Véget ért Magyarországon a 2019-es EP-választás. Eredmények azonban csak 11 óra után lesznek. Szinte biztos, hogy a Fidesz túlnyerte magát és hogy mögöttük a DK a második. Pécsett azonban egyáltalán nem örülhetnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyelőre csak becsült adatokról érkeznek információk a Szabad Pécshez a 2019-es EP-választás pécsi eredményeiről, de az egészen biztosnak tűnik, hogy a baranyai megyeszékhelyen az országos átlag alatt teljesíthet a Fidesz. Nagyon valószínűnek tűnik ugyanis, hogy amíg országosan akár 55 % feletti eredményt is elérhet a Fidesz-KDNP, és a magyar EP-parlamenti képviselői helyek kétharmadát is megszerezhetik, feltehetően 14 képviselői helyet megszerezve a 21-ből, addig Pécsett nem fogják tudni az eredményt az ablakba kitenni Hoppál Péterék.

A Szabad Pécshez érkező információk szerint ugyanis úgy tűnik, hogy nemhogy az 50 százalékot nem fogják tudni elérni, de a teljes demokratikus ellenzékre sincs szükség ahhoz, hogy több voks gyűljön össze. Nyilvánvalóan Pécsett is a Fidesz nyert, toronymagasan, akár két és félszer több szavazatot begyűjtve mint a második helyezett párt (amely egészen biztosan a DK lesz), ugyanakkor a DK, az MSZP-Párbeszéd és a Momentum együtt már megelőzné a Fideszt. Vagy legalábbis pariban vannak, és az majdnem biztosan kijelenthető, hogy a Fidesz nem lépi át Pécsett az 50 százalékot.

Ami pedig nem csak az országos eredmények ismeretében lehet nagyon is érdekes, de azért is, mert a független pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila mögött (a Párbeszédet nem számolva) éppen ezek a pártok állnak. Habár ez egyértelműen nem jelenti azt, hogy ha ma polgármesterválasztás is lett volna Pécsett egészen biztosan Péterffy nyert volna, de ez az eredmény legalábbis jelzésértékű lesz a következő szűk öt hónapra minden olyan politikai szereplőnek, aki a pécsi polgármesterválasztásban, illetve az őszi helyhatósági választásban érdekelt lehet.

FRISSÍTÉS 21.55h Hoppál szerint Pécsett is hatalmas győzelmet arattak

A pécsi önkormányzat propagandalapja, a Pécsma idézi Hoppál Pétert EBBEN A CIKKBEN. Hoppál egy sajtótájékoztatón (most fedje balladai homály azt, hogy a Szabad Pécs kapott-e meghívót a Fidesz sajtótájékoztatójára) beszélt, és pont nem azt mondja, amit mi fenn állítunk, szerinte nagyon megerősödött a Fidesz Pécsett még a tavalyi önkormányzati választáshoz képest is, ami miatt nagy köszönetet mond a pécsieknek. Hát, meglátjuk 23.15 után.

Addig is pontos idézet a cikkből, Hoppál Péter szavait olvashatják alább:

?Bár még nincs eredmény, de az első szavunk a köszönet. (…) Nagyon sok új aktivista is csatlakozott hozzánk, és a csapatunkat is meg tudtuk erősíteni, köszönet a munkatársainknak. Napközben is azt érzékeltük, hogy Pécsen nagyon sokan támogatnak bennünket, és a saját delegáltjaiktól származó információik szerint a tavalyi parlamenti választáson tapasztaltnál is többen szavaztak a Fideszre. (…) Mind az országos politikai irány, mind a helyben tett erőfeszítések, melyekkel sikerült elérni, hogy végre tartaléka legyen a városnak, együttesen járultak hozzá Pécsen is a Fidesz eredményéhez.”

Hoppál szerint Pécsett az MSZP és a Jobbik a nagy vesztese a választásnak. (Az LMP-t valami miat tnem említi vagy Hoppál, vagy a Pécsma), hiszen a szocialista párt még országos összehasonlításban is nagyon erős volt Pécsen, a Jobbik pedig a legerősebb ellenzéki pártként aposztrofálta magát.

Közben megérkezett a végeredmény: az ellenzék veri a Fideszt Pécsett.

Nap közben ebben a cikkben követtük a választás eseményeit.


KategóriákMETÁL