CIVIL – Oké, nem vagyunk görögök, nálunk a fórumozás és a kulturált vita csak a legendákban létezik. De azért vannak, akik próbálnak változtatni ezen, és megértetni az emberekkel, hogy a demokráciában van lehetőség párbeszédre, szerveződésekre, joggyakorlásra. Ráadásul Pécsett is, nemcsak “Pesten.”

A cikk a hirdetés után folytatódik“Civil vagy te is, ha független vagy a kormánytól, de nem vagy független a magyar társadalomtól. Civil vagy, ha nem csak a saját érdekeid foglalkoztatnak, hanem egy tágabb közösség ügyei is. Civil vagy tehát, ha nem csak a magad, hanem a teljes magyar nemzet boldogulása fontos neked.”

Minden évben, május végén kerül sor az Állampolgári Részvétel Hetére, amely Magyarország egyik legnagyobb civil eseménysorozata. Több száz szervezet és intézmény, helyi, kistérségi, megyei esemény hívja fel a figyelmet az állampolgári részvétel és a helyi cselekvés fontosságára.

A nemzetközi eseménysorozat idei, pécsi akciója, a Civil Agóra több civil szervezet összefogásával valósul meg egy többnapos kitelepülés keretében.

Az agóra eredeti, görög jelentése találkozási hely, pont, ahol a város polgárai közügyeikről értesüléseket szerezhettek, azokat megvitathatták. Ennek szellemében szervezik meg a pécsiek saját Agóráját, melynek célja a helyi kezdeményezések bemutatása, megismerése és tematikus beszélgetéseken, meghívott előadókkal közösen gondolkodni a civil élet jelenéről és jövőjéről.

A pécsi Kossuth téren zajló Civil Agóra rendezvénysorozat tervezett eseményei a következők:

Május 24.(szerda)

16:30 Megnyitó
17:00 Demokratikus közösségek – beszélgetés önszerveződő pécsi közösségek tagjainak részvételével, a Pécsi Szabadegyetem szervezésében. A beszélgetést vezeti: Peták Péter és Szatmári Áron. A műhelybeszélgetés vitaindító kérdései:

– Az, amit ma képviseleti demokráciáknak neveznek, vajon az egyetlen módja egy közösség demokratikus megszervezésének? Egyáltalán: mennyiben demokratikus a képviselet? Nem lehet, hogy amit ma sokan a demokratikus rendszer válságának tartanak, az éppen azért van válságban, mert nem demokratikus?

– És mit jelent a demokrácia a kisebb közösségek szintjén, például egy településen, munkahelyen, gyárban, iskolában, egyetemen, szervezetben, lakóközösségben, családban, egyházi közösségben?

– Lehet-e demokratikusan működtetni akár egy gyárat vagy egy hajléktalan szállót?

A beszélgetés második felében a demokratikus közösségek erejéről és az egyes emberek részvételi lehetőségeiről lesz szó. A cél, hogy a jelenlévők megosszák egymással a tapasztalatainkat, hogy az egyének milyen módon vehetnek részt az őket érintő döntésekben, hogyan alakíthatják hatékonyan a közügyeket, milyen lehetőségeik vannak demokratikusabbá tenni a saját közösségeiket.

Május 25. (csütörtök)

17:00 Tubesi lokátor vs. bodai atomtemető, kerekasztal beszélgetés a pécsi zöld aktivitásról.(A beszélgetéssel párhuzamosan az Élmény Tár Tanoda biztosít programot a kisgyerekeknek.)
20:00 Filmvetítés és beszélgetés: I, Daniel Blake

Május 26. (péntek)

15:00 Átláthatóság: Önkormányzat vs. civilek, kerekasztal beszélgetés A Város Mindenkié Pécs csoport szervezésében
16.30 Civil szervezetek jelene és jövője, kerekasztal beszélgetés a finaszírozás nehézségeiről, lehetőségeiről és a magyarországi légkörről
Este: koncert és utcabál

Május 27. (szombat)

A délelőtt folyamán lehetőség lesz a Szociopoly játék megismerésére az Emberség Erejével Alapítvány munkatársaival.
Helyi társadalmi kezdeményezések bemutatása: beszélgetések meghívott szervezetekkel, csoportokkal!

17:00 Lakhatás és szegénység Magyarországon, kerekasztal beszélgetés A Város Mindenkié Pécs szervezésében

A Kossuth tér 4 napig a civileké, vagyis A TIÉD IS! Minden nap kiállítás, infópult.

 

 

KategóriákPOP