Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb számában a Pécsi Tudományegyetem – minden előzetes hír szerint menesztett – kancellárja megbízatásának vissszavonásáról szóló határozat. Az Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott (a kormányfő nevezi ki és – adott esetben – vonja vissza az egyetemek kancellári megbízatásait) döntés szerint Jenei Zoltán mondott le a posztról.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Így szól a hivatalos irat (verzió): „…A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011.  évi CCIV.  törvény 37.  § (4a)  bekezdésében foglalt jogkörömben eljárva – az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztésére – a Pécsi Tudományegyetemen Jenei Zoltán kancellári megbízását – lemondására tekintettel – 2020. augusztus 31-ei hatállyal visszavonom. Orbán Viktor s. k., miniszterelnök”

A Szabad Pécs az ITM-közleménnyel párhuzamosan írta meg azt a Pécsett bombaként robbanó hírt június elején, hogy Palkovics László visszahívta posztjáról Jenei Zoltánt. Ami azért is furcsa volt, mert a PTE kancellárja mindaddig élvezte a kormány és az irányító minisztérium támogatását (igaz, időközben a Kásler Miklós vezette EMMI-től a Palkovics László vezette ITM-hez került a felsőoktatás ügye).

Nem sokkal később a Szabad Pécs írta meg azt is részletesen, hogy egyáltalán nem kizárt az, hogy egy volt fideszes politikus, Decsi István egykori pécsi alpolgármester, sőt netán Vári Attila pécsi fideszes városházi képviselő, a PSN Zrt. felmentett egykori vezérigazgatója lesz az új kancellár, amennyiben pécsi, vagy immáron Pécshez sok szállal kötődő, a városban jelenleg is dolgozó embert választanak. Ebben a cikkben azt a legvadabb, és racionálisnak nem is nagyon tűnő pletykát is ismertettük, miszerint a választási vereség miatt válthatták le Jenei Zoltánt – mivel alacsony ésszerűség-faktora ellenére sokan beszélik ezt is, azzal a magyarázattal, hogy pécsi-baranyai politikusok szerették volna a múlt őszi csúny választási vereség felelősségét megosztani, és az egyetemi fejlesztéseket és azokkal összefüggő egyéb, például kommunikációs lehetőségeket és költségeket nézzük.

Bódis József felsőoktatási államtitkárt Keresztes László Lóránt (LMP) kérdezte a parlamentben a kancellár menesztéséről. A volt pécsi rektor azt mondta, hogy bizonyos egyetemi projektek előrehaladásával nem voltak megelégedve.

a PTE kancellárja maga kérte a felmentését, “de ezt nyilván egy konzultáció előzte meg, amelyikben egy közös megegyezés született”, fogalmazott Bódis.

Jenei Zoltán tehát közös megegyezéssel távozik az egyetemről, de Bódis-államtitkár azt is mondta, hogy

“bizonyos projektek előrehaladásával kapcsolatban láttak olyan problémákat, amelyek miatt úgy gondolta a döntéshozó, hogy ezt a lépést meg kell tenni”.

Ez az államtitkári nyilatkozat, és minden előzetes híresztelés, sőt minden előzetes történés is, illetve komolyan vehető egyetemi belsős információk is ellentmondanak a miniszterelnök által aláírt határozatnak („lemondására tekintettel”).

Most kell beadni a pályázatot, ősszel lesz új kancellár

KategóriákMETÁL