KOMLÓ – Ahogy arról a SzabadPécs elsőként beszámolt, legalább tíz-tizenkét millió forint felújításra szánt pénzek veszett nyoma egy komlói társasházban. A lakók a közös képviselőre gyanakodnak, ezért feljelentést is tettek ellene. A rendőrség sikkasztás miatt nyomoz, a vállalkozók viszont nem várják ki az eljárás végét: a lakókon követelik a munkájukért járó pénzt. Ez lakásonként 600-800 ezer forint. 

A cikk a hirdetés után folytatódikÁprilis közepén derült ki a Köztársaság u. 5-ben, hogy a vállalkozók, akik 2016-ban elvégezték a ház szigetelését, nem lettek kifizetve. A lakókat megdöbbentette a hír, hiszen az ő számlájukról már eltűnt a felújításra szánt több mint tízmillió forint, így nem értették, mit történt. Aztán szépen lassan kiderült, hogy a pénz vélhetően a társasházkezelő saját számláján landolt. A közös képviselő áprilisban még azt ígérte, hogy visszafizeti az összeget a háznak, ez azonban akkor, és azóta sem történt meg.

Mivel a társasház és a kivitelezők közötti szerződés él, az elvégzett munka pedig nem lett honorálva, a vállalkozók a lakóközösségen szeretnék behajtani az adósságot.  Emiatt a napokban egy ügyvéden keresztül levelet küldtek a ház lakóinak, hogy a tartozásukat három napon belül rendezzék.  Ez – a tulajdonosi hányad után – családonként 600 vagy akár 800 ezer forintot is lehet.  

A Köztársaság u. 5-ben hétvégén lakógyűlést tartottak, ahol úgy döntöttek, még kivárnak, hátha történik valami az ügyükben, de többen jelezték, hogy fizetnének, akár részletekben is, ha van rá mód. Annak ellenére, hogy korábban egyszer már befizették az összeget a felújítási alapba?  A jogászok ugyanis azt mondták nekik, hiba is perelnének, elveszítenék, így nincs értelme további 1,5 milliós perköltséget a nyakukba venniük. A kérdés már “csak” az, mi történik azokkal, akik nem tudnak fizetni?

A vállalkozókat képviselő ügyvédnél érdeklődtünk, milyen lehetőségei vannak a háznak/házaknak. A jogi képviselő elmondta, a vállalkozók próbáltak egyezkedni a társasházakkal, de mivel nem jutottak dűlőre, mert egyik közösség sem egyenlítette ki a számlát, a részletfizetési lehetőségre már nincs módjuk. Még egy pár nap haladékot adtak a lakóközösségeknek, ha azonban addig sem fizetnek, jogi lépéseket tesznek az ügyben.    

A jelenlegi információk szerint a Köztársaság 5-ön túl az utcában még egy társasház járt hasonlóan (erre utalt az ügyvéd is a többes számmal), de városszerte több más közösség is érintett lehet. Úgy tudjuk, a társasházkezelő céghez 40-50 lépcsőház is tartozhat, így a jelenleg ismertnél sokkal nagyobb is lehet a kár, akár a százmilliót is meghaladhatja. Bár a nyomozás zajlik, a közös képviselő – bármennyire is szeretnék a károsultak – nincs előzetes letartóztatásban. (Olvasóinktól elnézést kérünk, korábban azt írtuk, ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás, de ez nem igaz.)

KategóriákMETÁL