Még senki sem látja tisztán, hogy milyen következményekkel jár az oltatlan tanárok kizárása az állami oktatásból. Pécsi tanárokat kérdeztünk, s ők attól tartanak, hogy romlik az oktatás színvonala, ugyanakkor súlyosbodik a pedagógusok terhelése.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécsett nem okozott gondot, hogy a Covid ellen be nem oltott pedagógusok immár nem taníthatnak az állami iskolákban, állította kérdésünkre válaszolva Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ vezetője. Ennél többet azonban Páva nem volt hajlandó mondani, pedig szerettük volna még faggatni őt, például arról is, hogy Pécsett és Baranyában hány pedagógus hagyja el átmenetileg pályáját, s emiatt melyik iskolákban csikorog leginkább a gépezet? 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint a pedagógusok 94 százaléka megkapta már az oltást, és 3 százalékuknak van olyan szakorvosi véleménye, ami alapján kérhetik a vakcina alóli mentességet, ezért utóbbiak oltás nélkül is oktathatnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is igyekezett felmérni, hány be nem oltott kollégára vár kényszerszabadságolás, és az, hogy távollétük alatt iskolai bérüket nem kapják meg. A PDSZ felmérésének pontosságát erősen befolyásolta, hogy sok intézmény nem válaszolt a szakszervezet ilyen irányú kérdéseire. Így volt ez Baranyában is, tudtuk meg Nagy Erzsébettől, a PDSZ pécsi ügyvivőjétől, aki szerint az iskolák azért nem válaszoltak, mert félnek a retorzióktól. Néhány tucat baranyai intézmény viszont reagált, s az derült ki, hogy a pécsi iskolákban az oltatlan pedagógusok aránya – az EMMI által is közölt – 6 százalék körül szóródott. A baranyai falvakban magasabb volt az oltatlan pedagógusok rátája, sok helyütt meghaladta a 15 százalékot, sőt, volt, ahol még a 40 százalékot is.

Tegyük hozzá, hogy a PDSZ fenti adatai még karácsony előttiek, hogy mindez miképp módosult a téli szünet végére, hányan kértek mégis oltást, arról kedden még nem volt adat. Felhívtunk több pécsi iskolát, hogy megkérdezzük őket erről, ám mivel az igazgatók – a tankerület utasítására – nem nyilatkozatnak semmilyen ügyben, így nem kaptunk tőlük hivatalos választ. Az ott dolgozók viszont, név nélkül ugyan, de válaszoltak kérdéseinkre. Így megtudtuk, hogy volt olyan pécsi iskola, ahol két héttel ezelőtt még az alkalmazottak fele zárkózott el a vakcinától. Végül azonban hatan maradtak oltás nélkül, s közülük egyikük méltányossági alapon mentesítést kapott Kásler Miklóstól, az EMMI első emberétől. Öten pedig azért taníthatnak tovább, mert az esetükben elvégzett vérvétel azt tanúsította, hogy rendelkeznek elegendő ellenanyaggal a koronavírus leküzdésére – vagyis ők átestek a betegségen. Az ő ideiglenes védettségi igazolványuk azonban csak májusig érvényes, hogy utána mi lesz, elég lesz-e a folytatáshoz egy újabb, az ellenanyagok megfelelő szintjét igazoló vérvétel, azt az érintettek nem tudják. Közülük többen azt mondták, hogy ők semmiképp sem oltatják be magukat. Ha valóban kitartanak szándékuk mellett, akkor ők is – mivel a jogszabály így rendelkezik – fizetetlen szabadságra kell, menjenek. Ám ha ennyien kiesnek az oktatásból, akkor ez az iskola kénytelen lesz majd új embereket szerződtetni, különben az intézmény ellehetetlenül. Hogy mi lesz azokkal, akik már évtizedek óta, oly sokak örömére óta ott tanítanak, arra sincs válasz.

Találtunk olyan iskolát, ahol már a következő napokban is komoly helyettesítési gondot okoz két tanár kiesése, mivel ők az intézmény egyik legalapvetőbb tantárgyát „vitték” eddig. Ráadásul egyikük már fel is mondott, és társa is ezt fontolgatja. Amúgy a két pedagógus olyan tárgyat tanít, amivel pillanatok alatt találnak állást, pótlásuk viszont cseppet sem könnyű. Illetve akkor pótolhatók, ha az iskola beéri gyengébb kvalitású munkaerővel, de akkor meg az oktatás eddigi, vonzó színvonala esik majd nagyot.

Ha valamelyik iskolában szabadságolják az oltatlan pedagógusokat, akkor a helyettesítést lehetőség szerint házon belül kell megoldani, a tankerület elvárása alapján, hallottuk több intézményben is. Vagyis a kiesők miatt többletterhet kell rakni a maradók vállára. A helyettesítők nem kapnak plusz bért, állították mindenütt. Szerettük volna megkérdezni Páva Pétert arról, hogy vajon e téren várható-e változás, vagyis valamilyen bérpótlékkal méltányolják-e a tanárok pluszmunkáját, de a tankerület vezetője – mint már bevezetőnkben jeleztük – annál többet nem kívánt mondani, mint hogy minden rendben van.

Nagy Erzsébet szerint viszont igenis fizetni kell a többletmunkáért. Mint a szakszervezeti ügyvivő elmondta, a rendeletalkotók úgy gondolták, hogy alapvetően eseti helyettesítéssel kell megtartani a szabadságolt tanárok óráit, és azért automatikusan nem jár pénz. Csakhogy eseti helyettesítésről akkor beszélhetünk, ha egy váratlan esemény miatt kieső kollégát kell ideiglenesen pótolni, érvelt Nagy Erzsébet. Most viszont az oltatlan kollégák több hónapra kiesnek, vagyis a szabadságoltak pótlása tervezhető, nem eseti. Nagy Erzsébet tisztességtelennek véli, hogy a helyettesítők nem kapnak a munkájukért bért, mert a szabadságolt kollégák fizetése bent marad a kasszában, tehát van pénz a plusz teljesítmény díjazására.

Volt, aki azért vetette el a házon belüli helyettesítést, mert azt szinte mindig csak úgy lehet megoldani, hogy ha ugyanannak a tantárgynak az oktatását 2-3 tanár végzi. Hisz a tanárok órarendje már így is csaknem tele van, ezért hol egyik, hol másik tud „beugrani” az órákat megtartani, s ez ahhoz vezet, hogy annak a tantárgynak az oktatása nem lesz egységes, ami pedig a diákok számára roppant fontos. Azt egyébként még az igazgatók nem tudják, vehetnek-e fel óraadókat a szabadságolt tanárok helyére. Abban viszont biztosak, hogy nehéz lesz színvonalas óraadókat találni. Nem megnyerő egy olyan állás, ami ma még van, de holnap már talán nincs, mert a be nem oltott kolléga bármikor meggondolhatja magát, kéri a vakcinát és visszatér.

„Félő, hogy ilyen jövőtlen állásra csak szerény képességű kollégát szerződtethetünk” – jegyezte meg az egyik iskola igazgatóhelyettese.

A tudatos életmóddal védenék ki a vírust

Beszéltem néhány, az oltást visszautasító pécsi pedagógussal. Ők alapvetően az immunitásukban bízva utasítják el a vakcinát. Elmondták, hogy tudatosan élnek, csak egészséges ételeket esznek, vannak köztük vegetáriánusok, általában sportolnak, sokat mozognak, vitaminokat szednek, ügyelnek a lelki nyugalmukra, jógáznak, s ennek tulajdonítják, hogy eddig elkerülte őket a betegség, vagy ha megkapták, könnyen legyőzték. Amikor megemlítettem, hogy kirobbanó erejű és egészségűnek látszó sportembereket is legyűrt a vírus, akkor egyikük felvetette, hogy az élsportolók gyakran olyan szereket kaptak teljesítményük és terhelhetőségük fokozására, ami esetleg rossz hatással volt az egészségükre, s ez is szerepet játszhat abban, hogy védekezőképességük rosszul reagált a vírusra.

KategóriákMETÁL