PÉCS Két egészen különböző pályán futó gimnázium, a budapesti ELTE Radnóti Gimnáziuma és a pécsi Gandhi Gimnázium volt az a terep, ahol az elmúlt három évben egy igazán érdekes kezdeményezésként antikorrupciós órákat tartottak egy  civil szervezet, a Transparency International segítségével, uniós pénzből. Szerdán volt a pécsi intézményben a  sikeres projektzáráshoz is szükséges nyílt-bemutató óra. Csakhogy a Népszava csütörtöki riportja szerint az iskolát fenntartó állami alapítvány vezetője le akarta azt fújni, mivel rájöttek, hogy nem éppen a kormánynak kedves dolog is ez.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Népszava riportját volt kollégánk, Ungár Tamás írta, aki a Népszabadság baranyai tudósítója volt hosszú időn át. Kiderül belőle, hogy a pécsi Gandhi Gimnáziumban már három éve tartanak órákat a korrupció természetéről, a Transparency International nevű antikorrupciós civil szervezet munkatársainak segítségével. A Szabad Pécs úgy tudja, a foglalkozások eddig tanórán kívüliek voltak, de a diákok igen szívesen jártak rá, és hallgatták azt, hogy miképpen is megy végbe a korrupció Bergengóciában. A foglalkozásokon ugyanis egy elképzelt országban játszódó példákon át mutatták be a korrupció természetét, de úgy tudjuk, a diákoknak valami miatt gyanús lett, hogy a Bergengóciában történtek a való életben is megtörténnek.

Az uniós projekt három éven át tartott, s terv volt az is, hogy ezt a mintaprogram után akár a Nemzeti Alaptantervbe is beépítenék, feltehetően az Állampolgári Ismeretekbe.

Hogy ez nem biztos, hogy így lesz, azt magunk is gondolnánk, de a Népszava riportjában olvasottak is erre engednek következtetni. Azt írják ugyanis, hogy a szerdára megszervezett nyílt órát végül lefújták, nem hívták el a sajtót, méghozzá az iskolát fenntartó, állami tulajdonú alapítvány vezetője.

A Népszavának nyilatkozott Sebestyén Diána, a Transparency International munkatársa, aki kidolgozta a hazai programot,  Aszerint a diákokkal például a vesztegetési szituációkról és a közpénzek elherdálásáról is beszélgettek.

A Gandhit fenntartó közalapítvány vezetője azt mondta, ?nem szeretné, ha az iskola politikai erőtérbe kerülne, ugyanis ellenzéki erők is érdeklődtek a bemutató iránt?. Állítólag az alapítványi vezető nem tudta, hogy a program már három éve megy az iskolában, és ez már a projekt sikeres lezárásához is szükséges bemutató óra lett volna. Illetve, hogy ha lefújják a teljes programot, akkor elég sok pályázati pénzt vissza kellene fizetniük az Uniónak.

A közalapítvány vezetője ez utóbbi miatt egyezett bele a nyilvános bemutatóba. A budapesti Hotel President egyik termében június 16-án mutatják be a nyilvánosságnak a programot.

KategóriákMETÁL