VÉLEMÉNY A pécsi cool lista első öt helyén nálam úgy húsz éven át Rátgéber László volt. Az az ember, aki az elmúlt hónapokban nyilvánosan többször is megköszönte Orbán Viktornak a Pécsi Kosárlabda Akadémiát, aminek a napokban rakták le az alapkövét. A Szabad Pécsnek a mesteredző azt nyilatkozta: ?szakmai érvekkel, szakmai elvekkel és alapokkal meg tudta győzni a miniszterelnököt? arról, hogy miért Pécsett építsék meg. Itt most vegyünk egy nagy levegőt, és gondoljuk végig, ez mit is jelent, hogy mi az üzenete ennek a mondatnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nemrég egy a sporthoz millió szállal kötődő barátom a következőket mondta nekem: ?Az egész magyar sport Orbán Viktor zsebében van. Olyan sportemberek, akikre korábban felnéztem, akik a példaképeim voltak, most egy pozícióért, pénzért, lehetőségért, akármiért ott hajbókolnak körülötte.?

Rátgébert pécsiként nem lehet nem nagyra becsülni azért, amit annak idején elért. Mert az sokkal több volt egyszerű sportsikernél. Soha nem látott egységben volt akkor edző, csapat és szurkolótábor. Nélküle mi, pécsiek mindannyian kevesebbek lennénk. Bírni lehetett azért is, mert nem akart olyan lenni, mint mások. Ő volt az őrült vajdasági srác a fura akcentusával, Clash-rajongásával, a viccesen hülye dumáival. Nem simult bele az unalmas magyar valóságba, elhitted róla, hogy ha nincs is biztosítótűvel átszúrva a szemöldöke, ő nemcsak a legnagyobb edző, hanem a legnagyobb punk is a környéken. Sokáig tényleg ő volt a legnagyobb edző és a legnagyobb punk a környéken.

Nem baj, sőt, nagyszerű, hogy Pécsen épül meg a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Nem baj, sőt, nagyszerű, hogy Rátgéber kiharcolta ezt a városnak, ami elég nagy és elég kosárlabdabarát ahhoz, hogy természetes helyszíne legyen egy ilyen létesítménynek.

Ami viszont nagy baj, az az, hogy erről nem kosárlabda-szakembereket kellett meggyőzni, hanem magát az orákulumot, minden dolgok tudóját, NBA Viktort. Még ennél is sokkal nagyobb baj, hogy ez nem csak Rátgéber, hanem sokak számára természetes. Nem az van, hogy a velejéig punk mesteredző mélyen hallgat erről, mert ciki neki a rákosista-putyinista hangulatú sztori, hanem elmondja nyilvánosan is, mert úgy gondolja, tartozik ezzel a górénak. Aki hallja, az meg megvonja a vállát, hogy hát jól van, kaptunk ajándékot a felcsúti csávótól, aki nem komposztálót épített a falusi kertje végibe, mint te, lúzerkém, hanem stadiont.

Még egyszer: nem az a gond, hogy Rátgéber, kivételesen sikeres karrierje betetőzéseként és összefoglalásaként kikönyökölt pár milliárd forint közpénzt egy jó célra. A gond az, hogy úgy tesz, mintha természetes lenne, hogy a kormányfő ehhez IS ért, és tök normális, hogy a színe elé kellett járulnia. Egy ideális Magyarországon nem miniszterelnököket, hanem Clash-rajongó kosárlabdaszakembereket kell meggyőzni egy ilyen beruházásról. Nálunk a kormányfő a legnagyobb polihisztor, tévedhetetlen elme, a petanque-tól a gerelyhajításig képben van mindenben, megmondja, mi hova való, hogy kinek mi jár, és akkor még csak a sportról beszéltünk, de biztosan másban is ekkora penge. Ez vajon ugyanaz a sosem hibázó zsenialitás, ami eldöntötte, hogy az 1688 lakosú Felcsút futballakadémiájára nagyságrendekkel több pénz áramoljon, mint a 145 985 lakosú Pécs utánpótlásközpontjába? Kosárügyben mákunk volt, fociügyben meg nem, na bumm, egyet buktunk, egyet nyertünk, nem igaz? Köszönjük szépen!

Maradnak-e példaképeink, ez a nagy kérdés. Maradnak-e olyanok, akikre minden szempontból felnézhetünk? Akikben mindig lesz annyi tartás, hogy ha nem is tudják elkerülni a szovjet típusú pártfőtitkár elvtársakkal való abszurd egyezkedést, legalább nem állítják azt be természetesként.

A mostani rezsim legnagyobb bűne nem az, hogy szétlopja az országot, hanem hogy alattvalóvá tesz szépen lassan mindnyájunkat. Az alattvalóknak a gyerekei és unokái is alattvalók lesznek, hahó, Kedves Olvasó, bizony, a gyerekeid és unokáid is. Ilyen tipikusan kelet-európai, ügyeskedő, magukat kis gömböcként hatalmasra fújó, de mindig, mindig kipukkadó politikuskák, és piti vidéki helytartóik (akik persze szintén alattvalók) alattvalói.

Alattvalónak, és alattvalók alattvalójának lenni bár kényelmes, valójában nyomasztó érzés, nagyon szomorú állapot. A következő pár évben kiderül, hogy a magyaroknak ez jó-e így.

KategóriákMETÁL