BARANYA – Nem lepődtünk meg természetesen az Index.hu által vasárnap közölt nagy országos munkatérképen és foglalkoztatási adatokon, mármint azon, hogy Baranya nem áll túl jól, és akkor még igen finoman fogalmaztunk, de ez azért, ha vizuálisan is ilyen szépen látszik, az arculcsapást jelent.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Index már 2015 novemberében is rajzolt egy hasonló térképet. Ahogyan akkor sem, most sem vették bele foglalkoztatóként a pécsi egyetemet – persze miért is tették  volna. (Mi ITT írtunk arról, miért is olyan fontos Pécsnek és a megyének az egyetem.) Most és akkor is pusztán a piaci cégek adatait hozták le. Benne azokat a szemét multikat is, és a hazai kkv-szektor vállalkozásait is, természetesen.

Na, ha valami miatt kihúzhatjuk magunkat, mi baranyaiak, akkor az, hogy nálunk a legnagyobb munkaadó az a miénk, a Mecsek Füszért. Ráadásul az egyetlen magyar, ami kvázi teljesen piaci, hiszen országosan van még egy közlekedési cég, ami megyei első, a Magyar Posta Pest megyében, illetve a paksi atomerőmű. Mindenki más anyacége külföldi. Németország adja a legtöbb elsőséget, észak-európaiak, amerikaiak, de van brit és izraeli megyei bajnok.

A ?migráncsok? ellen építettek tőlünk délre határkerítést, de sajnos egyelőre úgy tűnik, van egy képzeletbeli határvonal is Baranya vonalánál, amelyen nem jutnak át a nagy, mondjuk legalább ötezer munkavállalót foglalkoztató cégek. A Szabad Pécs egyik külsős szerzője éppen ezen kesergett és háborgott is nemrég véleménycikkében.

Na persze, tényleg nem lenne nagy baj, ha lenne Pécsett és a megyében is még ideálisan szétszórva 25-30 új, akár ezer főt is folglalkoztató erős közepes vállalkozás, külföldi, hazai egyaránt.

A Mecsek Füszért kétezer-huszonkét munkavállalója egyébként szép szám, ismerve egyrészt Baranya aprófalvas településszerkezetét, és azt, milyen helyzetben van a hazai kereskedelmi szektor, különösen a kistelepüléseken.

Az idézett cikkben írnak arról is, hogy nagyot fordult a világ minálunk a két térképes cikk közt eltelt nagyjából másfél évben is. Mostanra ugyanis a magyar gazdaságban felütötte fejét az iparágakon átívelő munkaerőhiány, és több megyében új cégek lettek a legnagyobb munkáltatók.

Az adatokat egyébként a svéd hátterű, Európa egyik legnagyobb üzleti információszolgáltató cégének, a Bisnode-nak a gyűjtése alapján közölték. A térképen 2017. március eleji állapotokat ábrázolták. A cégek által közölt hivatalos létszámadatok alapján dolgoztak, ami azért nem mindig egészen azonos a ténylegesen ott dolgozók számával. Fontos megjegyzés, hogy a cégek székhelye szerinti adatokat közölnek: vagyis nem elsősorban azt mutatják, hogy melyik megyében melyik cégnél dolgoznak a legtöbben, hanem hogy melyik a megyébe bejelentett, legtöbb magyarnak munkát adó cég.

Érdekesség, hogy Győr-Moson-Sopronban a korábbi legnagyobb foglalkoztató, az Audi Hungária Motor beolvadással megszűnt, ezért az Autoliv a legnagyobb. Komárom-Esztergomban a Magyar Suzuki létszáma 2892 főre csökkent, így a Coloplast lett a legnagyobb foglalkoztató 3801 alkalmazottal.

Szabolcs-Szatmár-Beregben a nyíregyházi Lego-gyár már 2130 munkavállalót foglalkoztat, így 30 fővel előzi a korábbi első Pro-Teamet.

A munkaerőhiány miatt a 2015 novembere óta eltelt nagyjából másfél évben a legtöbb megyében nőtt a legnagyobb foglalkoztatóknál dolgozók száma. Baranyában is, a Mecsek Füszért szintén első volt, de ?csak? 1660 dolgozója volt akkor még.

 

KategóriákMETÁL