PÉCS – Bár a POSZT-nak már vége, úgy látszik, az indulatok nem csitulnak. Meglehet, a politika végképp rányomta bélyegét a rendezvényre.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 17. POSZT-on a Proton Színház alkotóit a Trafóban bemutatott Látszatélet című alkotásért díjazták. Wéber Kata és Boronkay Soma a legjobb írói és dramaturgi munkáért, Ágh Márton a legjobb díszletért részesült elismerésben.

A Fekete György Magyar Művészeti Akadémiája (MMA) által felajánlott pénzt azonban nem fogadták el a díj mellé – áll az Index híradásában. A művészek a következő közleményt adták ki:

?A POSzT-on való részvételünkkel ki szerettük volna fejezni, hogy a művészet szabadságát továbbra sem tartjuk illúziónak. Független színházi alkotókként a szabadság jelenti számunkra a függetlenséget. Ennek megtartása érdekében fontosnak érezzük, hogy az elnyert pénzösszeget olyan társadalmi rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánljuk fel, melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik. A díjazott előadás különböző származású, a társadalom által kiszolgáltatott gyerekek és felnőttek sorsát mutatja be. Ezért Wéber Kata és Ágh Márton az őket megillető összeget a Gyermekétkeztetési Alapítvány, míg Boronkay Soma a Szivárvány Misszió Alapítvány számára ajánlja fel.?

A díjhoz korábban nem járt pénzdíj, idén először ajánlott fel jutalmat az MMA. Az Index értelmezésében azért, “hogy most már akármilyen elveket valló, a kormány akármilyen lopástól, kiszorítósdijától irtózó művésznek is muszáj legyen az MMA lekötelezettjének lennie, hacsak nem akar botrányt csapni?.

Nos, a Proton Színház nem csapott botrányt – elegánsan, de határozottan tért ki az Akadémia “szorító” ölelése elől. 

Aki olvasgatna egy kicsit Fekete Györgyről és Akadémiáról, kattintson IDEvagy épp IDE.

KategóriákMETÁL