HETVEHELY?BUDAPEST Elvarázsolta a zsűrit, nem tudták volna senki másnak adni az első helyet, csak neki, ezt mondták a 13 éves, hetvehelyi Orsós Zsófinak Budapesten, az Országos Német Szavaló Verseny döntőjének eredményhirdetése után. A bájos, szerény kislány nem csak istenadta tehetséggel, de kemény, kitartó szorgalmas munkával jutott a győzelemig. Cikkünk a hétfői Magyar Nemzetben is megjelent. 

A cikk a hirdetés után folytatódikFurcsa az élet, s még furább is lehet, főleg itthon. Ezt már hazafelé, az autó kormánya mögött ülve gondolom. Onnantól kezdve ugyanis, hogy elköszöntem Hetvehelyen a hetedikes Orsós Zsófitól, és 36 esztendős édesanyjától, Máriától, csak az járt a fejemben, mi lett volna, ha. Ha Zsófi máshová születik? Ha nem marad meg a kis baranyai falu kis iskolája? Ha nincsenek olyan, a legjobb értelemben vett megszállott tanárai, akik körbe vették? Ha a szülei másképpen gondolkodnak a tanulásról? Mi lesz vele később?

Kétségek, és olyan kérdések, amelyek szöges ellentétben állnak azzal, amit Hetvehely elhagyása után gondolnom kellene egy ideális világban. Hiszen rendkívüli, már-már meseszerű, ami ott történt, pedig a Pécsről tartó félórás autóutam apropója egy bő mondattal leírható. Egy kis, egykor német telepesek által újranépesített, ma már sok cigány család által lakott baranyai faluban élő 13 éves, hetedikes, roma származású kislány nemrég megnyerte az Országos Német Szavaló Versenyt.

Orsós Zsófival kapcsolatos, óvó és féltő kétségeim azonban, meggyőződésem és reményem szerint teljesen alaptalanok. Zsófi tündérien bájos, jótét lélek, tiszta, szerény kislány, kiemelkedően tehetséges, okos, s korához képest kifejezetten magas érzelmi intelligencia árad belőle. Nem lehet, és nem is szabad nem bízni benne.

Német vers- és prózamondás kategóriában, a 7-8. osztályosok közt lett országosan első. Az egy hete, Budapesten tartott döntőben rajta kívül kilenc másik győztest is hirdettek a Német Nemzetiségi Gimnáziumban. A kislány azt mondta, a sírás kerülgette, nem hitte el, hogy nyerhet. Azt is mondták neki, hogy üde színfolt volt az a vicces, laza, egyszerre könnyed és nehéz líra, amiben egy kislány történetét mesélte el. A másik választott szövege egy Koch Valéria-vers már arról szól, hogy a látszólag igazán jó dolgok is balul sülhetnek el végül. Korábban is voltak Zsófinak szép eredményei, régóta jár versenyekre, magyar tanulmányira, népdaléneklésre, német nyelvű szépkiejtésire pedig elsős kora óta. Már az is bekerült az országos hírekbe, amikor három éve országos negyedik lett ugyanitt.

? Az ilyen versenyeken azok szoktak elindulni, akik a családból hozzák magukkal a német nyelvet, első vagy második anyanyelvük. A kisiskolásoknál egy nem ilyen családból érkező gyerek szerepeltetése nagyjából olyan, mintha egy 400 méteres síkfutó versenyen valaki 300 méteres hátrányból indulna – árulja el kérdésemre a Zsófinak német nemzetiségi nyelvet tanító Freiné Hergenrőder Mária. Egy év kihagyással a kezdetektől ő tanította a nyelvre Zsófit, a versenyekre mindvégig ő készítette fel. Nem szívesen nyilatkozik, szerinte nem róla kell írni, hanem Zsófiról, és mennie is kellene, várják már a nyolcadikosok.

Ám végül csak elmondja, hogy a kezdetektől kiütközött Zsófi tehetsége. Amilyen szépen ejtette a szavakat, tanulta villámsebességgel a mondókákat, dalokat, majd a szavakat és a nyelvtant is. Úgy véli, mostanra jutottak oda, hogy ?a 400 méteres síkfutáson? Zsófi is ugyanonnan rajtolhatott, mint a többiek.

Szorgalmas, kitartó, szófogadó kislány, elsőtől kezdve kitűnő tanuló. A közös munka egyetlen nehézsége a tanárnő szerint az, hogy Zsófi olyan gyorsan tanulja a kifejezetten erős, nehéz szövegeket is, hogy a ?finomhangolás? már néha untatja, inkább újat tanulna.

 

Orsós Zsófi a hetvehelyi iskola udvarán

 

A többi tanár is észrevette Zsófi tehetségét, de a legelfogultabb ő volt, ez most is látszik, csillogó szemmel néz rá, és mesél róla. Egyébként Zsófit a diáktársai is láthatóan nagyon szeretik, nem irigykedtek, gratuláltak, büszkék rá. Mária néni a versenyekre azért bírta rá a kislányt, mert ilyen kinccsel kezdeni kell valamit, megmutatni. És ez közös felelősségük, az övé és Zsófié közösen, vallja a 34 éve a pályán lévő pedagógus.

Kiemelten figyelnek Zsófira, és segítik, amiben tudják, de olyan szerencsések, hogy vannak más tehetségeik is, a legfontosabb pedig, hogy az iskola mind a hetvenkét tanulója egyformán fontos, hangsúlyozza Erős Andrea. Ő is német nemzetiségi tanár, két éve vezeti a nyolcosztályos Hetvehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskolát. Vannak nehézségeik is, például két főt jó ideje folyamatosan helyettesítenek, és az épületen lenne mit javítani. A mindennapok, a sikerek, a közösség, a családias légkör azonban ellensúlyoz mindent, ami a kis iskolai létből fakad.

 

 

 

A tantestület kilenc főből áll, elhivatott, igazi pedagógusokból. A többség Pécsről jár a Nyugat-Mecsekben megbúvó, a Szentlőrinci járáshoz tartozó Hetvehelyre. Az egykor tisztán svábok lakta falu iskolájában ma már nagyjából minden harmadik gyermek roma származású. Olyasmi gond azonban, amit sokan gondolnának egyáltalán nincs. Nem járnak ide sem heti, sem havi szinten a rendőrök, nincsenek balhék, lopások, sőt, mindent nyitva lehet hagyni, nem csak az iskolában, a takaros kis faluban is. A szülők sem inzultáltak soha egyetlen tanárt, gyereket sem. Azt azonban nyilván érzik, hogy kis iskola lévén nem lehet beton biztos a működésük. A tanárok, amit csak lehet, pluszban vállalnak. Például az iskola egyesületének működéséhez is hozzájárulnak, és Zsófi versenyekre való utazásait is segítik.

 

A hetvehelyi iskola környezete is kifejzetten szép a takaros kis baranyai faluban

Ám Zsófi családja is mindent elkövet. Házuk rendezett, takaros. Az édesapa,  Ferenc (50) sokat dolgozik, egy erdészeti vállalkozó munkása, favágó, megvan hozzá minden képesítése. Mária szakképzett szociális gondozó és ápol. Felnőtt fejjel, egyetlen gyermekük, Zsófi születése előtt végezte el az iskolát. Időseket lát el nappali gondozóként két szomszédos faluban. A család értékként kezeli a tudást, a tanulást, tudják, ez Zsófi esélye a jobb életre. Nyaralni nem sűrűn járnak, külföldön még egyikük sem volt, de most a szülők is készülnek Németországba, a verseny fődíja ugyanis az volt, hogy Zsófi egy szabadon választott német városba elutazhat egy hétre.

 

 

 

Így is megmutatjuk, hogy milyen szép környezetben áll a suli – még ha az iskola épületén lenne is mit javítani 

Zsófi szereti a popzenét, a népdalokat, énekelni is, valamint a cicájával játszani. És olvasni. Sőt, olvasni és olvasni: napi egy, de heti több könyvet mindenképpen elolvas, elsősorban ifjúsági irodalmat. Most a Szent Johanna gimi a nagy kedvenc. A továbbtanulás egyelőre nem foglalkoztatja, de azt tudja, mindenképpen szeretne majd egyetemre menni. Szívesen látnák Pécs és a régió egyik legerősebb gimnáziumában is, a Pécsi Koch Valériában, de lehetséges, hogy a ciszterciták által fenntartott Nagy Lajos Gimnáziumba jelentkezik. Pécsre vonattal jár majd, kollégiumba biztosan nem fog beiratkozni. Gyerekekkel szívesen foglalkozna, akár óvónő is lenne, de még ezt sem gondolta át eddig. A pécsi iskolától csak egy kicsit tart. Tudja, hogy burokban élt eddig, de nem fél a nagyvilágtól.

 

KategóriákMETÁL