PÉCS Sokkal több pénzbe kerülhet a Pécsi Tudományegyetem legfontosabb és legnagyobb beruházása annál, mint amivel az egyetemen számoltak. Az orvosi kar jelenlegi elméleti tömbjét felújítanák, és mellette-mögötte egy vadonatúj elméleti tömböt is felépítenének. A Szabad Pécs információja szerint többen is indultak, de az igazi esélyes pályázó a kormánynak igencsak kedves cég lehet, a ZÁÉV Zrt. Ők azonban tudomásunk szerint tízmilliárd forinttal adtak magasabb árat annál, mint amit az egyetemen gondoltak. Az universitason azt mondják, még nem zárult le a közbeszerzési eljárás, ezért igazából nem mondhatnak sokat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A tények

A PTE is részesül a kormány és Orbán Viktor kedvenc kiemelt programjából, a Modern Városok Programból (MVP).

Azt, hogy Pécs mellett külön forrást címkéznek meg ebből a nagy fejlesztési kalapból a PTE-nek, Orbán Viktor jelentette be, amikor a MVP pécsi számait ismertette, és aláírta az együttműködési szerződést Páva Zsolt pécsi polgármesterrel.

Nem sokkal később, 2015 végén az is kiderült, hogy a PTE 24 milliárd forintot kap majd a kormánytól.

A legfontosabb cél a fizetős idegen nyelvi képzések felturbózása, a pécsi külföldi hallgatók számának megduplázása. Akkor, 2015 nyarán mintegy kétezer-ötszáz külföldi hallgató tanult Pécsett, a cél tehát az ötezres szám elérése. Azóta egyébként már több mint háromezer külföldi hallgatója van a PTE-nek. Az idegen nyelvi képzés jelentős kibővítésére az orvosi és a műszaki karon van esély.

A PTE tavaly év végén, december 31-én nyílt közbeszerzési pályázati felhívást jelentetett meg a jelenlegi orvosi kar felújítására, és egy annál több mint kétszer nagyobb, teljesen új, 11 ezer négyzetméteres alapterületű elméleti tömb megtervezésére és felépítésére. Ami még egyéb feladatokra, például a régi ingatlan homlokzati felújítására és nyílászáróinak cseréjére is szólt. 

A címe ez volt: ?Általános Orvostudományi Kar meglévő elméleti épület részleges felújításának és a hozzá kapcsolódó új oktatási és kutatási épületszárny építésének komplex tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzése a Modern Városok Program keretében?.

A pályázat benyújtására több mint két hónap állt rendelkezésre. A borítékbontást 2017. február 13-án tartották a kiírás szerint.

A győztest még nem hirdették ki. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra épülhet majd meg végül az új elméleti tömb.

 

A hivatalos válasz, egyelőre

Kérdéseinkre, felvetéseinkre a PTE Kancellária pénteken elküldött hivatalos válasza a következő volt:  ?A jelzett tárgyú kiírásra valóban több ajánlat is érkezett. Tekintettel arra, hogy a közbeszerzési eljárás keretében beérkezett ajánlatok értékelése folyamatban van, az Ön által feltett kérdésekre csak az eljárás lezárását követően áll módunkban válaszolni, a kivitelezéssel kapcsolatosan részletes információkat adni. Megértő türelmét köszönjük!?

Vagyis az eljárás még folyamatban van, még értékelik az ajánlatokat egy olyan projektben, amelyben a pályázók ajánlatait több mint három hónapja megismerhették. S amelyről úgy tudjuk, a Miniszterelnökség már azt szeretné, ha túl lennének rajta, és markolók meg daruk állomásoznának a területen, valamint jól tudnák, mikor kell majd Pécsre jönni mosolyogva szalagot átvágni.

 

A nem megerősített, nem hivatalos információk, feltevések

A Szabad Pécs arról értesült, hogy a közbeszerzési eljárásra legalább két ajánlat érkezett. Tudomásunk szerint az egyik ajánlattévő az Orbán-kormány egyik nagy kedvence, a ZÁÉV Zrt. volt. Tudják, ez az a cég, amely építheti egyebek mellett a Rátgéber Lászlóhoz köthető pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát. De, hogy mást ne mondjunk, futballstadion-építés terén is lesz referenciájuk.

Azt hallottuk, hogy a PTE-n úgy számoltak, az új 11 ezer négyzetméteres orvosi kar tervezése és építése, illetve az 5000 négyzetméteres alapterületű régi elméleti tömb felújítása kijöhet legfeljebb 8 milliárd forintból.

Úgy tudjuk, hogy az új elméleti tömb felépítésének tervezett  helye, a jelenlegi elméleti tömb melletti/mögötti terület, ami  a PTE tulajdonában áll. Így a majdani építési-felújítási-tereprendezési projekt végső megvalósítási értékének értékeléséhez fontos adat, hogy nem kell területet vásárolni, sem kisajátítani.

Úgy tudjuk, mindkét ajánlattevő cég 10 milliárd forintot meghaladó összeggel pályázott. Információink szerint az egyik ajánlat 12-14 milliárd, a másik 17-18 milliárd forintos összeg lehet, ezért most tárgyalni szeretnének.

Értesülésünk szerint, ha lesz megegyezés, az nagyjából 14 milliárd forint körüli összegen történhet majd. Ezt tehát nem tudjuk biztosan, de azon nagyon csodálkoznánk, ha végül nem a ZÁÉV lenne a befutó. A csúf, rosszmájú, alaptalan  pletykák szerint ez a cég IS kötődik Mészáros Lőrinchez, de ne higgyenek el mindent, mi sem tesszük. Biztosan Sorosék terjesztik ezt is.

Mindenesetre az egészen biztosra vehető, hogy a projekt több hónapos csúszásban is lehet az eredetileg gondolthoz képest. És az, hogy ma még csupán itt tart a projekt, azt is jelentheti, hogy nem vehető készpénznek, hogy 2019 őszére elkészülnek a fejlesztéssel.   

 

Mit is kérdeztünk?

Az egyetem válaszát fentebb közöltük, nézzük, mit is kérdeztünk egyebek mellett a PTE-től.

Mikor köthet szerződést az egyetem a kivitelezésre?

Mikorra készülhet el az új elméleti tömb?

Kell-e az eredeti megpályáztatott műszaki tartalmat módosítani, csökkenteni?

Mindez (mármint a költségek esetleges elszállása a tervezetthez képest) milyen hatással lehet az egyéb más pécsi egyetemi tervezett projektekre, amelyeket szintén a MVP-pénzből szeretnének megvalósítani?

Utóbbi kérdés szerintünk azért is érdekes, mert ha végül tényleg megkapja a PTE az összes ígért pénzt, a 24 milliárdot (azaz 24 ezer millió forintot), az is elfogy egyszer. Főleg, ha milliárdokkal kerül majd többe csak az egyik projekt a tervezetthez képest. 

 

Más pletykák, más számok

Sokakkal beszéltünk a fenti téma kapcsán. Volt olyan forrásunk is, aki azt mondta, nem is biztos, hogy annyira eltúlzott a 18 milliárd forint, mint amilyennek tűnik első hallásra. Egyébként második hallásra is. Van, aki szerint a 8 milliárdos keret volt túl alacsonyra belőve, megint más szerint nem is 8, hanem 12 milliárdot terveztek be, de ugye még az is kevés lehet, és 2 milliárd hibázhat, ha végül 14 milliárdban állapodnak meg, amit a legtöbb forrásunk gondol jelenleg.

(Természetesen a kérdéseink közt ott volt, hogy mi 8 milliárdos tervről tudunk.)

 

KategóriákMETÁL