A polgármester ismét élőben válaszol a városlakók által előzetesen beküldött kérdésekre. Itt közvetítjük.

A cikk a hirdetés után folytatódikA polgármester elmondta, hogy egyre több kérdés érkezik, ami egyrészt jó, másrészt sajnálatos, hogy a járvánnyal kapcsolatos dolgokról kell beszélni.

A Megyei Jogú Városú Szövetségét már múlt héten arra próbálta rávenni, hogy a kormányra nyomásra gyakorolva próbálják kiszámíthatóbbá tenni a jelenlegi helyzetet, de a szövetség erre nem mutatott igazán hajlandóságot. Ezért maga kezdeményezett egy közös kiállást.

A kormány legutóbbi döntései súlyosan érintik a városok költségvetéseit, de a polgármester szerint újabb hasonló elvonásokra is lehet számítani.

A pécsiek számára maszkok megígért pénteki szállítása nem lehetséges, csak jövő kedden kezdődik.

A városi területek fertőtlenítése a jelenlegi formájában nem fog működni, azonban a frekventált területek mindenhol sorra kerülnek.

Kérdések:

Péterffy Attila nátrium-hipoklorittal végzik a területek fertőtlenítését, ami nem terheli meg jelentősen a környezetet. (Tehát nem igaz az a feltételezés, ami a Fidesz-közeli sajtóban felbukkant. Persze az önkormányzat válaszolhatott volna a kérdésükre is.)

Szociális bérlakásokra továbbra is lehet jelentkezni. A rendszert és a kiutalt lakásokat felülvizsgálják, mert a korábbi gyakorlat nem volt jó. Azaz olyanok is lakásokat kaphattak, akik nem lettek volna jogosultak. De jelentkezni továbbra is lehet pl. a lakas@ph.pecs.hu címen, telefonon (72/533-800) és levélben.

A szociális lakásoknál felmerülő fizetési problémákat jelezni kell a fenti elérhetőségeken.

Az anyagi gondba jutottakon próbál segíteni az önkormányzat, de Pécsnek nincsenek tartalékai, és erőforrásai végesek. Így is a szociális ellátórendszer bővítésére készülnek, mert a nehéz helyzetbe került családokon segíteni kell. A civilek nagyon komoly segítséget j

Az anyagi támogatások segítésével bízik a polgármester abban, hogy a kormány be fog avatkozni, akár az önkormányzatokkal együttműködve is.

Az életkorhoz kötött kötelező oltásokat nem halasztják el, de a kampányszerűen beadandó, választható oltásokat igen, ez a hatályos tisztiorvosi utasítás.

Az óvodai étkeztetés kihordása nem valósítható jelenleg meg, mert a PAPI lefoglalja ezeket az erőforrásokat. Amennyiben a szülők a többletköltséget vállalják, úgy előfordulhat, hogy lesz erre lehetőség. Ezt megvizsgálják.

Ha a járványveszély megszűnne, akkor az óvodák a nyáron még megnyithatnak.

A PAPI program keretében mától már lehet bankkártyával is fizetni. Péterffy Attila a kijárási korlátozások szigorodásával számol, így biztos, hogy terheltebb lesz a program így több terminálra lesz szükség.

Nem csak az egészségügyi intézményi alkalmazottjai, de az egészségügyi intézmények működtetésben részt vevő munkavállalók is ingyenesen igénybe vehetik majd a helyi tömegközlekedést.

A Finn utcai megállóban nagy tömeg volt az egyik nap, ezt a sofőr is jelezte. A Tüke Busz vezetése folyamatosan figyelik a forgalom alakulását és próbálnak mentesítő járatokat indítani, hogy tartani lehessen a biztonsági előírásokat.

A város teljes lakosságát PCR tesztekkel lenne értelme vizsgálni, de ehhez nincs erőforrása a városnak. A kevésbé univerzális ún. Igm-tesztek valószínűleg lesznek annak érdekében, hogy mely önkormányzati dolgozót lehet visszaengedni az otthoni munkavégzésből.

Az állami egészségügyi rendszer látja el az új koronavírusos betegeket, Pécsen ez gyakorlatilag a PTE hatásköre. Ha a város segítségét kéri az egyetem, az illetékesek, akkor minden segítséget meg fognak adni.

Péterffy Attila szerint szokatlanul visszafogottan terjed a járvány, de ennek örülni kell. Népszerűtlen, de jó döntéseket hozott meg a városvezetés, és időben. Sok eszköze már nincs a városoknak, amivel a járvány terjedését fékezni lehetne.

Az egyetem folyamatosan tájékoztatja a külföldi hallgatókat az önkormányzati és kormányzati intézkedésekről, lehetséges szankciókról. Pécs városa angol nyelven is megjelenteti azokat az információkat, amik fontosak a városban élő külföldiek számára.

A Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül arra kérték a kormányt, hogy azokban a városokban, ahol az önkormányzatok ki tudnak osztani maszkokat, ott kötelezővé tehessék a viselésüket. Mert jelenleg ez nem polgármesteri, helyi hatáskör.

Petíció indult azért, hogy az önkormányzatok bevételeinek egy részét ne csatornázza át a kormány. A gépjárműadó 60%-a eddig is a központi költségvetésbe került, most már a fennmaradó 40% is. Ez idén, előreláthatólag majdnem félmilliárd forint. Péterffy ismét hangsúlyozza, hogy gyakorlatilag a város semmilyen segítséget nem kapott a kormánytól a vírus miatt kialakult krízis kezelésére.

150 millió forintot meghaladja, amit védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek stb. vásárlására fordított az önkormányzat, és nem látni, hogy ezt megtéríti-e a kormány.

Megkezdték a költségvetés módosítását, de naponta érkeznek a kormányzati döntések, amik rendszerint felülírják az elképzeléseket. Valószínűleg a legnagyobb problémát – az elvonások mellett – az iparűzési adó visszaesése fogja okozni.

Szolidaritásból nem lehet mégiscsak fizetni pl. a parkolóbérleteket, inkább az önkormányzati segélyalapba utalja ezt, és az ehhez hasonló felajánlásokat.

Egy boltvezető szerint a korcsoportokra osztott vásárlási időszakot nem tudják betartatni a hétvégéken. Ehhez a város nem tud segítséget nyújtani pl. közterület-fenntartókkal. Egyébként a kormányzati döntést, ami ezt eredményezi – mármint, hogy a +65 évesek vásárolhassanak csak 9-12 óra között – elhibázott rendelkezésnek tartja.

Egy külföldi, arab származású hallgató is kérdezett a polgármestertől, tört magyar nyelven. Vannak-e jogi szankciók bizonyos rasszista gyakorlatokra, ami Minden ilyen dolog bűncselekmény, közösség tagja elleni erőszaknak minősül, ezért mindenkit arra biztat, hogy vagy a rendőrséghez vagy az egyetemi kapcsolattartójához forduljon. Ha nem akar vagy nem tud így, akkor a város abban segít abban, hogy összekösse a rendőrséggel az esetet jelző diákokat.

Pécsi albérletben élő külföldi hallgatók is kapnak-e maszkot? Mivel minden háztartásba kiküldenek maszkot, így értelemszerűen ők is kapni fognak.

A külföldi hallgató rákérdezett arra is, hogy a helyi vírusosokról lehet-e tudni valamit. Péterffy Attila azt mondta, továbbra is azt tudja mondani, hogy nem, mert nem kapnak alapeztő információkat sem.

Már egy másik pécsi polgár kérdezi azt, hogyan tudja megóvni az ember az idős szeretteit, ha együtt élnek velük és járnak dolgozni, de nem kötelező a maszk, és sokan nem is viselik, akkor mit lehet tenni. A polgármester azt mondta, jelezze olyan minőségét a munkáltatónak, hogy ő az idős rokonával él vagy ápolja, és olyankor a szabály szerint el kellene különíteni más munkavállalóktól. Vagy izolálják vagy engedjék neki a home office-t.

Valaki újrta megkérdezte, hogy a vásárcsarnok külső padjait lehet-e újra használni, megnyitni. Most egy virágtermesztő. A válasz, hogy nem nyitják meg ezeket az asztalokat (korábban ez még nyitott kérdés volt), akkor a még nyitva lévő piacokra próbáljanak menni. Akár a korábbi csarnokos kapcsolattartójuk segítségével.

Az Árpád Fejedelem Gimnázium felújítása a koronavírus-járvány miatt sem állt meg. A munka folyik, 5%-os készültségi fokban tart a felújítás. Eredetileg 10 hónapos a határidő. Nyilván a vírus hozhat olyan eseményeket, amelyek a munka befejezését lassíthatják. Az eredeti végső határid 2021 januárja. Ugyanakkor arra megkérték az építő céget, hogy mind a védekezéshez szükséges eszközöket biztosítsa a munkásoknak, mind a kellő más szabályokat, így például a védőtávolságot is. Akkor is, ha emiatt esetleg lassul a munka.

Új buszjárat indul egészségügyi dolgozóknak

Kertváros és a 400 ágyas közt közlekedik, oda és vissza is a különjárat, a reggeli és a délutáni munkavégzésre időzítve. Kizárólag egészségügyi dolgozóknak – természetesen ingyenesen használhatják.

Jövő héten csütörtök lesz az online fogadóóra

Jövő héten csütörtökön lesz a húsvét miatt a negyedik polgármesteri fogadóóra. Kellemes húsvéti ünnepet kívánt a polgármester, azt remélve, hogy mindenki otthon marad a családja körében.

Vége az online pécsi polgármesteri fogadóórának.

Péterffy Attila a végén, “szokás szerint” megköszönte az egészségügyben és a PAPI programban dolgozóknak a munkáját.

A videó itt tekinthető meg:

KategóriákMETÁL