vannak írva a legfontosabb információk róla, miszerint az a Transzszibériai Expresszen, 1988-ban készült, még a Berlini fal leomlása előtt. És pár héttel azelőtt, hogy Simon Wintermansnak be kellett vonulnia a holland hadseregbe. Illetve ő ezt választotta, amint az a Szabad Pécs Facebok-oldalára készített élő videónkból ki is derül, mert vállalhatott volna polgári szolgálatot.

Még a Berlini fal leomlása előtt, 30 éve készült

Csakhogy akkor még volt Szovjetunió, állt a Berlini fal, és Simon hazaszerető, nyugat-európai polgárként azt mondta, hogy bevonul a hadseregbe, ez kötelessége. Pedig vállalhatott volna polgári szolgálatot is, mindenféle jogi szankció nélkül, hiszen náluk teljes demokrácia volt és van.  Nem volt sok pénze akkoriban, de kalandvágy már akkor is sok volt benne, és a hadseregbe vonulásáig még volt pár napja, amiről azt gondolta, hogy nem vállal ilyen rövid időre munkát, hanem utazik inkább. Mivel voltak kapcsolatai magyarokkal, részt vett az afrikai Teleki Sámuel expedíción is a ?80-as években, Budapestről utazott vonattal Keletre: a híres Transzszibériai Expresszel, Moszkva érintésével jutott el Pekingbe, kétszer nyolcnapos utat megtéve oda-vissza, rengeteg élménnyel.

Az egyik szakaszon egy fülkében utazott két napot egy éjszakát egy szovjet hadnaggyal, akit megkérdezett arról, beöltözhetne-e a ruhájába, és készíthet-e egy fotót róla – nem is hitte, hogy belemegy, de a tiszt rábólintott, és a fotó elkészült. Azért jutott eszébe, hogy elkérje a ruhát, mert a hadnagy lefekvéshez készülődött, és levetette az uniformisát. A fotót a hadnagy készítette, ráadásul mindkét nála lévő kamerával, Simon ugyanis sokat fotózott akkor, és az utazásaira vitte a felszerelését is. A másik kamera egy színes, pontosabban egy diapozitív filmes kamera volt akkor, az a fényképe is megvan még, de április 9-én úgy vélte, hogy a fekete-fehér fényképet kell a helyzet miatt kitennie a Facebookra.

 

Simon azt mondta, hogy azért is találta viccesnek, mert akkor már tudta, hogy egy olyan holland katonai iskolába fog jelentkezni a hadseregbe való belépése miatt, amely kifejezetten szovjet, orosz speciális egységbe képezett hollandokat, orosz nyelvi képzés is volt az iskolában. Simonnak pedig már akkor is jó nyelvérzéke volt, most a magyarral együtt öt nyelven kiválóan elboldogul, és izgalmasnak tartotta a kihívást, de a túljelentkezés miatt végül nem végezhette el a speciális katonai képzést.

 

Ez volt az a fénykép, amely a híres Transzszibériai Expresszen készült, 1988-ban, Simon Wintermans holland hadseregbe való besorozása előtt legfeljebb két héttel, s amely fénykép miatt ?karaktergyilkossági kísérlettel” felérő sajtótájékoztatót tartottak Pécsett pénteken – csak éppen, láthatóan sem a történetére nem voltak kíváncsiak, sem arra, hogy mikor és miért cserélte erre a fotóra a profilképét Wintermans

 

 

Wintermanst két órával azt követően kérdezte, ugyancsak élő Facebook-videóban a Szabd Pécs, hogy a baranyai 56-osok szövetsége két tagja, és pécsi egyetemisták sajtótájékoztón tiltakoztak ellene a szovjet  katonai uniformisos Facebook-fotó miatt. A sajtótájékoztatót lapunk ugyancsak a Facebookon közvetítette.

 

 

 

 

 

 

A sajtótájékoztatóra csak a baráti újságírókat hívhatták meg

Jellemző a mai magyar közéletre, hogy a nyugat-európai Simon Wintermans profilképe ellen, a kommunizmus rémségei, és a magyarok érzékenysége miatt, ?Kovács Béla szülővárosában? (láthatóan mindennemű előzetes információk híján) olyan sajtótájékoztatót hívtak össze, amelyre csak a ?kormánybarát? sajtó képviselői voltak hivatalosak. A Szabad Pécs csak a puszta véletlennek köszönhetően lehetett ott (aminek egyébként köze van Simon Wintermanshoz, de erről külön cikkben számolunk majd be hamarosan), a Pécs főterére összehívott sajtótájékoztató idején ugyanis e sorok szerzője éppen a pécsi Széchenyi téren tartózkodott.

Viszont a Szabad Pécs mégis ott volt, és kérdezett is

Amikor elhangzottak a beszédek, és kiderült a téma, hogy miért hívták egybe valakik (nem tudjuk, ki küldte a meghívót, korántsem biztos, hogy a sajtótájékoztatón beszédet mondók szervezték a sajtót is) a várhatóan a  Wintermans ellen tiltakozó főszereplők felé kritikus kérdést fel nem tévő sajtómunkásokat, lapunk is kérdezett.

A kétezres listázás már nem jelent problémát, sőt

Először is azt, hogy a diákok egy csoportja nevében bemutatkozó fiatalember kinek a nevében beszél. Ő előbb azt mondta, hogy már mindent elmondott, amit akart, majd azt, hogy egy nem formális csoportot képvisel, a közélet iránt aktívan érdeklődő egyetemistákat. Nyilvánvaló, hogy kormánybarát/fideszes fiatalok voltak, talán többen Fidelitas/Új Nemzedék tagok is. A többiek nevében beszélő Vezér Tamásról úgy tudjuk, politológiát hallgat a pécsi egyetemen. Arra a kérdésre, hogy az nem ébrsztetett-e benne a Wintermans-fotóhoz hasonlóan rossz érzéseket, hogy az egyik kormánybarát hetilap, a Terror Háza igazgatója, Schmidt Mária kezében lévő Figyelő Soros-ügynököknek tartott embereket listázott, azt mondta, hogy erre nem kíván válaszolni.

Ugyanezt vetettük fel a sajtótájékoztatón megjelent két nyugdíjas úrnak, Czukor Antalnak, az ?56-os Szövetség baranyai elnökének, és Weinhardt Bélának (Recski Szövetség), vagyis azt, hogy nem tartják-e aggályosnak, azt, hogy a kormány listáz embereket, Soros-ügynököknek bélyegez embereket, csak mert dolgoztak egy, Soros György által alapított civil szervezetnek, vagy például kutatóként kaptak ösztöndíjat Soros-szervezettől. Ez nem ébreszt-e bennükl rossz emlékeket. A kérdéseinkre Czukor Antal felelt, aki azt mondta, hogy nem, az nem ébreszt benne rossz emlékez, sőt a listázással nagyon is egyetért, mert szerinte az szolgálja Magyarország érdekét. Arra, hogy ezt nem tartja-e a maga részéről kettős mércének, hiszen vannak, akik a vészkorszak és/vagy a kommunista diktatúrák szellemét emlegetik ennek kapcsán, szintén nemmel felelt.

KategóriákMETÁL